Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

måndag 5 april 2010

Hur mår jag?

Det beror nog på vem man frågar.

Att springa distanser som 100 miles eller sommarens 246 kilometer kanske inte uppfattas som normalt. Och då kan ju omgivningen ifrågasätta välmåendet i skallen ;)

Men det är inte det jag menar. Ni som läst min blogg ett tag vet att jag vägde 83 kg för 15 år sedan. Då var jag storrökare. Jag slutade röka 2002 och tränade till Stockholm Marathon 2004. Under denna tid erbjöd min dåvarande arbetsplats Hälsokontroller - allt för att gynna välmående. Jag hade år 2002 lungkapacitet som en 60-åring. Mina övriga värden var rätt bra eftersom jag börjat träna och gått ner i vikt.

Nu tränar jag tio gånger så mycket. Tänker mer på vad jag stoppar i mig. Men hur mår min kropp? Det borde finnas en lucka på axeln som gick att öppna och kolla de olika värdena i kroppen: HB, vitaminer/mineraler och allmäntillstånd. Att springa långt gör att blodplättarna "krossas" och blodet tunnas ut. Typ. Nu är ju kroppen en mer komplex maskin än så - och det krävs mer än lite Järnbrus på morgonen för att ersätta hård träning. Träning bryter ned, kost och vila bygger upp.

Var går gränsen? Jag har successivt ökat min dos och känner mig hel och frisk. Men som coachen sa "Du sprang 4 ultralopp inom loppet av 2 månader förra sommaren". Det var distanser som 68 km, 60 km, 90 km och 161 km. Inte konstigt att högerbenet var svullet i september. Hur mycket nollställde jag i kroppen - hur mycket har jag kunnat ersätta? Jag har inte ägnat det så mycket tanke - mer än att jag äter bra mat.

Men så är jag rätt nyfiken. Har jag fortfarande lungkapacitet som en 60-åring? Vilket HB-värde har jag? Något annat som jag borde tänka på som långdistanslöpare?

Önskedrömmen vore förstås att få en Hälsokontroll som Företagshälsovård. I dagsläget får vi bara komma dit om vi är sjuka. En kartläggning om hur jag fortsätter att hålla mig välmående skulle väl vara en billigare investering än att bli sjuk. (Edit: Jag har företagshälsovård via jobbet - men endast om jag blir sjuk.)

Erbjuds du en hälsokartläggning hos din arbetsgivare?

20 kommentarer:

cecilia sa...

Ja, faktiskt. Oxelösunds kommun heter arbetsgivaren. Jag var starkare och friskare än vad jag visste (fast tänkte nog mig att jag ska bli ännu starkare)!
Visst borde friskvård få större utrymme? Nu är rökning inte längre tillåten på arbetstid på min arbetsplats, men tidigare tyckte jag att det var lite upp och ner om man kunde ta en rökpaus sju, åtta gånger under arbetsdagen - medan Snabba Jenny och jag stämplade ut när vi sprang en runda på lunchen...
http://mittvaltjejerna.web.pin.se/2009/03/12/hjalp-jag-har-fatt-kondition/

Träningsglädje sa...

friskvård borde absolut få mer utrymme! och sjukhusen borde döpas om till friskhus. ju mer tid man spenderar där desto sjukare blir man ju i dagsläget. snedvridet!!

Maria sa...

Skojjar du, inte hade jag fått hjälp inom 2 veckor med gråstarr, mag/tarmproblem mm. mm. om jag inte hade haft en helt underbar och förstående arbetsgivare. Hälsokontroller är kanske inte rätta ordet - helkropssrenovering skulle jag nog mer kalla det.

Jag har världens bästa arbetsgivare och jag är grymt stolt över att jag får vara en av dem!!!

Ska jag köra med eller utan megafon på TEC? ;o)

Ha det gött!

Unknown sa...

Har också en klok arbetsgivare.
Går och besiktigarar mig på företagshälsan en gång om året. Eftersom jag också rökt så har min lungkapacitet inte varit den bästa, men det blev en klar förbättring till årets kontroll. Tydligtvis var de andra värdena bra för doktorn sa ”Hade du varit en häst så skulle du skickats på avel”.

