Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

fredag 8 januari 2010

Enkel matematik?Från vettskrämd i kavaj till totalfokuserad i Craft-top.

Vid 11-snåret var det dags att dra till gymet och köra de-däringa-tusingarna. Valde ett löpband mitt i för att få lite puls och vilja från Nyårslöfteslunkarna bredvid. Försökte göra mig vän med löpbandet genom uppvärmning i 6-minuterstempo. Då visar displayen 10.0 km per timme. Gott. Ökar lite för att få 5-minuterstempo, det vill säga 12.0 km per timme. Håller koll på pulsen hela tiden. Den tickar bra och normalt.

Förbereder mig mentalt för tusing nummer 1. Ökar tempot på bandet och ställer in 14 km per timme. Det går lekande lätt, känns lite ansträngande men pulsen ligger på 166 (brukar vara runt 170-172 på Stadion). "Det här var ju lätt - jag är ju i grym form! Fart är ju inte så jobbigt som jag befarade!" Det känns bra mellan rytm, steg och flås. Kör 200 meters joggvila och får ner pulsen under 140, sätter fart på bandet igen och pluppar in 14.0... ser då på infosidan att kilometertiden är 4:16! Shit - jag fortsätter att springa förundrad och tänker på matematiken. Håller den farten men känner mig lite dum, jag trodde jag hade bränt av en tusing på 4 minuter och så har jag "såsat". Ökar takten något när 500 meter återstår, men känner plötsligt att det är nog skitjobbigt. Är det inte lite väl varmt inne? Håller maskinen? Jag försöker fokusera på att jag springer på Stadion - har bilden framför mig hur jag kutar med KarinTri. Andra tusingen går på 4:11.

Bara att ta tjuren vid hornen, tusing 3: Öka takten och känna efter. Pulsen ligger på 172 och jag dunsar med fötterna på löpbandet - rätar upp mig försöker se snygg ut - får Karin med mig i tanken redan efter 400 meter och vi springer in på målrakan, tar kurvan - ett varv på banan återstår - Måååål på 4:09! Det var ju inte så skitjobbigt...

Har väldigt bråttom att sätta igång den fjärde tusingen. Vill bli klar. Försöker springa lätt och ledigt. Försöker springa högt. Vill visa alla de nya Nyårslöfteslunkare, som ersatt de andra som hittat nya maskiner att leka med, att jag gör skäl för mina blommiga skor och min kaxiga blick. Pulsen når 178 - jag fokuserar på steget, lätt på hela foten med tyngden på tårna -ingen hälisättning. Ökar frekvensen. Jag får upp pulsen till 182 (högst mätta!) och avslutar min sista tusing på 4:06.

Japp - det finns förbättringspotential. Men hey! Jag måste ju ha ett mål och en utmaning. Nöjd eftersom jag inte gillar att allt ska vara perfekt - nu har jag något att sträva emot. Det finns ju lite krut kvar. Borde ha lagt till 2 tusingar och kört i 4:10-fart med facit i hand - men jag blev rätt omatematisk och gillar inte att maskinen "typ vann."


Här är jag startklar för att kuta in i duschen. Den gyllene magen på bilden är inte min - jag är blekare ;)

22 kommentarer:

Träningsglädje sa...

du är ju fantastisk på att både skriva och springa, matten säger jag inget om. haha. fredagskramar till dig!!

Carina sa...

Blev också lurad!!

Precis så räknade jag också förut. Blev lite lurad av att
10 = 6min/km och
12 = 5min/km

Då tror man ju att det ökar på samma sätt hela vägen. but not!!

MarathonMia sa...

Träningsglädje: känner att jag inte vill ta tag i matten heller! Det där med minutrar sekundrar och kilometer... ooooh vad svårt. tror jag.

Carina: Då säger vi att vi blev LURADE!

Löpning & Livet sa...

Grymt ju! Jag tycker det är skitmycket jobbigare att springa på band än ute. Vet inte om det är psykiskt eller om det är jag som haft otur med banden (för poden visar att det går mycket snabbare än vad bandet säger)

och det där med amtten känner jag ju igen :) fast jag var ännu "dummare" som mitt i passet, efter 2 800m intervaller helt plötsligt tror att det är 700ingar jag springer och gör så de resterande tre! hehe, siffror och jobbigt springande går helt enkelt inte ihop :)

Henrik TLDR sa...

Det värsta med tusingar på löpband är att de flesta omkring en bara slöar, medan man själv stampar på och lever om.

(Det är ju i och för sig det bästa också, i och med att man känner sig bra)

Sofy sa...

Mia; du hade väl bandet på 1% lutning??!! Annars skickar jag dig raskt tillbaka till gymet för "gör om gör rätt". Hi, hi... 1 % sägs motsvara vinden utomhus.

Matematiken, ja men hej, det där är bara att lägga ner, man får fokusera på att göra som du, springa järnet!
Trevlig helg och kram

Sofy sa...

förresten, med bilden av Mia iklädd Sofy-linne blev jag väldigt sugen på att göra de där tusingarna jag med, får nog besöka ett löpband i helgen!!!

