När jobbet kräver tankefokus och tid samt när kroppen är i rörelse är jag extra noga att fylla på med mat som ger mig kraft. Oftast undviker jag tillsatt raffinerat socker och bakverk för att mitt humör/blodsocker/pigghet ska hålla sig jämnt under dagen. När jag har hektiska veckor som denna lagar jag mat som går snabbt och ger energi. Jag dricker drygt 2 liter vatten per dag.
Omelett är favoriten - snabbt och bra med proteiner. Här har jag parmesanost och rökt kalkon på toppen. Yummie! Foto: privat
Idag ser det ut så här:
Frukost: Havregrynsgröt, russin, sojamjölk och bryggkaffe
Mellanmål: Stort äpple
Lunch: Hemgjord linsgryta med spenat, chili och lime. Coussous och sallad på ruccola, sockerärtor och tomat.
Eftermiddagsmellis: Fruktsallad (melon, apelsin, äpple, vindruvor, cashewnötter, valnötter och hasselnötter). Grönt te.
Middag: Stor omelett med tonfisk och blandade grönsaker med olivolja.
En energiboost att ta efter träning (eller någon timma innan) är smoothie gjord på lite yoghurt, sojamjölk, proteinpulver, ½ banan och blåbär eller hallon. En hejare på somoothies är Träningsglädje -tillsammans med två andra tjejer har de bloggen Superfood på svenska, här hittar du massor av recept.
När det gäller luncher och middagar är jag sjukt effektiv när det är mycket att göra. Jag kokar bulgur, couscous eller ris som räcker till flera måltider - sen är det bara att lägga till protein, grönsaker och annat mums. Det behöver inte vara onyttingt för att det ska gå undan.
Har du tips på en snabb, energigivande måltid?
8 kommentarer:
Är lite nyfiken på hur dina tankar går runt kolhydrater,med tanke på omelett til middag: försöker du äta mindre me kolisar på kvällen? Jag har mixtrat med det där , förut åt jag inte kolhydrater alls vilket i komb med träning inte funka alls. NU äter jag betydligt mindre portioner men kolhydrater til alla mål och ganska mkt frukt (även potatis o pasta som skulle kunna tänkas vara "sämre" kolhydrater) tycker detta men kost o kolhydraters vara eller icke vara är skit svårt.
Tills sist måste jag säga att jag älskar din blogg! jag blir sjukt imponerad o inspirerad av dig i dina prestationer!
Tack!
//A
Linsgrytan är jag nyfiken på; kan du bjussa på ett recept?
Jag gör som du och kokar i början på veckan ffa quinoa och ägg. Sen blandar jag hejvilt med tonfisk, makrill, keso, avokado. På jobbet köper jag lite sallad. PErfekt.
Måste rekommendera de hypade Colting-pannkakorna som tar max 15 minuter att göra. Bara mixa en banan, 5-6 ägg och stek i stekpanna, eller i våffeljärn (min favorit). Egentligen ska det enligt receptet vara jordnötssmör i också, men tycker det blir godare utan.
Din middag såg super god ut!
Jag tycker att livet förenklades oerhört sedan de frysta laxbitarna i portionsförpackning kom! :) Går att variera i oändlighet, nästan!
Min snabbaste snabbmat är quinoa, kallrökt lax, ruccola, mango och en sås på turkisk yoghurt och pepparrot.
Tar 12 minuter. Har man kokat quinoa för hela veckan tar det typ tre minuter... Jättegott!
I stället för gröt med sojamjölk och russin, gör jag varje dag en stor tallrik välling av havregryn, sojamjöl, russin och vatten. Kryddas med kanel.
Tackar för tips!
A: Jag är en gammal "tjockis" om jag får uttrycka det så. Jag har himla lätt att gå upp i vikt och märker att jag gör det av kolhydrater. Alla kroppar fungerar olika. Under helgen åt jag en hel del bröd så då har jag 1-2 dagar med mindre kolhydrater. När jag tränar hårt äter jag alltid kolhydrater till samtliga måltider. När jag tränar mindre drar jag ner på det. Det blir ju alltid gröt och kolhydrater finns i frukt och grönsaker med. Hoppas det var svar nog. Tack för att du läser och gillar min blogg!
Min nödfallsmatlåda för de där dagarna då man inte hunnit vara smart och fixa matlåda av middagen (eller inte ätit hemma på ett tag..) 2 portioner!
en burk bönor (borlotti är min favorit, men även kidneybönor eller kikärtor) som man sköljer i durkslag och låter rinna av.
2 portioner quinoa/couscous/bulgur som man kokar samtidigt som man kokar gröt eller äter frukost (inte samtidigt i samma kastrull kanske..) skölj av efteråt så de blir kalla
rör ihop med en olivolja-balsamvinäger-dressing
ta med grönsaker vid sidan av (eller köp på vägen till jobbet/på lunchen): tomater, olika sorters sallad, morot (råriven eller hel), gurka, mm.
Jag ser alltid till att ha några burkar bönor och lite quinoa och sånt hemma, så behöver man aldrig oroa sig över utgångsdatum eller liknande. Går att äta kall direkt ur lådan, eller värmd om man har mer tid.
Skicka en kommentar