Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

tisdag 21 september 2010

Tränarutbildning

I helgen var jag som sagt på Löptränarutbildning. Här kommer lite kortfattat mina egna reflektioner.

Mest av allt lärde jag mig av att lyssna på hur de andra klubbarna bedriver sina verksamheter, vad som fungerar bra och vad som är utmaningar. Foto: privat

Dag 1.
Rätt stort fokus på undgdomar, tränarroller, elitsatsning och tävlingar. Jag kom fram till följande:

1. Vi ändrar mål för Stockholm marathon för min adept Moa. Hon ska vara FÖRST över mållinjen. Tid är oväsentligt. Hon ska nosa Isabellah i hasorna.
2. Jag måste kräva lite föräldraengagemang, ska be Moas föräldrar att köra till och från träningen samt att de ska se till att hon sköter träningarna vid ledighet (vill ju inte ha tillbaka en hösäck!)
3. Det är jobbigt att sitta stilla inomhus i 10 timmar
4. Unga Sofia som ledde kursen var superduktig, trodde först att hon var lite för ung - men visade sig ha stora tränings- och kostkunskaper och svar på tal.
5. Jag ska anamma den Kenyanska framgången för Moa, barfotalöpning, skratt och lekfullhet får styra tillsammans med hur kroppen mår för dagen.

Dag 2.
Mer långdistanslöpningsfokus, träningsprogram, kost och motionärssatsning. Jag kom fram till följande:

1. IF Linnéa har prickat helt rätt i sin filosofi och har ett fantastiskt framgångskoncept. Detta gäller både syfte, mål och upplägg samt vår Ledar-filosofi snarare än Tränar-filosofi.
2. Jag höll med om att varierad träning ger bäst resultat men motsätter mig starkt långpass i för snabb fart. Här viker jag inte en tum. Min adept kommer aldrig att få följa Szalkais långpassfart - men gärna resten av tänket.
3. Okej - mitt ursprungliga upplägg för Moa gäller. Målet är att klara maran sub4. Min hybris gick över.
4. Jag är förmodligen en oslipad häcklöperska och hade inga problem att svänga höfterna över häckarna. Skola om mig?För att summera helgen var den väl investerad. Blev toktaggad och framförallt stolt över att tillhöra en klubb som har så gott rykte. Hos oss är alla välkomna och vi försöker verkligen tillgodose träningar för alla oavsett om målet är 1:10 på halvmaran eller 2:45. Vi försöker fånga individen och dennes utgångsläge. Vi kanske inte alltid kan erbjuda enskild tid och snack med var och en eftersom vi är så många. Men pepp bjuder vi på. Och svar på frågor. Och delar med oss - allihopa i klubben!

Missa inte mig på TV ikväll - Sverige Springer på TV Sport kl. 21:30.

6 kommentarer:

Jossan sa...

Låter som du hade en bra bra och lärorik helg! Ska kolla tvn ikväll också :)

Moa sa...

Host!Blev lite nervös där några sekunder över ändrade marathonmålet coach, phu!Dock är jag helt med på att mina föräldrar borde engagera sig mer i sin 41-åringsträning och skjutsa, hehe, och att det inte är ok att sunka ner sig på ledighet (fast jag sprang ändå en mil på gotland i helgen:)). Kanske blir jag beordrad barfotalöpning på Lidingöloppet i helgen då? Undrar orolig adept

Louise sa...

Låter som en super-peppande helg! Men det har hänt en smärre katastrof: jag måste på middag med jobbet i kväll. Just när du ska vara på TV!!!!!!!! Hoppas att du finns på SVTPlay *håller tummarna så hårt att de vitnar*

Unknown sa...

Jag skulle kunna tänka mig att agera pådrivare. :) Stort lycka till i helgen, Rambo - kommer ihåg ditt första pass som igår!

Löpning & Livet sa...

Roligt att få "höra" dina åsikter om utbildningen! Får se när jag kan tima in en liknande.

Ska INTE missa Tv´n :)

Camilla sa...

Då kan jag tryggt fortsätta att rekommendera IF Linnéa till de som är sugna på att träna i en klubb. Dessutom känns det extra bra med en utbildad ledare som heter Mia!