Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

onsdag 14 april 2010

Hur ofta tvättar du dina träningskläder?

Lite svettdoft har väl ingen dött av!


Eftersom både jag och sonen tränar en del, det kan bli upp till en 9 pass var per vecka, så blir det en hel del tvätt. Nu har jag turen att ha en egen tvättmaskin och den går varm hemma - hade inte grejat det med att vara beroende av att boka tvättsuga. För jag har faktiskt inte 9 uppsättningar av allt. Och jag har ännu inte hittat en sponsor att utöka mitt antal (4) tränings-BH:ar som kostar 600 kronor styck.

Allt tvättande sliter dock på kläderna. Och dyrt som satan är det med tvättmedlet-av-det-fina-märket som jag använder. Därför har jag gjort en liten tvätta-träningskläder-regel!

* Löparkläder som det kutas under milen i, kan användas 2 gånger.
* Löparbrallor går att använda 3 gånger innan tvätt.
* Återhämtningsjoggarkläder kan änvändas igen.
* NMT-kläder tvättas alltid efter användning (träsktroll - nej tack!).
* Det är helt okej att tvätta träningskläder med tvättmedel som någon döpt till "Lina" för det är billigt.
* Använder inte sköjlmedel på funktionsmaterial för det försämrar förmågan.

Om man snabbt hänger upp kläderna efter användning så de får luft-torka så slipper man den värsta sunkdoften som de får i en påse eller i en väska.

Hur ofta tvättar du dina träningskläder? Har du egen maskin eller är det tvättstuga som gäller?

22 kommentarer:

Anonym sa...

Ungefär samma princip! Löparjackor kan om jag hänger ut direkt användas 2-3 ggr!
Sport-BH har jagtre (en älskling, uttag för pulsbandet inte dyr och superbra)

//P sa...

Jag har bara ett (!) par löparstrumpor... Gissa hur ofta DE blir tvättade... :-)

Jag såg inne hos Ingmarie att du skrev att du varit och lyssnat på Nisse Simonsson... Det var lite roligt för häromdagen skrev jag en fråga på min blogg, där jag undrade om han är bra för det är meningen att jag ska gå och lyssna på honom. Men jag fick inget svar... Är han värd att gå och lyssna på tycker du?

Roadrunner sa...

Hmm... jag brukar använda mina kläder två gånger innan de tvättas, men det klart... skulle vi råka tvätta efter en användning så brukar de åka med ändå.

De kläder som är hårdast svettansatta brukar vaskas upp i vatten efter första användningen innan de torkas och är redo att användas igen.

Joel R sa...

Vi har egen maskin (förrutom nu då badrummet renoveras...).

Jacka och tights/shorts får hänga med en fyra fem rundor innan tvätt.

Tröjor och strumpor tvättas vanligtvis efter ett pass även om de används två gånger om det varit ett lågpulspass över kortare distans.

Anna (Orka mera) sa...

Har egen maskin men hade behövt fyra...

Inomhusträningskläder tvättas efter varje gång.

Löpartights hänger med 2 pass och jacka 3-4 pass om jag springer själv. Springer jag i grupp tar jag en nytvättad...

Underställ tvättas varje gång, liksom t-shirtar och sport-bhar.

Strumpor slänger jag i tvätten varje gång men får ofta plocka upp dom igen eftersom jag inte hunnit tvätta och det gör mig inte det minsta. Dom kan åka med många gånger (ingen känner ju vad det luktar i skorna liksom...)

Löpning & Livet sa...

Tights använder jag typ 3 ggr innan tvätt, t-shirtar/linnen ca 2ggr om jag endast springer i dem, har jag cyklat (och alltså svettats mycket mycket mer använder jag t-shirts endast 1ggr), armylinnen oftast bara en gång eftersom jag svettas mycket även där, yogalinnen blir ju knappt svettiga så dem använder jag nog fler ggr (fast "vanliga" träningslinnen har jag faktiskt rätt gott om så ibland använder jag bara en gång för att få använda lite fler :)

strumpor brukar jag använda ca 2 ggr och löpjackor ca 4-6 ggr kanske? (är jag äcklig då? :) underställströjor använder jag nog 2-3 ggr och understälslbyxor har jag bara ett par bekväma så de får hänga med i en vecka :)

vad gäller bh´s så har jag ju lyckats samla på mig några stycken genom åren iaf (fast jag skämms lite över att jag använder sådana jag köpte i gymnasiet haha) men eftersom jag alltid har 2st på mig när jag springer får de tålas att användas 2-3 ggr innan tvätt!

men jo, det blir en del tvätt :)

Unknown sa...

