Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

måndag 12 april 2010

16 mil springer man väl på 16-17 timmar?

Både jag och Staffan har fått höra det. I och för sig har jag hört det från folk som max springer halvmaran eller inte springer alls. För visst är milen på en timme en bra riktlinje...

Då kontrar jag.

Tänk dig att du sprungit maran på 4 timmar. Du stapplar ner mot Östermalms IP och vill ha lite massage, gå på toa och sedan svepa en kall öl. Benen är ömma och du är rätt slut i kroppen. Istället för att stappla ner för trapporna mot ÖIP ska du nu alltså springa 3 maraton till i samma takt. Släng även in att en av marorna ska ske på natten när det är kolsvart och din pannlampa visar dig ett begränsat område löpväg. För att försvåra det hela ytterligare så byter du ut Västerbron till ett skogsparti med stenar och rötter där det verkligen krävs att du håller tungan rätt i mun och fötterna i rätt vinkel. 16 gånger. Svårt nattetid. I alla fall för oss glada motionärer.

Känns det fortfarande som du skulle greja det på 16-17 timmar? I och för sig - helt omöjligt är det ju inte. För det svenska rekordet låg tills för två dagar sedan på just 16-17 timmar. Men Jonas Buud (som är med i en fantastisk artikel i Runner's World) mosade detta totalt och sprang som en gasell på TEC (varvade mig och Staffan vid 23 kilometer). Han behövde knappt använda pannlampan och satte ny svensk rekordtid på 12:31 - alltså dubbelt så snabbt som mig och Staffan. Galet.
Jonas Buud är Guud! Inte en glad motionär... men en glad, ödmjuk Svenskt-rekord-innehavare på 100 miles! Jag är djupt imponerad.

Sandra som vann damklassen och Kerstin som kom tvåa mosade båda de svenska damrekordet och grejade distansen under 20 timmar. Fantastiska kvinnor som malde på i jämn takt och sprang som tåget!

12 kommentarer:

Therese sa...

...och jag är djupt imponerad av dig och alla andra glada motionärer som sprang i ett dygn! grattis till att ha klarat målet!

Dunceor sa...

Ja jag har hört samma kommentarer och då är det ju folk som inte har någon större löparerfarenhet. De tycker att de sprang ju minsann milen på en timme utan träning så då borde väl du som tränar så mycket kunna snitt milen/timme trots längre.

Det funkar ju inte alltid så.

Det är en enormt prestation ni stod för och jag önskar jag varit där och sett er gå i mål (istället låg jag i en säng i Bagarmossen).
Grattis!

Fitnesscoachen sa...

Jag säger som Lena skrev i tråden på funbeat, är det mer beundransvärt att springa 16 mil på 12,5 eller 29,5 timmar? För mig är ni alla hjältar, oavsett tid så är det en otrolig prestation att transportera sig 16 mil till fots!

maria aka funrun sa...

ni är fantastiska! 24 timmar och idel glada miner! Vilket team!

Joel R sa...

hade det så tagit 48 timmar så hade jag varit impad. Du ska inte ens behöva försvara dig mot sådant. Så länge man inte provat kan man hålla käften (tycker jag...)

Susanna sa...

Folk som säger så är dumma i huvudet :D
Stort grattis, du är fantastisk!

Taina sa...

Ja tänk vad många ggr jag har hört den där typen av kommentar! Jag är en glad motionär som springer maran på 4 timmar och när jag nämner det för killar (oftast killar) så kontrar de med, "Ja det var ju ganska bra. Själv sprang jag milen på 45 minuter i LUMPEN, så en mara borde man ju klara av på ca 3 timmar!"" GAAAAAAAAAH, säger jag bara...

cecilia sa...

De allra flesta människor orkar inte springa en mil överhuvudtaget. Varken på en timme eller mer.
Ni är helt fantastiska. Att vara igång så länge är en bedrift i sig!

Miranda sa...

Ni är alla vinnare och helt jäkla otroliga! Fast Buud är nog lite Guud också :)

Miranda sa...

Ja Herrebuud ;D

Fredrika sa...

Herrebuud säger jag också bara ;)

Under 24 timmar är en sjukt bra tid på 100 miles, och motsvarar ungefär silvermedalj på Lidingöloppet. Dvs. i USA där 100 milestraditionen är stark brukar man få extra fint silverspänne när man lyckats ta sig under 24 timmar, istället för brons. Jag hoppas innerligt folk förstår hur otroligt bra er prestation verkligen är. Det man också ska komma ihåg är att drygt hälften av de startande på 100 miles tvingades bryta.

När det gäller Buuds rekord så är det ofattbart snabbt och faktum är att han nog kan vara en av världens absolut bästa löpare just nu. Yannis Kouros landsvägsrekord är ganska gammalt, och han har varit så pass överlägsen i det mesta han gjort att få ens varit i närheten. Man får heller inte glömma att det här var Jonas' debut på den distansen. Det är ofattbart bra. Kjell-Ove Skoglunds rekord på 17:40 var riktigt bra det också, och höll alltså i hela nitton år (sedan ´91) innan två löpare alltså lyckades bräcka det - Andreas Falk med fantastiskt fina 17:05 tror jag det blev, och Jonas Buuds fullständigt osannolika 12:32. En 100-milestid som han som sagt kan vara ensam i världen om just nu.

Ingmarie sa...

Buud är en på miljarder. Inte ens om jag försöker allt vad jag kan så fattar jag! Inte heller kan jag riktigt fatta hur du( och alla andra som kutade) orkar hålla på så länge!Bjud med de där som säger töntiga kommentarer nästa gång vet jag!Då tystnar de nog. :-)