Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

onsdag 12 maj 2010

Det är sällan jag blir sur och irriterad...

...men imorse hörde jag något så urbota dumt att jag gnisslar lite tänder.

Det här med löpteknik... Det finns lika många stilar som det finns löpare. Det finns en hel del olika "skolor" om vad som är rätt och fel. Några grundläggande saker går alltid att justera på alla som är rätt nya - som hållningen. Löpare betalar för mini-clinics för att lära sig att få ett ekonomisk löpsteg. Detta fungerar om man köper konceptet helt ut och kör sin grej...

Nu svävade jag ut. Det är inte detta jag är irriterad på. Min klubbkamrat - Kärnkraftveket Tene som börjat ultralöpa - var på just en sån här clinic med teknik. Där fick hon höra att "Med det där löpsteget kommer du aldrig att kunna springa långt!"

En liten miss i researchen från instruktören. Tene vann 50 miles (8 mil) på TEC för 4 veckor sedan och tuggar ultra som mellanmål.

Dålig dag eller bara övertygad om att hans-steg-är-det-enda-rätta? Eller så är jag insnöad på att man faktiskt frågar personen i fråga vad som ligger denne varmt om hjärtat och hur dennes situation ser ut idag. Jag gillar människor som ser den enskilde individen. Det är väl det minsta man kan begära om man dessutom betalat för det?

Grrrrr - sådärja - nu är jag glad igen.

15 kommentarer:

Tobias sa...

Tycker det händer allt för ofta. Både när man ska köpa något eller lära sig något.

Helt plötsligt får man veta att det man hittills har fått att fungera är fel, vare sig det gäller produkter man använder eller teknik.

Fortfarande gäller alltså ta in information från flera källor och låt din egen lära komma ut...

Miranda sa...

TERMINATOR TENE!!

Var är den där gubben? Du håller och jag slår? Vi turas om?!

Masse sa...

Som läkare som tyckte att jag skulle börja jogga lite. Två dagar före min femte mara. :-)

Fredrika sa...

Allvarligt talat så tror jag inte för en endaste sekund att det var så han sade till Tene.

Men att hon uppfattade det så är illa nog.

Jag har ju jobbat ganska många år med att instruera folk i rörelsemönster och vet hur himla lätt det blir fel. Välgrundade förslag om förbättringar ses ofta som kritik och diss på ett nästan personligt plan. Med idrottens kanske lite mer grabbiga jargong är det antagligen bäddat för problem.

Det råder väl ingen som helst tvivel om att Tene är en löpare med en oerhörd kapacitet på ultradistanser, och det är bara en tidsfråga tills vi får se henne i landslaget om du fråga mig. Desto viktigare då att hon får slipa sitt löpsteg att bli så optimalt som möjligt när det gäller löpekonomin. Uppenbarligen då med hjälp av någon där personkemin fungerar bättre...

Anonym sa...

Man måste väl också skilja lite på löpTEKNIK och löpSTIL. Det är nog där de flesta gör bort sig i min mening, även vana löpare.

Som jag ser det är ju löpstilen hur det ser ut och löptekniken hur effektivt det är och löptekniken för en 800 m-löpare är ju inte alls densamma som för en marathonlöpare eller ultralöpare.

Säg gärna emot mig, men så uppfattar jag det i alla fall. Och för långlöpare, kanske speciellt ultralöpare, är nog det löptekniskt bästa absolut inte det löpstilsmässigt bästa.

MarathonMia sa...

Tobias: håller med. Jag gillar att folk brinner för sin sak och står för det. men det finns inte bara EN sanning och ETT rätt.

Miranda: hahaha

Masse: Jo - det har man ju hört - att det är bra att röra på sig... ;)

Fredrika: Ja - det är faktiskt tillräckligt illa att Tene uppfattade det så. Jag tror liksom du att vi har vår Tene i landslaget om några år - bara hon får chansen att bli sedd för den hon är och hur hon fungerar. En diss kräver tio uppåtpuffar. Minst.

MarathonJohan: Intressant. Jag har inte tänkt på det förut. Det ska jag ta till mig och lägger härmed till en dimension i det hela. Tackar

Camilla sa...

