Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

tisdag 4 januari 2011

DRIVKRAFT


Någonstans inom oss har vi vår naturliga drivkraft. Den får oss att vilja utvecklas, göra nya val och välja nya vägar. Drivkraften kan liknas vid en möjlighet, ett konstaterande av tillförsikt. Det är där lusten, passionen och livsglädjen kommer ifrån. Drivkraften tar fram människors ljus, den tänder glimten i ögonen och bygger självförtroende. Drivkraften fokuserar inte på målet utan mer på resan.
Du kan sätta en person på en cykel men aldrig tvinga den att cykla. Valet att göra det styrs av drivkraften.

Att se människor hitta sin drivkraft är en fantastisk upplevelse. Bara genom att glänta lite på dörren och locka till paradiset kan sätta igång en trigger. Därefter frigörs kraften själv.

Idag hyllar jag Hillevi, som jag fixat ett träningsschema åt med målsättning att springa en mil i mars - hon fyrade av 9 km förra veckan och skrev i mailet "ligger lite före schemat". Hon har hittat det.

Jag hyllar Karolina som är mammaledig med sitt tredje barn, när mitt schema började var lillan 5 månader och kroppen inte återhämtad efter förlossningen. Med stort fokus har Karolina promenerat, joggat, styrketränat och tappat alla graviditetskilon - nu spontanspringer hon 11 km. På eget initiativ. Hon har hittat det.

Jag lyfter på hatten för Linda på Fitness Magazine, som inte skulle kunna tänka sig att springa utomhus på vintern när hon hängde med mig på en runda - nu "luffsar hon runt i snön flera gånger i veckan". hon har hittat det.

Jag hyllar FabFour som bokar inomhusbana för att springa tusingar, mina Norrlandsadepter som trotsar iskall kyla och kör på. Jag hyllar Helen som hatar teknik och köpte sig en puls/GPS-klocka som dottern hjälper henne med. Hon vill utvecklas. Hon har hittat det.

Jag hyllar IF Linnéa som lockar 30-talet löpare en snöig kväll. Jag hyllar alla er som går ut och springer, promenerar, kör militärträning trots vintern. Ni har hittat drivkraften. Jag hyllar alla mina adepter.

Tänk om det gick att glänta på fler dörrar - få fler att lysa. Tänk att öppna nya dörrar och låta de som lyser, lysa mer på annat håll i andra sammanhang. Det ena leder till det andra. Människan är fantastisk. Allt är möjligt.

Din drivkraft är unik. Du har den inom dig - har du hittat den?

15 kommentarer:

Ullis sa...

Det är en fröjd att läsa din blogg! Jag började i somras när min kropp var besatt av ett envist virus som gjorde att jag inte kunde träna. Då inspirerade du mig att våga tro att EN dag då skulle jag också kunna träna. Nu tränar jag sedan 2 månader och det känns FANTASTISKT! Nu är din blogg värdefull som inspirationskälla och kunskapskälla för min träning. Fortsätt med det du gör, för du gör det JÄTTEBRA! jag är inte alls förvånad att du blev årets träningsbloggare, snarare bekräftade det vad jag tycker, att du är BÄST.

anneliten sa...

Jag har tappat min lite... Letar...

Jessica sa...

Ha ha ha, shit vad HÄFTIGT! Hatten av för dina adepter, ty deras bedrifter ger mig ännu mera drivkraft.

Wow och applåder!

Sofie RW sa...

Vackert!

Tomas sa...

Att inspirera andra och få se att de agerar på de tips man lämnar är fantastiskt roligt.

Karolina sa...

Det började med ett mail och en fråga. "Kan du hjälpa mig att vid 36 års ålder och efter tre barn komma i mitt livs bästa form?" "JAA! Det låter ju som den bästa utmaningen av alla" var ditt svar. Det var tre månader och 8 kilo sedan. ALLA borde egentligen få ha dig som coach! Men eftersom det inte går försöker jag att sprida känslan du ger mig - att det går, till folk runt mig. Och vips så har man fått sällskap på intervallerna av några andra dagismammor =)

Mia, du är inte alls en vanlig människa, du är min nya husgud.

Anonym sa...

Hej Mia,

Det är lustigt det där med drivkraft. Jag har då verkligen tack vare dig, plockat fram min vad gäller löpning. Det är så ROLIGT!!!
Jag som inte sprungit en meter i hela mitt liv tills en dag för ett och ett halvt år sedan då en kompis utmanade mig. Nu stiger jag upp i ottan för att bege mig ut i löparspåret kl 6 på morgonen, ut oavsett väder, när det är mörkt (jag hatar mörker) och sitter nu nöjd efter en löpartur och filar på var nästa runda ska gå.
Kör mitt träningsschema och springer nog längre än vad du angett per tillfälle.

Ska nu laga en kalkon, en helt annan utmaning och drivkraft :)

Karin F

Sofia sa...

Det är första gången jag läser din blogg.

Jag har tappat min studiedrivkraft. Blir bara rädd och tror att jag inte kan förstå min krus, min inlämningsuppgift och min tenta.

men jag vill hitta den.

Jag ska fortsätta läsa och tro på att den kommer komma tillbaka.

inte samma som träningsdrivkraften....

Anita sa...

Så sant Mia! Jag hoppas genom min löpning och mitt välmående kunna spilla av mig lite på min dotter. Jag skulle vilja att hon hittar det! Det gör jag genom att vara en förebild. Som ordspråket säger "när lärjungen är redo uppenbarar sig läraren".

Anonym sa...

Tappade bort den när jag gjorde illa foten i Thailand...men hoppas jag hittar tillbaka till den snart igen! :-)

(kopierade lite text från din blogg till mig...hoppas det var ok)

Kramar i massor till dig vännen!
// Heli

BoelMaria sa...

Ja!!! Ibland är den starkare och ibland svagare.

Carina sa...

Ja, jag har hittat den och det är fantastiskt! Den tar mig till det ena äventyret efter det andra!!

Anonym sa...

Var och en borde ha varsin unikabox att samla det goda i, för att plocka fram det vid behov.

En och annan drivkraft finns det nog. Och en god fortsättning önskas på året.

Ann-Sofi sa...

Min drivkraft är att mäta mig med mig själv och se hur jag har utvecklats både i kondition och styrka de senaste åren.
Min drivkraft är glädjen att ge det jag kan i varje pass.
Min drivkraft är att känna "att varför skulle jag inte kunna?"
Tack för en toppen-blogg!

malinhermansson sa...

Hej Mia!
Jag tycker att din blogg är värd en hyllning för att du inspirerar mig att vilja börja träna löpning mer fokuserat än tidigare.
Jag undrar om du har några tips för vad jag bör göra om jag (antagligen) kört igång lite för hårt och nu har ett ömmande knä sedan en vecka tillbaka. Hur kan man rehaba sig? Jag är så sugen på att träna, men är rädd att anstränga mig ifall det försämrar...
Mvh Malin