Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

måndag 1 mars 2010

Att arbeta mentalt

Jag jobbar mycket med mina tankar och inställning. Eftersom jag även är mentor försöker jag lära ut sättet att tänka positivt. För två veckor sedan var jag på en föreläsning med brottaren Martin Lidberg som på ett enkelt sätt fått ner detta på pränt. Jag gillade föreläsningen, har du möjlighet att lyssna till Martin så gör det. Han lade av med brottningen och kom igen i en högre viktklass. Han ändrade sin träning mentalt. Föredraget genomsyrades av “Självförtroende och Glädje”. Och Glädje är det som driver mig.

Foto: privat. Här är jag oövervinnlig under GAX 100 miles.

Förr fanns tankar hos Martin som “Jag vet inte om jag klarar detta” men efter mental träning vändes dessa till “Jag tar en övning och ett pass i taget och försöker genomföra det optimalt”. På så sätt blir det överkomligt och tankarna snurras in i en positiv spinn istället för att skicka negativa signaler till hjärnan. Så här kan man vända på de flesta påståenden man dagligen skickar till sig själv.Efter ett tag har hjärnan lärt sig att tänka positivt - det sker inte över en natt.

Små tips till mental träning:

  • Self talk (vända meningarna så de blir positiva som ovan)

  • Visualisering (testa! Det funkar)

  • Mentala triggers (fysiskt/mentalt, se nedan)

  • Förberedande triggers (en doft, musik eller liknande)

  • Finn nya vägar för att nå dina mål

  • Ta hem sparring (testa ngt liknande de mål du satt upp)

  • Vägen mot det stora målet (stanna upp och njut! Fira delmål)


Martins Mentala trigger var (är) mantrat “Ingen är bättre än mig och det ska jag bevisa nu!”

Jag brukar säga “Var Sak Har Sin Tid” (eftersom jag rusar iväg och behöver påminna mig själv om att inte ha bråttom...) men min mentala trigger är “Jag vill, jag kan, jag orkar!”

Har du en mental trigger?17 kommentarer:

Ullis sa...

Tillhör kategorin människor som inte fötts med ett leende på läpparna. Ofta är livet svårt. Men positivt tänkande och löpning har fått mig att dra på mungiporna och se saker från den ljusa sidan. Inte alltid, inte alla dagar, men oftare och med allt större lätthet.
Mentala triggers och liknande är intressanta och något jag vill veta mer om. Det funkar ju!

Idag börjar jag en crawlkurs, är skit nervös. Vill helst kunna crawla innan kursen börjar...
Jag gillar Lidbergs tanke på att ta en sak i taget och att göra sitt bästa.

Din blogg är en källa till glädje och inspiration. Hit kommer jag ofta, du verkar ha en fantastisk inställning till livet och dess innehåll. Tack!

MarathonMia sa...

Ullis: Tack för fina ord. Sänk kraven på dig själv - varför gå på crawlkurs om du redan kan crawla. Vem sätter det kravet på dig? Stackars instruktören skulle ju ha gått utbildningen förgäves och ha skit-tråkigt om alla redan kunde crawla! Tänk att du kommer till kursen för att lära dig något nytt- se det som att instruktören VILL lära dig att crawla. Gå dit och genomför ditt första pass och sug åt dig det du lär dig!

Lycka till!

Roadrunner sa...

Triggers är något jag inte funderat över så mycket. Antagligen för att jag hittills bara sprungit en ynka tävling (i år blir det dock sju stycken).

Men om jag tänker efter så har jag ändå mina triggers som jag brukar använda mig av när jag ska prestera något utöver det vanliga. Jag brukar se till att prata om något upplyftande innan. Musik har alltid haft stor betydelse för mig och inför träningspass då jag ska satsa lite extra har jag viss musik som funkar bra. Visualisering, som du skriver om, fungerar också bra; att gå igenom det jag ska göra i huvudet innan det är dags. Jag bloggade lite om ett närliggande ämne häromdagen. Inlägget heter harmonikoefficienten och hittas här: http://roadrunner40.blogspot.com/2010_02_01_archive.html

Frykenmo sa...

Hej Mia
Har alltid haft Kung Salomon i Bibeln som trigger, han säger.
-Bekymmra er icke över morgondagen ty var dag har nog av sina bekymmer.
Det är det enda jag kan av den boken men nog så viktigt.

Sedan så hämtar jag mycket mental hjälp av andra, och nu för tiden genom de bloggar jag följer, din bla.

När jag är ute o springer så har jag två mantra beroende på vilket typ av pass jag kör.
1 Jobba , jobba , jobba
2 Mata på nu

Det fungerar för mig, ha det..fryk

Victoria sa...

Har på egen hand experimenterat lite med vad hjärnan kan göra. Har haft trassel med ett löparknä och de löparpass som det ger sig tillkänna på har alltid slutat med en promenad hem.
I höstas sprang jag N.Y marathon och efter 5km börjar jag få ont. Då kom jag att tänka på att min naprapat sagt att smärta är bara massor signaler som hjärnan skickar ut för att påkalla att det du gör är dåligt för dig.
Nu vet jag ju att löparknä inte är nåt livshotande tillstånd och jag ville så gärna slutföra loppet, så istället för att tänka som jag gör hemma; "Jaha, nu gör det ont, snart gör det mer ont, nu kan jag inte springa mer" så tänkte jag " Vilken härlig publik, vilken härlig dag lalalala" och vips så var 42,2 km avklarade och smärtan i knät bortglömt!
Hjärnan är ett fantastiskt verktyg!

