Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

måndag 3 januari 2011

Fy-på-sig!

Nej - det är inte citat från en tysk porrfilm, det är temat för årets första militärpass.
Bilden är tagen förra året när jag körde tricepsdips - hoppas den muskeln är användbar när jag ska köra Öppet Spår...

Redan under den första armhävningskavalkaden satte Löjtnant Spyfys ribban högt. "Framåtstupa ställ! Räkna efter mig - 30 armhävningar...ETT-TVÅ-TRE..." gänget levererade, följde Spyfys siffror och pumpade kropparna upp och ned. "Vilken siffra missade jag?". Ingen nappade. "Då blir det straff, jag missade siffran sju, nu räknar jag ETT och ni svarar Fy-på-sig! upp till 30". Jag ser det som bonus. 60 armhävningar i stället för 30. Bra för min kropp, bra för mitt pannben.

Snabb förflyttning till muren där vi skulle köra situps parvis. Jag teamade upp med Björn. 3X30 stycken. Leverans godkänd. Dags för min styrkesak - triceps, Löjtnant Spyfys missade en omgång och vi fick istället räkna och han levererade "Fy-på-sig!". Likaså missade Löjtnant antalet omgångar i rygglyft - ytterligare "Fy-på-sig!" levererades. Extraträning är bonusträning.

Något frustrerad på sig själv (knäck i kolan?) beordrade han rask förflyttning för benstyrkeövningar. "Det var väl själva satan hur svårt det ska vara att få ur sköljmedelsdoften ur era kläder!". Japp - passet var hårt men gänget var hårdare.

Inledningsorden om att vi var trinda små grisar efter jul (eller var det gödkalvar?) fick han raskt äta upp. Idag var jag stark. Idag var jag oövervinnerlig. Kanske just för att det var Spyfys som höll i passet och att det alltid pirrar lite extra i magen då? Eller så är jag inne i ett grymt flow - låt det hållas.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad kul det låter! Synd att det inte finns något sådant i Halmstad...

Anonym sa...

Jag tycker att det låter helt förfärligt - tvärtemot alla mina principer vad gäller kommunikation. Varför ska det så ofta vara så när det kommer till kroppen? Som lärare, tycker jag att det är patetiskt - och något som hör hemma i det förgångna. Hur bra själva träningen än är, skulle jag aldrig utsätta mig för något liknande. Det låter helt masochistiskt. /Emma

MarathonMia sa...

Malin: Jag förstår att jag är privilegad att ha möjligheten till detta i Stockholm - önskar också att alla skulle få tillgång till roligheterna.

Emma: Hela upplägget är med glimten i ögat, mycket skratt och fantastsik pepp. Ingen av instruktörerna skulle trycka ner, förlöjliga eller göra något som är mot sociala principer. Kanske jag är dålig att kommunicera känslan - jag kanske tar för givet att folk har följt mina inlägg om militärträningen och förstår nyansen.

Sara sa...

Jag är också avundsjuk, det verkar sjukt kul med NMT!

Jojje sa...

Riktigt tufft pass om du frågar mig....men vi var starka! NMT är den roligaste och bästa träningen!

Anonym sa...

Hej!
Tack för en kanon bra blogg :)
Kolla in gärna på min hemsida www.traningsresa.se

Mvh Nazilla Karlsson

Sofie sa...

Jag vill också, jag vill också!
Men idag får jag nöja mig med att skicka vansinnigt snygga bilder på dig till tryckeriet... Inte helt fel det heller :)

Anonym sa...

Borde man som 40+ inte inse att det inte finns NÅGON människa som är en "stark evighetsmaskin"? Sorry, men med ökad ålder ökar dödligheten drastiskt, och inte ens stenhård träning kan mota den i grind. Rentutav anses långdistans i medelåldern kunna inducera rubbningar i hjärtats ledningssystem. Man har nu också den genetik man har ... en del dör i förtid i vad vi gärna kallar "livsstilssjukdom" trots träning och spenat

MarathonMia sa...

Sara: det är en grym träningsform - så jag förstår att du blir avis :)

Jojje: word.

Nazilla: Jag ska surfa in! Tack för fina ord.

Sofie: åååh vad spännande!

Anonym: Jag tror fortfarande att jag mår bättre när jag tränar och äter bra än om jag hade legat i soffan och varit överviktig och dragit på mig krans- och kärlsjukdomar. Jag förlitar mig helt och fullt på min kropps förmåga - alla är vi olika - jag hoppas att du hittar din nyckel till välmående.