Tvätta?
När man inte kan böja dem längre.

tmw sa...

Funktionströjor brukar jag lägga på golvet i duschen. Sen så trampar jag runt lite på dem medans jag duschar. Enkel tvätt :-)

jumper sa...

Det vill du inte veta (som det brukar heta).

Sofie RW sa...

Underställströjor max 2 pass, men tights, sport-bh, jacka får vara med ett par pass. Strumpor och trosor används bara en gång.

Artfors sa...

T-shirts och strumpor används bara en dag innan tvätt. Har jag långärmad också så blir det var tredje gång tillsammans med jacka, tights och mössa/keps.

Eileen sa...

Vad hurtig du är med byxtvättandet! Jag tvättar mina när lerfläckarna blir alltför uppenbara eller när byxorna börjar lukta illa, vilket innebär max 5 gånger/säsong. Sport-BH:arna borde jag nog däremot tvätta oftare, tänker inte ens säga hur sällan de åker in i cylindern.. Resten av grejerna som du :)

MarathonMia sa...

Kul att höra hur ni gör - tack för det!

Jag funderar på att kanske sätta kilometer på dem. 30 km för en tröja osv...

Anonym sa...

Jag tvättar överdelar varje gång jag använder dem. Jag svettar för mycket men brallor kan jag använda 2-3 gånger.
Jag skulle vilja gärna ha en sponsor för sportBH.... vad dyra de är!!

Tack för hjälpen. Det blev en fin runda idag.

Kram.

Le Raf sa...

...känslan att plocka upp en löpartröja från smutskorgen, för att det inte finns några rena i garderoben när man SKA ut och springa ... hmmm... det kan ju för sig vara bra vid intervallträning om man försöker att springa ifrån sitt eget doft.

Ett hett tips jag fick var att tvätta med ättiksprit.
Det är bara det att jag är fransos och har bott 6 år i DK...så jag tänkte ”eddike” (vinäger på danska) och hällde vinäger i maskinen. Dessvärre hade jag bara rödvinsvinäger…. Gissa om jag har kvar de kläderna.

Unknown sa...

Eftersom transpirationen är olika från person till person så varierar också behovet av att tvätta löparkläderna en hel de. Personligen svettas jag så mycket att man nästan kan se blöta spår i asfalten där jag far fram.
Så hos mig hamnar allt i tvättmaskinen efter ett träningspass, dock ej skorna. Det kanske inte är så miljövänligt, men jag lovar i mitt fall är det löparkompisvänligt.

Det med sköljmedel viste jag inte – tack för tipset.
Ska nog köra kläderna i ättiksprit också.

Artfors sa...

Skulle någon kunna utveckla det har med ättikan. Hur mycket ska man ta till en maskin?

Le Raf sa...

Jag vet inte riktigt var jag läste det där men i alla fall på ett forum:
"(...)tröjan luktar inte svett längre. Körde en 60-maskin och hade i 2 korkar ättiksprit i en tvättboll, och nu luktar den nytvättat och rent igen."

Kom ihåg bara: ättiksprit ≠ rödvinvinäger, och efter mitt sista försök har jag inte prövat med riktigt ättiksprit

här finns siten

MarathonMia sa...

Bra där! Jag läste också någonstans att man kan lägga kläderna i blöt i vatten och ättiksprit för att sedan köra dem som vanligt i maskinen.

Då slipper man otrevliga överraskningar - eller hur Le Raf? ;)

Fialotta sa...

Själv tycker jag att det stora problemet är högarna med träningskläder som ligger och sunkar ihop sig i badrummet i väntan på nästa pass. Måste lösa det där med krokar tror jag minsann...

Jenny sa...

När vindjackan och tightsen står av sig själva bokar jag tvättid. Sport-bh och underställströjar har jag fler, men det får går länge där med. Det här är nästan fullaste allvar faktiskt. Bara på tävling blir jag petnoga och tävlar aldrig i annat än nytvättade kläder. Då känner jag mig förberedd; kroppen är tränad, levern och musklerna fyllda med härlig energi och kläderna rena.

Men jag respekterar er andra fast ni tvättar era kläder!

Anonym sa...

Haha, skönt att det inte bara är jag som tvättar så sällan :P Jag tror att många utav oss tvättar just för andras skull. Skulle jag bo och träna på en öde ö ensam så skulle jag nog tvätta ännu mer sällan!!

Älskar Jennys kommentar!!! :D