Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

onsdag 15 september 2010

Låt mig presentera min adept!

Moa Herngren (trumvirvel).

Middag hos mig med prat om vad Moa vill med sin löpning. Foto: privat

Det är en ära att få coacha Moa som tog tag i sitt träningsliv så sent som förra året. Då bloggade hon för DN I form och fastnade för träningsformerna löpning och Nordic Military Training - där jag mötte henne.

Under loppet av ett år har Moa sprungit Tjurruset, Stockholm Marathon, gått ner massor i vikt och haft problem med knät och testat ultra (50k). Inte nog med det - hon är anmäld till Lidingöloppet om två veckor och Tjurruset i oktober... Ni hör ju - vilken utmaning att suga tag i. Jag gillar som bekant utmaningar.Jag och min adept + det obligatoriska fotot till bloggen (träningsschemat i fokus)

Första utmaningen blir att "lugna ner" Fröken Herngren. Det går inte att göra allt på en gång. Jag har lagt upp träningen i 4-veckorscykler med olika intesitet. Målet är en speciell tid på Stockholm Marathon nästa år.

September-November: Grundträning med uppbyggnad av kroppen för att göra den stark. Träningen består mestadels av rehab för knät och Nordic Military Training. Några löppass är inlagda för att få in träningsrutinen och balansen NMT/löpning.

December-Februari: Mängdträning med mer löpning. Moa får fortsätta att träna NMT men ska öka antalet kilometer. Långpass i riktigt lugn fart introduceras för att bygga mitokondrier (cellens kraftverk) eller så kallade "motorvägar" i benen. Allt i uppbyggande syfte.

Mars-Maj: Fartträning. Till Styrkan och mängdträningen kommer Moa att lägga till lite fartträning. Vid det här laget har hon säkert fått in bra rutiner och känner sig peppad och motiverad att springa lite snabbare.

Givetvis kommer det att ingå löpskolning, koll på hållningen och en jädrar massa pepp när det behövs. Var 4:e vecka kommer att vara intensiv - då kommer coach Mia att peppa lite extra, allt för att Moa ska nå sina mål. Vila är inlagd och en viktig del av träningsschemat.

Jag kommer kontinuerligt uppdatera om Moas framfart, vill ni följa henne dagligen finns hon här. Imorgon får hon sitt schema, som sträcker sig fram till Nyårsafton, i mailen. Hänsyn har tagits till arbete och livssituation.

11 kommentarer:

Anna (Orka mera) sa...

Vad roligt! Ska bli spännande att följa!

Louise sa...

Ja, det tycker jag oxå! Jag tycker Moa har gjort en fantastisk resa, och hon verkar riktigt taggad att fortsätta!

Annelie sa...

Åh, roligt! Ja, att lugna ner *sig själv* är inte alltid det lättaste, det är mycket enklare att lugna ner någon annan. Ibland om det dyker upp knas för mig som kan vara relaterat till träning så försöker jag tänka "vad hade Jag gett för råd om Någon Annan hade frågat mig om råd?" och ge det rådet till mig själv..

10Sekunder sa...

En fråga som egentligen inte hör hit. Men någon måste man ju fråga..

Hur många kalorier/timme bränner ni när ni kör långpass i bekvämt tempo?
Enligt min pulsklocka bränner jag ca 1000-1200 kCAl/h

Moa Herngren sa...

Mia - din adept är sjukt glad, taggad och peppad! Otroligt glad över allt. Det blir svårt att lugna ner sig men jag ska försöka hehe. Nu kör vi coach!

10Sekunder sa...

OOJOJ vad avunsjuk jag ääär!

Skulle offra mycket för att få en egen coach i Mias kaliber!

MarathonMia sa...

Anna: Japp - du har ju en egen adept - antar att det varit en superkul resa!

Louise: Eller hur! Det finns inget hejd på viljan. Jag ska höra med henne vad hon gjorde med den innan...

Annelie: Så sant. Jag tror att jag kommer lära mig en del själv. Det är som med min coach som säger åt mig att vila innan tävling men själv går han ut och springer :) lätt att ge råd åt andra.

10sekunder: Jag vet inte. Kollar min garminstatistik ikväll och meddelar dig.

Moa: Nu kör vi!

10 sekunder igen: Heh! Kanske jag coachar dig till Jättelångt!

Anonym sa...

eftersom jag är Otroligt nybörjare på löpning så måste jag fråga
"Långpass i riktigt lugn fart" Vad innebär det i antal km och i min/km?
Mest för att jag tänker planera min träning lite....
/10 sekunder

Ingmarie sa...

Åh det där kommer att bli hur bra som helst! Vilket par!

Anna sa...

Vilkem grym tränare din adept fått. Bara att gratulera.

Marre sa...

Ni blir ett riktigt radarpar, det ska bli kul att följa er!