Anneli Kortelainen sa...

Anonym kanske skulle må bättre av att inte läsa allt så bokstavstroget. En evighetsmaskin vet nog de flesta, även de som har passerat 40 att det inte finns.... Men när vi väl ligger där och väntar på att somna in så kan det vara skönt att veta att jag gjorde vad jag kunde. Istället för att undra om jag kunde ha fått något år till att leva om jag inte legat på sofflocket så ofta.
Och sen vet jag att mitt liv har en högre kvalitét när jag får röra på mig och träffa pigga, glada mäniskor än när jag följde TVserier och hade koll på vilka barer man skulle hänga på eller vilken chips-sort som jag ännu inte hade provat. Och jag tror mig veta att det gäller för några långdistanslöpare till.
Ett kort liv med Kvalitet eller ett långt liv med...? Men det är jag, som inte är anonym med min åsikt.
Kärlek till Anonym, hoppas vi får leva till 100, minst och dessutom vara friska och glada.

Louise sa...

Tricepsdips är förvisso bra som förberedelse för ÖS, men ett tips är att staka huvudsakligen med magmusklerna. Triceps kommer in först i slutet på stak-taget. Då orkar man staka längre.
synd att vi åker olika dagar - det hade varit kul att ha en åtminstone liiiten chans att få se dig IRL!! :)

Carina sa...

haha vad härligt, ni fick er en genomkörare som jag tror ni mådde riktigt bra av :).

Tror också på att träna och äta bra för att få ett långt och friskt liv och framför allt ett mycket roligare och rikare liv!

Go Mia, du är så härlig!

Jessica sa...

Ha ha ha, tysk p-rulle :-D
Jag önskar att NMT fanns i min lilla by vid mitt hus på prärien. Vi har inget sånt så jag NMT'ar för kidsen, för det blir onekligen en hel del marklyft (allehanda skräp och leksaker från golvet samt barn), en hel del skotta snö (triceps, bröst, rygg) och en hel del bära pellets till pannan så att vi inte fryser ihjäl. Allt lett av Mr. Do As I Say och Miss Do As You Are Told Or Else I'll Scream :-D

Karin sa...

Jag vet att jag sagt det förr, men jag läser dina berättelser om NMT med fascination! Jag tror inte att jag skulle ha stannat ett hel pass! Inte för att jag inte skulle klara det fysiskt (för det inbillar jag mig att jag skulle), nä, jag hade inte tålt att någon stod och skrek är mig. Fy på sig? Fy på dig hade jag gormat tillbaka och gått. Så härligt att vi kan vara så olika!

Gällande anonyms inlägg: VAR har du fått de uppgifterna ifrån? Jag har bara sett info om motsatsen.
Om du följt bloggen så hade du haft mer kött på benen. Givetvis inbillar sig inte Mia 40+ att hon är en evighetsmaskin! Hon är det. Och en superwoman. :-)

MarathonMia sa...

Anneli: Vi är satta till världen för att sprida kärlek och glädje. Tack för att du är en del som förgyller den.

Louise: Jag lyssnar, lär och tar det till mig - magen ska få sig en omgång eller två fram till ÖS!

Carina: Japp - och du vet exakt vad en genomkörare är ;)


Jessica: ååååh - to die for - lekfull träning som bara är insprängda i vardagen. Vi bestämmer själva hur vi vill se saker och ting. Tack för dina ord önskar "Ms don't believe in speed and love the distance".

Karin: Jag tycker instruktörerna är DÅLIGA på att skrika... det är bara Spyfys som är Den Onde och det gör han så bra. Till den milda grad att jag skulle gifta mig med honom på studs. Om han friade. Och om mitt hjärta inte redan var taget.

Karin (aka Anonym) sa...

Hjärtledningsrubbningar hos medelålderslångdistansrubbningar: Svenska läkartidningen. Genetikens betydelse för hjärtkärlsjukdomar: Studier på predisponerande gener, populationsstudier (=studier på sjukdomars förekomst i olika populationer), tvillingstudier (= studier var man jämför miljöns effekt på enäggstvillingar, en av den vanligaste forskningsmetoden inom genetiken). Visst är det sjukdomsförebyggande att träna, men för de positiva effekterna räcker det att skaffa hund och gå med den. Och ja, det där med att vi alla ska dö ... det råkar jag bara veta ;)