Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

söndag 12 september 2010

Slentrian och vardagstråk

Äta, träna, sova, jobba. Helg - umgås, äta, träna, sova, jobba. Ny årstid - äta, träna, sova, jobba. Umgås. Köttbullar, oxfilé, pasta, sova, jobba, sallad, träna. Cykla?, umgås, jobba, jobba, sova, äta.

Visste du att 95% av de tankar du tänker idag tänkte du även igår? Det är fascinerande hur vi fastnar i tankemönster och befinner oss i vår egen lilla fyrkant.
Jag njuter av livet, jag drivs av glädje.

Jag har jobbat hårt med att lyssna till andra människor och vidga mina vyer och perspektiv de senaste åren. Även om jag inte är särskilt intresserad av öl är det fantastiskt givande att till exempel sitta och lyssna på Ulf som berättar ingående om ölsorter, smakupplevelser och märken han testat. Jag blir ju en upplevelse rikare - trots att det ligger utanför min intressesfär.

Jag tröttnar fort.

Jag vill ständigt ha utmaningar, fysiska, mentala, känslomässiga eller intellektuella. Spelar ingen roll. Jag tycker inte om att ha "tråkigt". För att inte hamna i en tristess där samma typ av träning genomförs, jag äter samma mat vecka ut och vecka in eller att jag gör saker på exakt samma sätt på jobbet så försöker jag trixa lite...

...med mina små projekt och utmaningar.

I våras tog jag en liten utmaning där jag inte åt mat med tillsatt socker i 10 dagar. Mest för att öva på fokus, lära mig om näringsinnehåll och kanske se om det händer något med matsmältning/prestation/pigghet. Nu har jag lurat med Stekaren att testa 10 dagar utan kolhydrater. Jag kommer inte följa något speciellt inriktat program utan ta bort ris, pasta, bröd, potatis och rotfrukter. Bara för att bryta gamla mönster, testa något nytt och kanske för att få längta tillbaka till min havregrynsgröt efter omelettfrukostar. Bara på skoj. Och för att göra något annorlunda.

Att göra fokuserade utmaningar (tips: läs gärna Träningsglädjes resa med Naturdiet) gör att man blir fokuserad på uppgiften, hittar argument att bryta eventuella dåliga mönster (sockersug?) och faktiskt känner sig fantastiskt duktig efteråt. Det bygger karaktär och självkänsla. Samtidigt ger det lite perspektiv till det vardagliga. Det behöver inte vara fix idéer kring maten - jag brukar ju se till att äta bra för att bygga min evighetsmaskin. Det kan vara att läsa böcker som ligger långt utanför mina intresseområden, testa en ny matkultur, träningsform eller nya vänner.

Har du tips på saker man kan göra för att hoppa ur sin lilla fyrkant?

15 kommentarer:

Träningsglädje sa...

ska bli spännande att följa! att ha tråkigt, eller att göra samma samma, är så oändligt... tja... tråkigt!

10Sekunder sa...

Hejdu

Skall du gör ett seröis test utan kolhydrater är 10 dagar för kort tid. Det tar ca 2 veckor innan man mår bra. Jag körde utan kolisar i 4:a månader. ( max 30 gram /dag). Man mår rätt skumt i början...

efter 3 veckor så slutade jag få mjölksyra när jag tränade. Är något kemist att det inte kan bildas om man inte bränner socker.

Lycka till

Anonym sa...

Hej!
Läste ditt inlägg imorse, tänkte "Ja, vad gör jag för att komma ur min fyrkant?" ...
Men nu har jag ett exempel. Med några dataklick hade jag nämligen plötsligt anmält mig till Stockholm Marathon 2011!! =O Visst har jag haft det i tankarna men herregud..hamnade i nästan i chocktillstånd efteråt, och nu är jag nog inte längre i min lilla fyrkant utan snarare i cirkel i en annan galax!
(Har genomför ett 20km lopp och en halvmara nu i våras och somras, and that's it. Så är alltså en rejält naiv men motiverad nybörjare..)

Ser dock fram emot det, och glad att jag vågade anmäla mig =)

MarathonMia sa...

Träningsglädje: vi är nog lite lika...

10sekunder: jag ska tänka på det och kanske utökar mina 10 dagar. Jag tror dock att "jag behöver" kolhydrater när jag ska springa ultra - men jag kanske bara är skraj att testa - Colting grejar det ju, hård träning med mycket protein och lite kolhydrater. Fast kolhydrater får jag ju i mig via kosten ändå - så jag borde väl kalla det "Minskat kolhydratsintag"

Tanja: Vad kul! Att fokusera och träna till sin första mara är en GALAX i sig - helt underbar. Välkommen till den underbara känslan. Glöm inte bort att det faktiskt är VÄGEN dit som är roligast. Och att du gjorde det! Anmälde dig alltså ;)

10Sekunder sa...

Skall bli roligt att höra hur du mår de första dagarna. Jag tränar ju inte på långa vägar lika mycker som du. Men Björn Ferry fixade ju OS guld utan kolhydrater.
Kör hårt, de första 2-3 dagarna kommer ge några mm pannben ;-).
Jag gjorde det mest för att gå ner i vikt. Funkade bra 2-3 kg i veckan, om man sköter sig.

Ingmarie sa...