Kalle sa...

Gillar inte löpband:-( men hänger gärna på när det nalkas tusingar på stadion i vår! Har aldrig gjort under 4min/km(15km/h) på ett helt set, typ 5x1000m. men tror att med lite Miapepp och stadionatmosfär så ska det nog gå;-)

Snorkkis sa...

Yey - bra jobbat (trots att matematiken blev lite knasig); men som Cykelmygg skrev igår; perfect is booring!

Ha en toppen helg!

Anna (Orka mera) sa...

Grymt! Och matematiken säger jag inget om. Min hjärna (som vanligtvis är rätt vass på matte) står helt still när jag anstränger mig. Går liksom inte att tänka då. Tror blodet är och gör nytta någon annanstans än i huvudet :)

Snabba Fötter sa...

Härligt sprungit Mia! Låter som jag måste öka farten på mina intervaller om jag inte vill bli omsprungen!

Lina sa...

Bra gjort, kul skrivet!! :)

Ingmarie sa...

Räkna är ett bra sätt att lura den trötta kroppen men hjärnan verkar ibland bli lika trött och jag kan ibland knappt lägga ihop 2+2. Ännu mindre räkna km-tider. Superbra jobbat! Du är grym!

anneliten sa...

Jag springer sällan på löpband, utom när jag är i US. Det är en bra distraktion att försöka göra om diverse olika miles-hastigheter till km-tider... Blir kanske inte alltid rätt, men det avleder lite från monotonin.

Roadrunner sa...

Jag är imponerad, både av insatsen på löpbandet och din förmåga att återge det så uttrycksfullt i text.

Louise sa...

Att räkna km-tider och hastighet under pågående tusingar är övermänskligt. Under lätta pass går det an. Bra jobbat - jag är också imponerad! Jag undrade just hur du skulle klara dina tusingar i det tempot med rådande väglag i större delen av landet. Löpband är trist, men bra att ta till ibland.

Miranda sa...

Bra jobbat! Snygg bild och mage där på slutet.. dreggel.. ;)

Lotta sa...

Grymt bra tusingaar!! Matte och löpning går inte ihop före mig heller. :P

Petra sa...

Jag brukar ha på mig pulsklockan med footpod på bandet för att det ska bli rätt hastighet. Shit, vilka bra tusingar du fick till! Och bara 200 m joggvila, imponerande! Du inspirerar!

MarathonMia sa...

Andréa: Jag håller med om att det är sjukt mycket jobbigare att springa på löpband! Men jag bankade in i skallen att det var i alla fall inga uppförsbackar eller tvära svängar...

Henrik: eller hur! Om man drar på rejält så låter ju hela löpbandet utan att någon står på ändå och det känns nästan som det kränger :)

Måndagsbarn: as sugar!

Sofy*2: Självklart hade jag lutningen! Visst är linnet underbart! Längtar till utomhuslöpning där man får visa det :)

Kalle: Jag gillar inte heller löpband. Gillar inte tusingar. Gillar inte backar. Alltså kör jag hela rasket. Men eftersom jag ääääälskar utomhuslöpning så föredrar jag ju förstås det! Stadion är givet! Håll utkik och häng på!

Snorkkis: Perfect IS boring.Det går ju inte att vara Perfekt-och-färdig innan man fyllt 40.

Anna: Hjärncellerna min kanske också befann sig i benen? ;)

Snabba fötter: Moahahaha! Och jag grejar maran på 3 timmar. Jomentjena!

Lina: Tackar!

Ingmarie: Zebban kunde räkna kilometertider när vi kutade "Jättelångt", jag och Staffan var fågelholkar och blev mer och mer nollade... jag är impad över att kunna räkna under pågående tävling/pass - kan typ dela ett 10k pass på 2 och nästan tänka logiskt. Det är typ så långt jag kommer :)

Anneliten: Jag sprang mycket på löpband när jag hade tjänsteresor - bara för att jag hittar så dåligt och det är svårt att springa vilse på ett löpband... men om någon skulle göra det så skulle det vara jag.

Roadrunner: Tack för att du tyckte om det och berättar!

Louise: hmmm kanske är det så att OM man kan räkna under pågående tusing så går tusingen för långsamt? Som att prata liksom.

Miranda: Megadreggel!

Lotta: Skönt att jag inte är ensam...

Petra: Tack som vanligt! Jag hade min Garmin men den kollade jag ju bara puls och tid med.

Karin sa...

Bra jobbat för att vara första passet efter förkylningen! Du är ju grym!
Längtar tills vi kan springa på Stadion igen, då jäklar! :) Tusingar ska bli vår vän!

Sirpa sa...

Hej Mia! Gillar åxå löpning o hittade in på din blogg via Coynthas. Vad kul du skriver!!
Själv fuskar jag med löpbandstiderna genom en tabell: http://www.stallbredbyn.com/pdf/km.
Kanske kan du ha nytta av den:-)MVH Sirpa