Fredrika sa...

Förhoppningsvis ger dig din arbetsgivare lön, då kan du göra hälsokontrollen privat också ;) Finns flera privata vårdgivare som erbjuder detta, har sett siffror runt tusenlappen beroende på vad som ingår.

Men om du känner dig det minsta osäker eller kanske tröttare än vanligt kan du garanterat också få det viktigaste i testväg av din husläkare till landstingstaxa. Jag kollar sköldkörtel, Hb, ferritin, B12, folat och inflammationsmarkörer, då har jag ju iofs varit sjuk tidigare men jag tror ändå det är samma för alla. Om man vill göra dyrare grejer som EKG, spirometri, hormoner etc. kan jag dock tänka mig att det krävs vissa indikationer för att man ska vara beredd att köra de testerna "gratis".

Glöm inte att berätta att du är ultradistanslöpare när du gör testerna ;) Vet om en triatlet som mot sin vilja blev fasthållen flera veckor på sjukhus eftersom han efter en ironman tog blodprover och de markörer som indikerar hjärtinfarkt skjutit upp genom taket. Markörerna är samma som läcker ut vid muskelskada, som uppstår helt naturligt genom långvarigt arbete...

MarathonMia sa...

Cecilia: Kul reflektion - det där med lunchlöpning kontra rökpauser. Det borde ju ingå en lunchjogg i veckan på alla rökpauser!

Träningsglädje: Helt mitt spår. Fram för att hålla folk friska!

Maria: Jag har också privat sjukförsäkring via arbetsgivaren - så jag får all tänkbar vård. När_jag_blir_sjuk. Vill jag köra tiotusenmilaservice frisk får jag betala för det. Det tycker jag är snevridet.

Johan: Det är bra med besiktning hos företagshälsan! Hos min förra arbetsgivare fick de som var lite yngre (läs under 50) välja om man skulle konditionstestas eller köra en vanlig rutinkoll.

MarathonMia sa...

Fredrika: sant att jag kan betala själv för Må-bra-tester. Jag gnäller inte på min arbetsgivare - jag får vård om jag blir sjuk.

Det är synen på att bota sjuka istället för att hålla friska människor friska som är skev.

Eftersom jag känner mig frisk går jag ju inte och kollar mig - det gör man väl inte förrän det är för sent och man mår dåligt eller börjar bli trött.

Jag betalar gärna en tusenlapp så jag får reda på att mina värden är okej - men då blir det plötsligt en del att ta reda på - vilka tester bör tas, boka tider, ta ledigt från jobbet... och så blir det inte av för jag har för mycket att göra. Taskiga ursäkter :) och lathet med andra ord.

Petra sa...

Jag är lite så där att jag inte vill göra en massa tester i onödan...men håller med om att ett hälsotest vore toppen för mig, jag har ju stegrat träningsmängden ganska radikalt på bara några månader. Rimligen borde man kanske ha brist på något ämne eller två...

MarathonMia sa...

Precis: Det är då man skulle ha luckan på axeln och kolla: Zink och Magnesium - check. :)

Daniel sa...

Vi har obefintlig hälsokontroll på mitt jobb. Nu har jag åndå turen i oturen att jag har en kronisk sjukdom som gör att min neurolog tar in mig på "besikning" då och då. Känns bra då man kollar upp det mesta på mig. :)
Sen är det ju det där med nålar och provtagning ;) min neurolog är också ganska hårdhänt men jag brukar ge igen och skicka in honom i väggen när han testar benstyrka på mig ;)

Ingmarie sa...

De där "hälsotesterna" kan vara så himla olika och en del är verkligen urkassa! Och faktiskt lite luriga. Jag vet de som fått "utmärkt kondition" men som är rena vraken. Nåja...;-)
Jag kan utan att ens se dig just nu säga att du INTE har lungkapacitet som en 60-åring.Tror inte heller att dina blodvärden är någon större katastrof. ;-) men det är ju en lite "lustig" inställning att ni/du inte får gå och kolla upp er/dig INNAN ni/du blir sjuka. Vore ju liksom bättre att "mota Olle i grind" kan man tycka. (?)

anneliten sa...

