Till våren ska jag köra ett pass och lära folk att springa riktigt fort utför... foto: privat
Tövädret gjorde att vi slapp frysa. Snabbt fick vi upp värme och begav oss mot Ugglevikskällan. Efter uppvärmningen körde vi traditionell löpskolning:
Höga knän: hög rak hållning, upp på tå, ha höften rakt fram och pendla med armarna i knäuppdragen. Stark och spänstig.
Kick i baken: Samma hållning med rak, framskjuten höft och armpendling. Försök att visa skosulorna för den som springer bakom.
Det är så fantastiskt att se folk "resa sig från kontorsstolen", inta rak hållning, lyfta upp hakan och börja andas i löpsteget. Med den enkla teknikövningen fick de sedan springa snyggt till Tonys Backe. Backen där mjölksyradrabbningen ägde rum förra onsdagen. Då fick vi i intensivgruppsgänget springa upp 10 gånger. Det gjorde även mina NMT-adepter igår :) och gissa om de var duktiga! Snyggare löpare får man leta efter. Fyra av dem räckte upp handen när jag efter intervallerna frågade hur många som trodde att de skulle klara tio. Jag tippar på att 30% sitter i tekniken och resten i skallen. Bara-för-att så körde vi givetvis två till - en intervall och en som transport för att fortsätta löpturen. Alla klarade det. Alla hade lärt sig rätt teknik - mumma för en löpinstruktör.
Teknik i uppförsbacken: Sträck på dig. Skjut fram höften och öppna upp bröstkorgen. Slappna av i axlarna. Detta för att du ska få maximalt med syra till lungorna och kunna transporter friskt, syrerikt blod ner till lårmusklerna. Precis som när du kör bil eller cykel ska du växla ner innan backen. Starta lugnt, korta av stegen och spring på framfoten. Använd armarna och spring framåt/uppåt. Inte så svårt va?
Jag fick visa en snabbinstruktion i utförslöpning också, men hade behövt barmark för att kunna släppa alla handbromsar. Det kommer till våren - då lär det gå undan! I järgarmarsch tog vi oss sedan vackert sträckta med lätta löpsteg tillbaka till ÖIP där jag fick svara på frågor som "Springer du lika fort uppför som nerför - håller du jämn fart på tävlingar?" "Byter man skor under ett ultralopp?" "Jag har ont i hälsenan - vad kan det bero på?"
Har du några frågor eller önskemål på blogginlägg?
10 kommentarer:
Tack för igår, Roligt och inspirerande pass. Härligt att få springa "snyggt" uppför backen, (alla tio gångerna)
Yes vad bra det var igår! Längtar som attan till jag får ut och praktisera mina nya kunskaper.
Hälsningar från en lätt, lång och skitsnygg ;)
Jag har en fråga angående utförsbackar. När jag springer i nedförsbackar är det så lätt att få håll, vad tror du detta beror på? Är det tekniken det beror på?
Hälsningar Malin
Stort tack för gårdagens pass. Sitter här på kontorsstolen och sträcker på mig och övar andning, ända ner i magen. =)
//Caroline
Tackar gänget!
Malin: Håll (mjälthugg) kan bero på att man precis ätit. Det sägs vara en lätt syrebrist i något matsmältningsorgan när mjölksyra produceras. Kolla här http://www.ne.se/h%C3%A5ll - det står att det är vid fysisk ansträngning men vet inte om hållet skulle komma just i nerförsbackar.
Hmmm - lite specifik träning för utförslöpning behöver jag. Uppför och på platten har jag hyfsat under kontroll, men blir alltid ifrånsprungen av ALLA när det går nerför!
Ang. håll så finns det nyare forskning som visar på att det hänger ihop med ligament i magtrakten (http://www.drmirkin.com/fitness/1611.html), och påfrestning på dessa vid löpning. Dels kan jag tänka mig att andningen blir lite annorlunda vid nedförslöp, och man får även mer stötar som kan fortplanta sig helva vägen till dessa ligament. MVH Lotta
Louise: utförslöpningsinlägg kommer inom kort.
Lotta: Tack för info - då borde det med lite annorlunda fotisättning kunna lindra hållet om det påverkas av stötar?
Ja så tänker jag också Mia, mindre dunsa på hälen, mer trippande framfotalöpning kanske. Sen är nog det viktigaste ändå att inte ha magsäcken full, då det är en större massa då som påverkas av stötarna. /Lotta
Jag tycker att din blogg är himla bra som den är, det är en bra blandning av det mesta.
Jag är lite nyfiken på vilken typ av pass du tycker/anser är viktigast när det gäller att förbättra tiden på halvmaran. Långpass, intervaller, backträning...?
Skicka en kommentar