Intressant! Med den nya "löparboomen" kommer allehanda experter av varierande kvalitet att dyka upp som svampar ur jorden. Jag instruerar själv ofta i löpteknik och löpskolning och frågan om hur man ska springa "rätt" kommer ofta från deltagarna och inte som något påstående från mig. Ser jag vissa svagheter hos en löpare som t.ex. sätesmuskler eller fotleder brukar jag påpeka och ge träningstips för just detta. Så är det också många som med små justerigar kan bli mer ekonomiska och därmed snabbare och skadefria. Men olika STIL, det kommer vi alla alltid att ha! Som tur är.

Ousa sa...

Alltid lika intressant att läsa och se reaktionen angående löpteknik. Alla har vi olika kroppar och förutsättningar, synd att han "dömde" ut hennes teknik utan vetskapen om hennes vinst och framgång.
Vore kul att se lite teknikfilmer inom löpning...nån som har bra tips?

Fredrika sa...

Markus är en av de få i landet som seriöst studerat löpteknik och rörelsebiomekanik på universitetsnivå, och har sysslat med detta i ganska många år. Dessutom har han valt att som tillägg fördjupa sig i de "senaste flugorna", som t.ex. Pose, för att han tycker det berikar perspektiven. Han är allt annat än "ha rätt" och dogmatiker, utan ifrågasätter precis allt som påstås och sätter sig ner och räknar själv.

Jag vågar svära på att maken till kunnig och bred expert är svårt att ens finna i landet, och han är knappast någon som bara dykt upp som en svamp ur jorden. Med detta vill jag bara säga att han faktiskt förtjänar credd för sin kunskap - och förmåga att förmedla den till faktiskt väldigt många löpare som har haft mycket stor nytta av hans feedback.

Dock håller jag givetvis fortfarande med om att det inte på något sett förminskar Tenes upplevelse. Men Markus förtjänar inte heller att bli totalratad på just den enstaka händelsen. Åtminstone inte ohörd :)

MarathonMia sa...

Fredrika: Absolut inte. Markus är förmodligen den bästa i landet på detta - tar inte alls det ifrån honom. Men ibland gäller det att lägga in mjuka värden också - allt är inte statistiskt fastställt. Det finns själar bakom löpsteget också -en del skörare än andra.

Människor är människor. Likaså Markus - han FÅR ha en dålig dag, alla har rätt att inte behöva vara perfekta. Jag beundrar fortfarande hans kunskap.

Nu blir det lite "Rör inte min kompis" över det hela. Jag tror på Tene. Jag tror skitstarkt på Tene.

Och jag vet att du har ett hjärta också Fredrika :) ett stort ett.

Camilla sa...

Nu måste jag ju bara få tillägga att jag inte har en blekaste aning om vem Markus är och att jag absolut inte pekar ut någon enskild löpcoach när jag säger "som svampar ur jorden". Men fenomenet att många nya "experter" dyker upp inom för stunden populära områden, det har skådats ofta förr och vi får säkert göra det nu också.

mia sa...

Camilla: :) ja du har rätt - med boomar av alla slag kommer det alltid specialister

Nu råkade det faktiskt vara en riktig specialist - därför blev jag besviken. Så du har inte kritiserat någon.

Personen jag nu råkat kritisera är någon jag faktiskt respekterar och tror på. Generellt poppar det nog upp "specialister" som svampar - precis som du skriver.

Fredrika sa...

Alltså, jag vänder mig inte mot något enskilt påstående här, det är den allmäna tonen i kommentarerna som jag tyckte drog iväg åt lite läskigt håll. Jag tror vi absolut är överens i sak. :)

(Och vi vet inte heller vad han egentligen sade. Ibland kan man tyvärr bara inte göra rätt.)

Framförallt tycker jag dock vi ska lägga krutet på att få in Tene i landslaget :D

MarathonMia sa...

YES! Vi hjälper henne allihopa! Hon är stentuff, skitstark och grym. Hon måste bara få reda på det själv också :D

Tene for Landslaget!

(kanske lite skynda långsamt á la Fredrika? så skador undviks)

jumper sa...

Hm? Är det inte ibland också så att en god lärare eller instruktör är strängare och mer detaljerad ju mer talangfull eleven är? Finns det inte historier om pianistunderbarn, som kommer till den bästa skolan och får börja med att lära sig sitta rätt på stolen. Kanske kan Tene ta kritiken som indirekt beröm? Och om det skulle ligga något i kritiken, har hon ju ännu mer potential? Bara en tanke.