Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

fredag 26 november 2010

Överträning

Jag fick tidigare frågan om överträning.

Nu har jag läst en massa artiklar, blogginlägg och medicinska skrifter för att se vad det är. Själv har jag varit superduktig på att lyssna på kroppen, äta rätt och vila extra om det inte kännts okej. Så här långt har jag sluppit överträning.

Har du hamnat i en ond cirkel eller ett ekorrehjul där du tränar och tränar men resultaten uteblir - kanske du är övertränad eller på väg att bli? Stanna upp och lyssna på kroppens signaler. Var inte rädd för att vila.

Det är många som vill så mycket när de startar sin träning. “Det känns ju så bra, jag vill köra mer”. Eller “Snälla – jag vill springa 10km” trots att det står återhämtning eller vila i schemat.

Kort sagt om överträning: Det är när det är obalans mellan träning och återhämtning. Kroppen hinner inte tillgodogöra sig träningen och den bryts ned. Symtomen är att du inte ser resultat av din träning, det känns alltid tungt, till slut kan det bli tråkigt och en börda. Du har högre puls än vanligt och kan tappa aptiten. Sömnen rubbas så att du antingen sover mycket och inte känner dig utvilad, eller vaknar efter några timmar och känner dig pigg. Du har lätt att dra på dig förkylningar.

Mina 3 tips

1. Se VILAN som en del av träningen. Det är då du bygger upp det du gjorde passet innan. Vila hellre en dag extra och försök att inte stressa upp dig om du känner dig sliten. Din kropp sänder dig värdefulla signaler. Sov ordentligt.

2. Träna varierat och med olika intensitet. Jag har delat in mina adepters schema i olika intesitetsnivåer. Återhämtningsvecka är ÅTERHÄMTNINGSVECKA - oavsett hur pigg kroppen känner sig. Det händer saker på insidan. Ge kroppen en chans och ignorera tankarna.

3. Ät ordentlig mat. Fyll på med proteiner, kolhydrater, fetter, vitaminer och mineraler för att underlätta återhämtningen.

Det är inte den som tränar hårdast och mest som blir bäst, utan den som faktiskt tränar smartast och balanserat!

Relaterade artiklar:

Artikel från SvD's Frida Orrgren


Och Medicallink

Netdoktorn säger så här

med bästa slutknorren...

“Träning ska vara någonting roligt som är bra för både kropp och själ. Du har bara en kropp. Se till att ta hand om den på bästa sätt!”

7 kommentarer:

Roger sa...

Bra skrivet - undrar om det inte hänger ihop lite med att träningen ger så starka (endorfin?)kickar också.

Många blir nog helt enkelt beroende och får, som vid alla beroenden, svårt att kontrollera sina tankar och beteenden innan gränsen för förmågan, fysiskt eller psykiskt, passeras.

Jag tror att man ska ta t.ex. skuldkänslor för att man tvingas prioritera bort eller planera om sin träning som allvarliga varningssignaler. Likaså om träningen tränger undan mycket annat viktigt och roligt i tillvaron.

Träning kan ju ta väldigt mycket tid i tillvaron, inte bara själva träningen utan också allt (visserligen roligt men ändå tidsödande) tänkande, läsande, shoppande etc som så lätt kommer med på köpet när man hittar ett nytt intresse.

Jag tror helt enkelt att det är rätt lätt att i grunden sunda träningsvanor förvandlas till ett nästan tvångsmässigt beteende. Och det riskerar att bryta ned socialt och psykiskt långt innan det märks fysiskt i form av överträning, kanske?

Se upp för varningssignalerna helt enkelt och tänk på att fysik och psyke hänger ihop, mer än vi kanske alltid har förmåga att förstå.

Geeks for freaks sa...

Tack för detta! :D
Har länge gått och funderat på vad som menats med överträning, men av någon anledning har jag inte kollat upp det.
Skönt när svaren på sina frågor kommer som ett brev i RSSen ;)

Moa sa...

Samma här - väldigt intressant läsning - och känner mig ganska träffad...svårt att veta var gränserna går!

Jossan sa...

Som vanligt ett väldigt intressant och givande inlägg Mia.
Tack! Jag ska försöka dela in min träning i olika intensitetsveckor också. Mycket bra tips!

Anonym sa...

Hej Mia!
Tack för ditt fina svar och förövrigt en mycket bra blogg.

Ingmarie sa...

Bra påminnelse och bra skrivet! :-) det är en svår och skör balansgång det där. När jag är nära fel sida kanten så blir jag just som du beskriver. Tycker träningen är trist och det tar emot. "vila" kan dock vara en lugnare dag och sen är det bra igen. Det beror förstås på hur långt man låtit det gå. Blir det som för t.ex. Elofsson eller Björling så räcker det naturligtvis inte med en dag...

Carina sa...

Bra inlägg! Jag ska sätta mig ner och tänka igenom min egen träning. Tangerar gränsen till det sunda men är medveten om det. Och på något vis känns det som om att är man medveten så håller man sig ändå på rätt sida.