Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

onsdag 8 september 2010

Man blir ju bra på det man tränar...

Som den asfaltsballerina jag är lägger jag mina träningar på just asfalt och grusvägar. Där känner jag mig trygg och vet hur jag ska springa. Jag vet min fart och känner mina steg. Vet hur pulsen reagerar över Västerbron och i Rålambshovsparken.

Men terrängen lockar. Jag är inte särskilt snabb i backar, jag är seg och stark. Och man blir ju bra på det man tränar. Alltså vill jag lägga till terräng med backar. Strunta i allt vad krav på tider är. Kanske ta mig Into the Wild. Köra backintervaller i Hammarbybacken och riva av Ursviksmilen på luncherna?

Efter en liten tidsutmaning på nästa års Lidingölopp, av min ultralöparkollega Mats, så hamnade vi Salomons butik. Kollade in dessa sköna pjäser.

Åh! Tandkrämsturkosblå! En färg jag ännu inte har i min löpargarderob. Nya skor kräver ny tröja/jacka eller tights. Eller hur? Foto: privat

Kanske just Salomon Speed Cross 2 ska få mig att njuta av höstlöpning i skogarna kring Hellas, längs med Sörmlandsleden och en och annan tur med Terrängdrottningen?

Mycket greppvänliga i Hammarbybacken lovade Mats. Foto: privat

Några preferenser? Andra tips på trailskor? X-talons...? Var hittar jag dem billigast?

14 kommentarer:

Träningsglädje sa...

jag ÄLSKAR mina x-talons och nu har funrun-mary skaffat nya röda faror. jag är A.V.I.S!

Unknown sa...

Jag gillar dessa (som väl inte finns i Sverige dock?): http://www.wiggle.co.uk/p/run/8/Adidas_Ladies_Kanadia_TR_3_Shoes/5360051071/ Funkar kanon i skogen trots att de är tokneutrala och jag pronerar en del på asfalt!

Tobias sa...

Kör själv Speedcross 2, tycker de är grymt skönt. Känns inte alls som någon trail eller orienteringsko utan mjuk och ombonad. Nog en av de skönaste skor jag äger, synd att de inte är lika bra att nöta asfalt med... :-)

annelie sa...

Ja, skogen! Det är nog den som får mig att jogga! Om du gillar nmt kommer du tycka om trailrunning. Jag har bara provat salomon speedcross 2 (de du håller på bilden), whisperer och x-talon 212 i butik (alltså inte sprungit i några av dem) men på mina fötter passar x-talon bäst. Speedcross 2 modell funkar inte för mig, alldeles för bred för mina fötter och så. Till skillnad från joggingsskor känns trailskorna styvare i "tyget", och därmed svårare att knyta åt. Prova x-talons i butik och se vad du tycker, det är ju dina fötter som ska springa i dem. När jag var förbi Salomons butik idag (på jakt efter en smalare sko) så verkar de ha utlåning av skor, så det är väl bara att köra? Annars har jag fått höra att t ex Asics DS Trainer har något specialgummi som fäster bra i "sommarskog" och de är ju ganska lika Noosa, har jag fått höra. /end skosnack. Ut i skogen bara :)

Ingmarie sa...

Mina Adizer (följt av något nummer och några bokstäver) funkade utmärkt på vertex och då är de BRA! :-=
Och Hammarbybacken! Me like! Ska snart ge mig på de igen. har 10 upp och ner vändor att slå. (Långa vägen)
mail skickat! KRAM

Camilla sa...

Är det en inbjudan, eller...? Jag vill verkligen springa terräng med dig snart! Om skor har jag bestämda åsikter som vi kan ta när vi ses.

Anna (Orka mera) sa...

Är också sugen, både på själva terrängen och mera skor! X-talons har jag hört mycket gott om, och som Sara skriver.. funruns nya röda ser farligt frestande ut!

Heli sa...

Då får du komma o prova terrängen här i Sveg också :-) vad jag har hört så är backarna inte att leka med =D

PS Snygga skor! och kräver definitivt nya kläder också...

Kram

Anonym sa...

http://aktivtraning.se/utrustning/produkttester/produkttest-av-adidas-adizero-xt-trailsko

Mikael Björk sa...

Jag är ju för X-Talon. Mjukhet och ombonad får terrängen stå för. Skon är följsam och ger grepp. Det är allt jag behöver. Wiggle är billiga. Så billiga att det finns marginal att beställa fel storlek, returnera och ändå komma under priserna i svenska butiker.

Anonym sa...

Vad passar då bättre än att tipsa om Holaveden Ultra (som för övrigt har världspremiär!!) som går av stapeln i sköna Småland lörd.2/10Mer info hittar du/ni på www.tranastriathlon.se
Själv ska jag premiärspringa i mina Inov8 X-Talon typ...NU!!! Ha det gott o TACK för en MASSA inspiration!!
Lena

Louise sa...

Jag älskar också x-talon! Fast till min stora sorg kan jag inte ha dem på mina breda fötter. :'( I stället har jag en annan Inov8-modell, som är lite robustare men fortfarande lätt och som funkar bra till orientering och terränglöping.

MarathonMia sa...

Tack för alla tips! Jag ska nu boka in en dejt med Camilla, försöka testa några terrängskor och givetvis kolla in en träningshelg i Sveg.

Simple as that!

Fredrik sa...

JA!!! Klart du ska ut i skogen. Den är som allra bäst just nu. Jag skrev nyligen en liten recension av de tre par jag använder, kanske kan vara till någon hjälp.
Jag fick låna hem och testa (ja och köra hårt med dem) från Salomon butiken. Fin service som kan vara värd att kolla upp.

Innova X-talon 212, sjukt kul sko. Lätt och man vill bara springa fort på teknisk trail. Gjord för att hålla i tuff trail så minna är fortfarande hela efter många mil. Smal framtill och sitter tajt vilken ger en otrolig löparglädje. Inte stadig och har ingen dämpning. På grus funkar den om du springer fort och drivet då märks ingen skillnad men är det lunk är den hård och stötig. På asfalt är det direkt obehagligt. Lite som bambi på hal is. Låg hälkappa. Jättedåliga snören som jag inte förstår mig på. Suveränt grepp och bästa tänkbara våtvikt. Inte konstigt att orienterare tagit denna till sig.

Adidas zero XT. Ganska lätt, bra grepp. Verkar tålig (inte kört mer än ca 20 mil i dem). Låg hälkappa. Lite ostadiga. Lite mellanmjölk sko som inte är drivna vid fart och inte lunkvänliga för långlopp. Men heller inte dåligt på något av dem. Funkar bra på grus som trail och är det bara kortare asfaltstransporter så är det inga problem.

Salomon XT Wings. Först tyckte jag det var som att springa med plankor på fötterna. Har väldigt bred sula men inte så där överdrivet klumpig ovanpå/klacken. Väldigt stadig. Bra grepp och dämpning. Den är lite trist, lite traktor brukar jag tänka. Men vid lopp på flera timmar/dygn är den trygg. Väldigt lunkvänlig och skön att springa med när det är mer helfots nedtramp. Bra extra skydd vid tårna för stenig terräng. Lite för hög våtvikt och hög hälkappa men den senare har jag rätt och slätt bara klippt av vilket verkar funka. Funkar väldigt bra på blandad terräng och även asfalt. Jag faller snabbt in i en skön avslappnad rytm i dessa skor. // Fredrik