Taina sa...

Jag håller med Ullis, din blogg är en riktig inspirationskälla. Jag "springer" också, men lååångt ifrån så målmedvetet som du. Jag har lyckats släpa mig i mål 8 ggr på maraton och har som "mål" att springa en mara per år. Bästa tid 4.02. Men jag tränar inte efter något program utan jag bara "kör på" och vet att det inte alltid är bra. Skulle behöva planera mer.Köpte en Garmin 305 och kollar mest hastigheten och tiden. Ibland kollar jag pulsen men vet ju inte riktigt vad min maxpuls är. Du hör vad lite jag vet trots att jag ändå springer en del. Börjar ju bli "till åren" också, 47 år fyllda. Har du något tips för ett bra träningsprogram som ska kunna klämmas in bland heltidsarbete, barn och hushållsysslor?

mvh
Taina i CT, USA

Sirpa sa...

Bra inlägg där! Det är alltid kul o inspirerande att kolla in din sida - tack! Själv jobbar jag med NLP både i jobbet och för egen del. Kort förklarat så programerar man om sin inre dialog (=de tankar man inte ens "vet" att man tänker)på olika sätt. Det funkar! Mantran jag kör när jag springer är ex: jag springer lätt/det flyter på/jag är stark och snabb, eller om inget annat funkar: fan fan fan
:D

Ingmarie sa...

"Nice and easy, nice and strong, nice and easy, nice and strong, nice and ea..."...Ja du förstår nog. ;-)
Tack för tips om Martin! Ska genast kolla upp när jag kan lyssna på honom! (Eller vet du??)

Pier to pier sa...

Som vanligt tänkvärt det du skriver. Särskilt det där om fokusförflyttning häromdagen. Jag får ibland för mig att jag inte längre kan springa och då har jag en trigger för att ändå ta mig ut. Jag tänker "får väl gå istället, om jag inte orkar springa", och så kommer jag iväg - och inte behöver jag gå inte.

Elin sa...

Positivt tänkande funkar i alla lägen efter puttning i rätt riktning :-)

Elin sa...

Positivt tänkande funkar i alla lägen efter puttning i rätt riktning :-)

Camilla sa...

"Traktor" tänker jag eftersom jag oftast är i behov av en trigger på långa, långa pass/lopp. Låg växel ger mycket kraft, liksom.

Hannas mamma laddar sa...

Intressant att läsa! Själv låtsas jag att min tränare Susanne står bredvid, jag kan nästa känna henne där och då vågar man inte stanna... :)

MarathonMia sa...

Roadrunner: Det var ett intressant inlägg. Skön känsla det där och placeboeffekten är inte att förringa!

Frykenmo: Fantastiskt bra! Lev här och nu. Då får du ut det mesta av allt!

Victoria: hjäran ÄR ett fantastiskt verktyg. Det är nog många som skulle kliva av där efter 5km - härligt att det fungerade!

Taina: Tack för fina orden - jag är glad att jag kan inspirera. Eftersom du sprungit maraton förut föreslår jag att du går in på http://www.stockholmmarathon.se/start/ och kollar på Anders Szalkais träningsprogram för 3:30. Det grejar du alla gånger. Det viktigaste är 2 kvalitetspass i veckan och 1 långpass. Om du har ont om tid föreslår jag att du läser boken Run Less - Run Faster - de har också träningsprogram för 3:45, 3:30 och snabbare och riktar sig till folk som inte har så mycket tid att träna.

Sirpa: hahaha det där fan-fan-fan har jag aldrig testat. Borde kanske gjort det istället för att trycka på stop-knappen på löpbandet för några veckor sen.

Ingmarie: Niceandeasy - harmoniska, flytande ord! Verkligen nice :) Nej, jag vet inte när eller var han föreläser. Kolla in om Talarforum har någon "Kom och utvärdera" dragning.

3:59:59 Helt rätt inställning! Me like. Så tänker jag med. Hur svårt kan det vara liksom? :) Det handlar nog mest om att tillåta sig göra saker och inte se nederlag, misslyckande och besvikelse.

Elin: ja - i början kan man behöva lite puttning - men det blir ju mindre och mindre :D. Kram

Camilla: Loveley - kände nästan gräs och jord-doften av att höra traktor. Kan jag plocka upp när jag tappar tekniken. Bara att tröska på!

Hannas mamma: Också superbra att visualisera sig pepp!

Åsa sa...

Bra läsning. Den mentalaträningen känns minst lika mycket om man vill göra bra ifrån sig på lopp och tävlingar. Jag triggas igång utav att prata om loppet/tävlingen innan. Lite taktik bolla idéer osv. Det brukar stärka mig. Ingenting är omöjligt! Vill jag? Vad vill jag? Ja då kan jag!

Martin sa...

"Jag är det hårdaste jag vet, jag är gud" - funkar på mig :)

MarathonMia sa...

Åsa: Vill man så kan man. Vill man inte så funkar det ju inte.

Martin: Låter som min son :) Ett vinnande koncept!