Jag tror inte på den där dieten. tror förresten inte på någon av alla de som florerar nu. Och eftersom jag inte har någon lust att testa finns inte viljan heller. Utan bröd och rotfrukter skulle mitt liv bli fattigt. (har testat. Inte min grej)Jag tar mig ur min fyrkant (om och när jag vill) var och varannan dag. Tar nya vägar till jobbet, provar ny mat, testar nya jobb,lyssnar på ny musik, läser böcker av författare som jag inte vet ett dugg om, reser till platser jag aldrig varit på, pratar med okända på gatan, testar något jag egentligen tycker är skitläskigt och en himla massa annat. Visst kan jag säkert göra mer men samtidigt så är det många saker som jag faktiskt vill ha kvar som de är. :-)

10Sekunder sa...

Ingmarie: LCHF funkar rktigt bra! Gäller bara att sköta sig. Fuskar man så känner man sig nästan bakfull dagen efter. När man kommit in i det så vill man inte sluta. Att inte jag kör LCHF full ut i dag beror mycket på att jag reser mycket i jobbet och har svårt att få i mig vettig mat på restauranger. Det bästa är att man inte behöver ha koll på hur MYCKET man stoppar i sig. Vill man svulla en hel brie-tårta så kan man göra det. Dessutom försvinner ALLT sug efter mellanmål, godis osv..
Nu skall jag försöka att inte bli allt för påträngade och skriva massor med inlägg här om LCHF, men funkar, det gör det. Gäller bar att komma över omställningen i början. Det kan ta 1 till 3 veckor.

snitsaren sa...

Jag undviker över huvud taget fyrkanter, utan rör mig helst i obestämda geometriska figurer, som ändrar form och storlek, medan jag fyller ut dem. Att överge sådana figurer är inget självändamål utan något ofrånkomligt och självklart när de sprängs eller imploderar.

Eller nåt?

Camilla sa...

Jag tror att svenskar är mer trendkänsliga än de flesta andra nationaliteter (okej, inte amerikaner, kanske) när det gäller kosttrender. Det gör mig både ledsen och skitförbannad på samma gång! Måste kanske skriva ett eget inlägg om kost snart, eftersom jag vet vad jag tror på och skulle vilja hjälpa människor upp ur "trendträsket".

Louise sa...

Då får jag vara lite motvalls i debatten här, då: Jag hör nämligen till dem, som gillar min lilla fyrkant. Åtminstone som bas. Jag testar gärna nya saker, reser, utmanar mig, etc, men allt tack vare att jag har fyrkanten som trygg hemvist. Boring? Ja, kanske, men för mig funkar detta bra! :)

MarathonMia sa...

10 sekunder: Jag hade inte tänkt en renodlad LCHF-kost - utan mer bli mätt på protein istället för kolhydrater - bara som test. Jag märker att jag mer och mer tar tillbaka bröd i min kost som jag tog bort för några år sedan då jag gjorde min första viktresa. Jag åt helt enkelt för mycket och valde att ta bort det helt och hållet (men nu smyger det sig in igen...)

Ingmarie: Jag vet att en varierad kost med alla delar är bäst när man tränar som jag gör. Men nu har jag ju tränat mindre :( och ätit mer - vilket gör att jag måste flytta fokus ett kort tag - min typ av Kick-start. Dieter är bra om man gör en drastisk förändring EFTERÅT - alltså tar till sig nya vanor och bibehåller vätske-viktnedgång eller avstår sötsuget. När det gäller fyrkanter så har du ingen ;) - du är så kreativ!

Snitsaren: Lite som Barbapappa - det ska jag tänka på nästa gång jag byter lite tankebanor!


Camilla: Ja gör det! Jag älskar att lära mig och vill gärna höra åsikter. Jag brukar vara bra med kosten - men är inne i en uttråkad-period (för att om en vecka älska att äta samma mat igen för att jag vet att jag tränar bra på den och får gott om energi...) Mano-aktiv?

Louise: Äntligen! Jag älskar att människor står för sin sak. Det är tur att vi är olika och att det finns människor som balanserar upp trygghet med vilsna själar. Jag har ibland som utmaning att bara vara i fyrkanten - då går jag djupare i själen och hittar harmoni/tankar/känslor på annat sätt. Just nu är jag nog lite rastlös för att jag inte springer mina 7 mil i veckan :)

Träningsglädje sa...

är lite smått road av att utveckling och insikt om vad som faktiskt funkar för vissa ses som en "trend". är det en "trend" att vi äntligen börjar komma till insikt om att vi är olika och behöver äta på olika sätt?

MarathonMia sa...

jag satt precis och tänkte på samma sak. Alla har sina olika och egna sanningar - vad som är "rätt" och fel. Men olika saker fungerar för olika människor. Jag vet att jag "går loss på mackor och pasta" och inte mår bra av det - resultatet är viktuppgång. Sen finns det människor som är trådsmala och lever på just det...

Jag tror lite som du Träningsglädje att olika saker fungerar för olika människor.

Ingmarie sa...

Visst är det så! Vi är olika och alltså sk avi inte leva lika. Inte heller käka efter EN slags diet. När det gäller LCHF så är det för tidigt att säga något om långtidseffekterna ännu. Det kan säkert funka för en del men inte mig.Jag tror på det enkla och naturliga. :-)

Anonym sa...

Är det inte LCHF som är det enkla och naturliga?