Ibland lämnar jag kommentarer som int kommer med (för du censurerar väl inte) - till detta inlägg var jag exempelvis två med att kommentera. Tror att företag tjänar på att erbjuda hälsokontroller med någon slags regelbundenhet och med tillhörande hälsoråd. Det är i alla fall vad jag lyckats övertyga vår ledningsgrupp om (nåja, de var inte svårövertalade). Så nu kör vi vart tredje år.

MarathonMia sa...

Daniel: cool! Skulle vilja se den flygande doktorn! :)

Ingmarie: Egentligen är det ju för min egen nyfikenhets skull jag vill kolla lungkapaciteten nu :) Men många som ökat träningsdosen radikalt har ju en tendens att få brist på en massa ämnen - och det kollar man ju inte automatiskt upp så länge man mår bra och är pigg.

Anneliten: Nej - jag tar aldrig bort eller cencurerar några kommentarer :( -kanske har din krockat med någon annan just då. Konstigt. Jag är rätt ny på företaget men ska nog kunna köra en liten raid om Hälsovård snarare än sjukvård här :) Ska bara få igenom träningskortsbidrag först...

Dunceor sa...

Jag hade också velat göra en allmän hälsokoll då jag tror säkert man kan hitta något skit.

Jag var hos min husläkare för typ 2 år sen då jag kände mig väldigt trött hela tiden och att jag alltid var hungrig. Han tog ett blodprov och sa att om där är något fel så återkommer han men jag hörde aldrig något. Jag hade snarare velat ha så att jag hade velat få höra resultaten även om de var bra.

Jag tror jag ska gå igen sen i sommar när det är lite lugnare och se hur mina värden ligger, kan helt klart tänka mig lägga en tusenlapp på få en "tiotusenmila-service".

Unknown sa...

Vi har ett ganska hyggligt avtal med företagshälsan. Mejlar över det till dig. Du kan, om du vill, ha det som mall om du ska skissa på ett förslag för er firma. Finns säkert bättre, men

Utöver avtal om företagshälsa så har vi avtal om gratis gymkort också och det är inte fel det heller.

MarathonMia sa...

Dunceor: Har lite dåliga erfarenheter av husläkare som aldrig hör av sig. Det blir för mycket meck och jobbigt omkring för att det ska vara värt att ringa och tjata liksom.

Johan: Vi har ett fin-fint avtal med förtur till Sophiahemmet och all sorts sjukvård vi kan tänka oss! Men inga tiotusenmilaservicar... jag får väl låtsas vara seg och trött och komma dit...?

Frykenmo sa...

Hej Mia
Ge mig tips, jag är i färd med att utforma just detta för mina gubbar. Jag är just nu i starten för att ge mina anställda hälsokontroller/friskvårdsprogram.
Skall jag erbjuda dem gratis anmälningsavgift till BAMM??
Årlig kontroll eller halvårvis??
Uppskattas gratis gym/badkort??
Hör gärna din åsikt...Frykenmo

Louise sa...

Hmmm - liksom anneliten har jag råkat ut för att mina kommentarer inte syns! Detta var fjärde gången på en dryg vecka...
Blir det så om man skriver precis samtidigt som någon annan? Idag skrev jag en vid 11-tiden på förmiddagen, men den kom visst inte heller in.

Sofy sa...

HB kan du få testat på vårdcentral, eller på blodgivningen! (fasen, jag borde gå och testa mig nu och se om allt är okej) Håller med om att man borde ha en åröig check - den borde tamejtusan vara gratis också! Hallå staten!!!

MarathonMia sa...

Frykenmo: Jag har världens bästa upplägg :) och förslag - maila mig på marathonmia@gmail.com så får jag din mailadress!

Louise: nääää vad trist! Jag vill ju se alla kommentarer och funderingar - knas. ska kolla om det varit konstigheter hos blogger.

Sofy: jag vet... men att ta sig tiden - bah. det görs ju om det är bokat och planerat eller om man är sjuk. Jag vill att vi ska vända lite på allt och känna oss friska -