Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

tisdag 3 mars 2009

Tisdag och vilodag...

…men bara från Ultrapassen!

Hela natten smattrade regnet på min balkong. När klockan ringde och det var dags för morgonjogg bävade jag för vad som väntade bakom gardinerna. Knep ihop ögonen hårt och lättade på tyllet... blå himmel – tjohooo! Det var fortfarande kallt och fuktigt ute så jag beslöt mig för långa byxor och långärmad tröja. Luften var frisk och benen rätt pigga, kändes knappt att jag körde 38 kilometer igår.

Tisdagsväder: Växlande molninghet svalt runt 14 grader.
Träningspass 4: Morgonjogg: 5 km på 29 minuter.Medelpuls 144 (156)
Outfit: Långa löpartights Nike, långärmad TSM-tröja, trasiga Nike funktionsstrumpor som sedan åkte i papperskorgen, Asics Kayano.

Efter morgonjoggen hann jag precis byta skor till mina Nike Aerobics/gymskor. Rusade ner till Springtimes lokal och körde ett funktionsstyrkepass. Vi gjorde långsamma armhävningar med bra teknik, tricepsarmhävningar, ryggövning med en enkilosvikt som skulle transporteras runt, en magövning med stång (min mage tog emot, eller så var jag för ovig – för jag fick inte käppen över fötterna...blah) för att avsluta med plankan J. Instruktören sa att man har bra bålstabilitet om man klarar plankan i 2 minuter, allt utöver det är grym bonus. Jag är grym bonus – kommer leva på mina 5:15 i plankan tills... ja, tills närdå? Jag har ju lovat att ta revansch mot Ken! Shit. Efter styrketräning av överkroppen fick vi en skön 15-minutersstretch.

Väder: Uppvärmd lokal av Yogasällskapet innan
Träningspass 5: Funktionell styrka för överkropp 20 minuter + 15 minuters stretch
Outfit: Samma som vid löpningen men med torra fina inneskor.

Sjönk sedan ner i en soffa på Internetcafét i närheten, chattade med några vänner och blev stelare och stelare ... ville ladda väl inför kvällens intervaller med Szalkai, tanken var att springa med snabba gruppen idag. Åt grovt bröd med makrill, banan, apelsin och drack vatten – kände mig bra laddad. Tog ett varmt bad en timme innan... och blev NERVÖS. För vad? Ingen aning – men jag klämde snabbt i mig en påse nötter och drack en halvliter vatten. Jag vet ju att detta är superdumt, men händer, mun och hjärna var inte överens när det var 20 minuter kvar till passets start...

Jag anslöt mig till den snabba gruppen som till största delen består av folk som ska springa maran på 3 timmar. De pratade om farter kring 3:50 / km... Uppvärmningen skulle i alla fall vara ungefär 4 kilometer och det skulle jag väl i varje fall klara av. Vattnet och nötterna hoppade omkring som i en centrifug i magen. Brände av 3,86 km på 18:51 (snittfart 4:53) med en medelpuls på 162 (173). Två koordinationslopp på 100 meter i 3:50-fart fick pulsen att skena.

Samtliga grupper samlades och Szalkai skickade iväg oss på 3 minutersintervaller. Mitt mål var att hålla fart på 4:15-4:20 och köra 5 intervaller. Jag drog iväg alldeles för snabbt, vilket resulterade i dalande farter. Det var 1 minuts ståvila mellan intervallerna och jag hade svårt att få ner pulsen. När det var dags för den femte ville jag egentligen kliva av. Vattnet och nötterna i magen hade bildat en cementklump... Men då kom lilla Mia-djävulen fram och sa ”Det är ju för fan bara 3 minuter av ditt liv! Vad gör det om du inte springer lika fort som förra gången? Kööööör!!!” Hann inte tänke utan visselpipan tjöt och jag for iväg. Körde en sjätte intervall i rena skräcken. Snittiden blev i alla fall 4:15 / km vilket jag är grymt nöjd med. De dalande tiderna...

Träningspass 6: Uppvärmning: 3,86 km på 18:51. 6*3-minutersintervaller snitt 4:15, nedjogg 3,05 km på 17 minuter. Högsta pulsnotering under intervallerna: 176.
Outfit: ¾ Nike löpartights, IF Linnéa långärmad (för varmt), mina tävlingsstrumpor från Nike och ett par testskor från New Balance.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, va skönt att höra att jag inte är ensam om att inte få över den där stången över fötterna. Blev fruktansvärt irriterad på instruktören. Kan man inte skylla på att man har för korta armar, eller något? Ovig låter så otrevligt.

Anonym sa...

Mia;

Har djup är badkaret? Jag tittar och tittar men ser ingen Mia där eller har du gömt dig bland bubblorna?

Du missade ett j.....tufft pass idag med Bruno inte att leka men underbart när vi var klara:) Som tur vilande jag från tisdagens pass med klubben annars hade det inte gått.

Ha så skönt nere i Portugal

Kram Staffan

Anonym sa...

Det ser fint ut därnere på bilderna!
Snygga tider på de långa intervallerna oxå!

:)

Benet sa...

Det är ju helt sjukt vad härligt det låter! Och suveränt rapporterat. Tack! Ha det fortsatt skönt!

Anonym sa...

Har fått läsa igen mig på din blogg Mia och du verkar ha det fantastiskt! Cementklumpar i magen råkar man ut för ibland. Och det är ju härligt att du blev nervös! Känslan av att vara så där förväntansfull och lite skraj är ju superskön. Och att sen klara av det är ju oslagbart! Kammat nåt än?

Lilla Duktig sa...

Mera bilder på tränings-Mia!
Sitter hemma i Stockholm och tänker att det nog vore kul att ses snart igen.
Spring på så hörs vi om en vecka.
Kram.

MarathonMia sa...

Louise: Ja! Jag har för korta armar! Eller alldeles för långa löparben ;)

Staffan: Grymt att du håller ställnigarna på NMT - jag kan tänka mig att jag får min beskörda del av Bruno när jag är tillbaka!

Jerry: Japp, även om det var metrarna på intervallerna som dalade - inte tiderna :)

Benet: Tack - jag ska fortsätta ha det alldeles alldeles underbart.

Evelina: Bejbi! Såklart det är härligt att bli lite nervig ibland... Jag sparar kammen till sista dagen... :D

MarathonMia sa...

LillaDuktig: Hej! Jag skickar dem privat till dej så du får dreggla lite...