Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

söndag 19 september 2010

En gång tjockis - alltid en tjockis?

Hur går det utan kolhydrater?

...jag var nog lite snabb och allt för kortfattad i min 10 dagarsutmaning tidigare. Det kanske uppfattades som om jag skulle köra LCHF, vilket inte alls är fallet. Jag ville bara bryta en dålig trend.

För... när kilona börjar smyga sig på (läs: mindre träning, mer att äta/eller lika som när jag kör hård träning) är det dags att bryta mönster. Jag gör det på mitt sätt.

Har man en gång varit överviktig så vet man att resan ner är hård och jobbig, men det är förbaskat lätt att trilla dit och gå upp. Jag har som mål att inte anamma gamla dåliga vanor och låta halvkilona smyga sig på mig. I mitt inre är jag alltid en mullis - det är så det är. Och ja - jag vet att kilona faller bort när jag börjar springa 7-10 mil i veckan igen... men gillar jag att jag plötsligt har börjat äta smörgåsar igen?

Svaret är nej.

Alltså har jag haft som utmaning att inte äta bröd, gröt, ris, potatis eller pasta sedan i måndags. Missade och åt frukostgröten första dagen :). Jag har inte varit strikt, inte avhållit mig från kolhydrater helt - jag har vräkt i mig frukt och grönsaker plus att jag har ätit små tårtbitar när Stekaren fyllde år och igår på utbildningen. Idag tog jag en surdegsbrödssmörgås till maten men ingen pasta.

Detta bara för att jag vill bryta mitt mönster. Jag vill inte väga 83 kg igen. Jag vill väga 63 kg när jag transporterar runt min kropp. Samtidigt vill jag inte banta.

Och hur har det gått? Jag har kännt mig mättare än vanligt och jag har inte mått dåligt - men så har jag fått i mig kolhydrater från lite bättre källor.

Nu är jag på väg tillbaka till lite mer träning - tillbaks kommer då gröten, quinoa, bulgur, couscous och osötat bröd... Jag tror på en väl balanserad och sammansatt kost - och en och annan tårtbit, men jag måste flytta fokus när mackorna tar överhanden och magen sväller ut - jag bygger som sagt en Evighetsmaskin.

15 kommentarer:

10Sekunder sa...

Hejdu!

Det var ett uttömmligt svar!
Jo jag har hamnat i samma läge. Inge bröd öl mm. Men på lördagar blir det 5 st hårda salta grodor. Minimalt med pasta, så få och så långa kolhydrater som ett "normalt" liv kan innehålla.
Nackdelen är att jag inte känner mig lika stark som på strikt LCHF. Men nu kan man ju boosta med runekakor.
Känner som du en gång tjockis alltid tjockis. Efter att ha gått ner ca 17kg på 4:A månader så är man ju inte så sugen att göra det en gång till...Nu försöker jag hålla vikten och kanske minska 0.5-1 kg /månad. Detta styrs med mängden kolhydrater.

Nu följer jag Moa med spänning och försöker följa hennes träningschenma, fast i en light version. dvs många långa pass. Även om långpass för mig är 10-15 km.

Som vanligt är du till stor insperation och motivationshöjjare!
Kör hårt!

Em Löfgren sa...

Det är grymt att känna sig själv och sin kropp så väl som du gör. Du har en snyggt skriven manual, även om det kostade på att skriva den! skönt att ha en sådan manual, att läsa i och använda sig av! alla borde lära känna sin egen kropp så bra =)

Johanna sa...

Jag har precis gått med i "Godislöfte-gruppen", jag har under de senaste två åren gått ner 17 kg och jag tänker kämpa med näbbar och klor för att inte gå upp dem igen. Men när vardagen är grå och trist är det lätt att piffa till den med lite socker. I say: no more! Ibland krävs det att man gör något "drastiskt" för att bryta slentrianmässiga vanor..Superbra blogg förresten!

Ingmarie sa...

Du är otroligt stark Mia för tänk hur lätt det hade varit att bara rulla på. (Både bildligt och bokstavligt.)Vi fastnar lätt i mönster, särskilt de dåliga verkar det som, och det krävs både mod, vilja och kraft att ändra. Allt det där har du, Var stolt och tacksam för det! (Men det vet jag att du är)

Jennypenny sa...

Jag håller med dig om ditt dilemma. Men jag har trots allt gjort mina bästa prestationer när jag har brytt mig som minst om vad jag äter...

Sirpa sa...

Som kostrådgivare jag är, så brukar jag säga att har man den vikt man vill ha, så är 80-20 en bra tumregel. 80% nyttigt o näringsrikt, då har man "råd" med 20% whatever.
Och visst är det lätt att fastna i mackträsket...
Du är en härlig inspiration Mia! Kram

Lennart sa...

Hej Mia,
Lennart från kursen här. Välkommen hem :-)

Hoppas att du tyckte kursen gav något. Jag tycker att det intressantaste var diskussionerna vi hade. Kunde redan det mesta av det andra men jag tycker kursen var bra och det var framförallt kursdeltagarna som gjorde det!!!!

Lycka till // Lennart

Louise sa...

Jag kan också falla offer för smörgåsarna. De är lömska!!! Fast efter en stund inser jag att jag minsann inte behöver vara ett offer utan ta tillbaka makten över mackorna. Fast det är svårt - de infiltrerar hela ens system!

Unknown sa...

Härligt skrivet Mia förstår precis vad du menar, står tyvärr stilla nu och måste ta tag i det även jag. Inte banta men kosthållningen måste ses över vill inte väga 103kg igen.

Peace Love och Löparskor!

Anonym sa...

Hej Mia!
Jag har nu bestämt mig att sätta igång och bygga pannben! Min syster och jag ska springa Sthlm Marathon 2011, anmäld och klar.
Men, hur ska jag äta? Jag måste ner 6-7kg, äter ganska strikt Gi, känner att jag inte ens orkar springa 5km just nu pga dieten. Har haft väldigt svårt med att sluta med socker, dvs godis. Vågar liksom inte börja äta "normalt" för att riskera att trilla dit igen. (gått ner 3,6kg fram till idag)Ska ner till 63-65kg. är 1,73 lång och väger nu 70kg. Please help! Måste ju orka springa!!
kram och läser dig blogg varje dag!
Lena

Anonym sa...

Även om det inte var mej du fråga:
LCHF funkade bra för mig.

Nackdelar
Måste Vara stenhård med att inte fuska
Tuff övergångsperiod

Fördelar
Funkar! jag gick ner 1-3 kg/vekcka
Efter omställingsperiden (2-4veckor) känner man sig mer uthållig än på kolhydrater.

/10 sekunder

Marre sa...

Har också försöket överge frukostmackorna med gott resultat. Däremot kvällsmackan efter träningen är svår. Vill gärna ha te och vad äter man till det när man behöver fylla på efter något hårt pass, tips?

Anonym sa...

Nötter med lågt kolhydratinnehåll

Rostade mandlar (rostar själv i stekpannan med rapsolja och sambaloelek) Verkar finnar lite olika arter sötmandel med stor variation an Kolhydratinnhåll.

Samt att jag trängs med pensiomärerna i kortdatumhörnet på ostdisken

/10 sekunder

MarathonMia sa...

Tjena alla - ni sköter ju det här med svarandet alldeles galant när jag ägnar mig åt jobb :)

Efter löpningen-mat: Kesella med bär. mums.

Anonym sa...

Så bra skrivet Mia!
Jag håller med dig med din metod!!
Kesella is the clue!

Du är så bra inspiration...
kram