Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

torsdag 20 januari 2011

Tre-två-ett-Kööööör!

Jag slängde mig handlöst ner på den hårda marken som var täckt med stenkross för att förhindra halka. En armhävning, snabbt hopp fram, upphopp med armarna uppåt för att sedan slänga mig ner i en andra burpee. Jag känner hur en vass sten trycker in den mjuka delen i handen där tummen tar slut. Smärta. Ignorerar den och fortsätter pumpa. Hittar rytmen i andning och utförande av burpees.

Gammalt foto - samma styrkeövning. Foto: privat

Det är första omgången i Spyfys Tabatatävling. Vi har 30 sekunder på oss att göra så många burpees vi kan. Därefter 15 sekunders vila och sju set till. Totalt åtta (8!!). Vi får bara räkna den sämsta omgången.

Det är här jag ställer mig frågan "Vinna eller maximal träning?". Vilovecka fladdrar förbi - Vinna och vara smart förstås. Åtta set i Tabatatävling, tre olika övningar och bara 15 sekunders vila. Mitt beslut är fattat - Först en testomgång -sedan välja antal och köra strikt på det. På så sätt kan jag vinna några sekunders vila och låta mjölksyran sippra långsammare. Hade jag velat ha maximal träning hade jag ignorerat lägsta-antalet och kunna pumpa på fler.

Sämsta omgången på mina taktfulla burpees blir 9. En mer, än personen som kommer tvåa. Efter förflyttning och fler övningar är det dags för del två i Tabatatävlingen. Tricepsdips. Min styrka - det är typ det jag är starkast på. Kör 40 alldeles för snabbt i första omgången och väljer att köra 30 resterande 7 set. 250 tricepsdips - det brinner i armarna och jag vinklar ut höften lite för att avlasta och koppla in lite axlar. Pumpar i takt med min räkning. Tio+tio+brinnande tio. Tankarna jag styr är "Tio dips kan jag ju - tio dips kan jag ju".

Tredje tävlingsmomentet är Knees-to-elbow. Vi står i arhävningsposition och ska lyfta vartannat ben och toucha knät mot armbågen. Jag har tidigare hittat en bra position genom att trycka fram axelpartiet och vinkla bak armbågarna lite. Nu hjälper snön till och jag får in ett spring-flyt i rörelsen. Smashar till med 35 stycken supersnabba och hinner vila mellan 7-10 sekunder längre. Jag borrar ner händerna i en snögrop, låter fötterna ta spjärn mot den hårda isen. Tackar Gudinnan för mina Icebugs och levererar.

Spyfys säger att någon under morgonpasset hade samlat ihop 80 poäng. Jag fick 74 - undrar hur jag ska få in 6 poäng till nästa gång, de 30 sekundrarna räcker inte till.

När tävlingen är över och vi ska tillbaka till ÖIP vaknar jag till liv. Ja jusst det - jag hade ju med mig mina adepter FabFour - tror minsann att de kommer ha träningsvärk idag. Och imorgon. Tur att vi valde ett basic-pass - otur att Spyfys-Magnus känner en av adepterna och körde skiten ur oss. Eller tur. Mina triceps är inte att leka med, inte heller blåmärket och svullnaden i handen efter mitt handlöst nedslängande i stenkrossen 64 gånger... Men det var det värt - För jag vann med mina 74 poäng.

8 kommentarer:

Anna (Orka mera) sa...

Vilken fantastiskt rolig tävlingsidé. Jag blev sugen i hela kroppen! Måste bara hitta någon att tävla med för nu jäklar :)

Löpning & Livet sa...

Låter som ljuv musik i mina öron! Gud så jag längtar efter "riktig" träning!!

J sa...

Låter helt galet ... roligt! :)

Cath sa...

Varför finns inte denna träning i Malmö eller så? Det borde ju kunna gå hem även här! Om jag själv var kunnig nog skulle jag överväga att starta upp det, nu får jag försöka lobba för att någon annan gör det... Jag kan ta på mig att prata om det till allt och alla och försöka värva folk. :D

Jojje sa...

Oj, det blir ju tot över 600 reps (varav 75 burpees) på 18 min. Grymt starkt!
Va kul det låter! Så avis att jag inte kunde träna igår.

Lisa sa...

Träningsverk: Check!
Det var verkligen toppen igår. Nu bär det vidare mot skidläger och mer träning....

Lotta sa...

HaHa, skönt att läsa att det brann i dina triceps också - nu känns träningsverken genast lättare att uthärda ;-)

Anonym sa...

Bra jobba Mia, 80 var inte lätt tror mig :-)
/Bruno