Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

onsdag 12 november 2008

Nordic Military Training

Fystest med tunga ben

Det var ovanligt lätt att komma upp 4:50 imorse, kände ingen trötthet och benen var smidigare än igår. Inte normala, fortfarande stela men mycket, mycket bättre. Åt en portion gröt (på tok för mycket en timme innan) och drack en stor kopp kaffe. Tog på mig mina nytvättade löparkläder och min färdigpackade väska med byxor och kavaj omsorgsfullt ihopvikta.

Eftersom jag är tidsoptimist var jag bara tvungen att lösa lite DN-korsord, med påföljden att jag fick lite bråttom i bilen… Det var mörkt och regngrått. Sidorutorna på bilen var täckta av stora regndroppar så sikten var sådär. Efter att ha tagit refugen med vänster framdäck, glömt lägga i en växel, varvade så motorn spann högt i korsningen Kungsgatan/Sveavägen kom jag i alla fall till Östermalms IP i tid.

Träffade Sandy och Staffan från IF Linnéa och Thomas från TSM. Dagens skara var reducerad till hälften från i måndags. Samtliga med träningsvärk. Drill Inspector Jens förklarade upplägget för fystestet. När han berättade hur långt vi skulle springa på tid frågade Staffan ”Sa du 1 kilometer?”. Sandy upprepade ”EN kilometer?” Bredvid mig ser jag de tre fågelholkarna Staffan, Sandy och Thomas – det är bara marathonlöpare som ser ställda ut vid ett sånt svar!

Vi joggade bort till elljusspåret som mätte 1060 meter och innehöll en hemskt lång, brant uppförsbacke och en kortare backe. Vi skulle dela in oss i grupper om 1. Pigga och snabba 2. Helt okej 3. Behöver en extraminut idag.

Jag ställde frågan ”I vilket tempo går grupp 1?” Svaret jag fick – ”Bara att du ställer frågan klassar dig till den!” Okej, det var alltså ingen tid – utan dagens känsla. Försökte mesa mig till en plats i grupp 2 men hamnade med Staffan och Thomas i 1:an. Förstås.

Det var bara att ta i för Kung och Fosterland. Förbi hundägare, hopp över vattenpöl, upp med hakan i backen, fram med höften. Ignorera cementlåren – det är ju bara en kilometer. Min tid 5:06 (har kört en platt tusing på 4:04). Är rätt nöjd eftersom det var kort uppvärmning – jag har en tendens att vakna till liv efter 25 minuters löpning…

Joggade lite fram och tillbaka efter målgång för att hålla värmen. Grupp 2 och 3 anslöt med några minuters mellanrum. Jogg tillbaka till ÖIP för styrkekoll. Vi delades in två-och-två, jag teamade med kämparen Helene. Först ut armhävningar: Jag klarade 47 stycken. På knä. Oavsett om det var på tå eller knä skulle hela kroppen ner till någon centimeter över konstgräset. Nästa test mage: Vi fick ligga med armarna i kors över bröstet, upp med skuldrorna och ha fötterna 5-10 centimeter över marken. Jag grejade 50 sekunder. Sandy vann denna utmaning med närmare 120 sekunder! Helt unbelieveable!


Efter detta: "Explosiv" löpning mellan två konor med ca 25 meters mellanrum under två minuter. Jag grejade 18 vändor. Dagens hatövning Burpees (start och avslut med armarna över huvudet)… grejade jag bara 12 av innan mina lår skrek ”Lägg av ditt pucko, var human!” Anledningen till att jag över huvud taget gjorde över 10 var att Bruno (som gillar träning där bära träd och sten ingår…) stod som en hök framför mig och peppade.

Burpee - fast vi började och avslutade med armarna över huvudet.


Vi avslutade med en stor cirkel och upphopp. Det var inte särskilt jobbigt, de tunga var att genomföra övningarna med träningsvärk, men det var ju lika för alla. Nyckelorden för själva träningen/testet får bli: Gemenskap, motivation, målbild och pepp. Ska väl inte bli så svårt att klå om 6 veckor? Jag har nämligen anmält mig och kör min första boot camp från och med måndag. Jag ska bygga en stark och smidig kropp för 2009 års alla utmaningar!

Nu är det eftermiddag och jag känner mig fortfarande oförskämt pigg. Undrar just om jag fegade för att få dubbelt så bra på testerna om 6 veckor - vart tog min tävlingsskalle vägen? Eller är det så att på Nordic Military Training tävlar man bara mot sig själv?

15 kommentarer:

Mayumi sa...

Du kommer vara stark som en oxe, snabb som en gasell och smidig som en panter strax innan jul!! :)
You GO girl!!!

Puma sa...

coolt. men satan vad tidigt!!

Anonym sa...

Oj oj oj kommer vi se dig på Linnea träningen framöver???
Återhämtningspass varje gång kanske
;)

MarathonMia sa...

Mayumi: Det är planen ;-)

Puma: Det går att fega kl 18.00 också. Men jag ser den arla morgonen som en utmaning.

Ken: Äsch - efter nästa veckas program kommer jag att vara tokstark! Skulle inte missa mina Linnéaträningar för allt i världen!

karin sa...

Åh vad härligt;)
Blev riktigt sugen på din 100 st pushup utmaning, så den ska jag bara klara, så fort min stortå är glad igen:)

Superinspirerande sida, bra jobbat!!

/Karin

Magda Gad sa...

var ju bara tvungen att testa den där statiska maggrejen och tror fan den är jobbigare än plankan. grejade tre minuter, sen blev det lite för svettigt här i morgonrocken. bra boxningsövning för övrigt eftersom man tränar nacken lika mkt som magen.

MarathonMia sa...

Karin: välkommen hit! Klart du ska köra 100 push ups - fler starka brudar på jorden tack.

Magda: En övning du ännu inte testat! Klart jobbigare än plankan - svårt att fördela tyngden/jobbigheten. Den där instrukktör-Bruno är nog i din smak!

Magdalena sa...

Shit pomfritt vilken härlig träning! Tänk att få vara med på Boot Camp... är jag sjuk nu eller??? ;o) Men jag har ju kört lite crossfit förut... Burpees är rena killern, beundrar dig som klarade 12 st !!! efter allt innan! Bravo! Ska testa maggrejen ikväll efter alla push-ups.

Magda Gad sa...

ja, eller nja. vi kör magövningen regelbundet, fast inte statisk; vi växlar lägen på benen 1 - strax ovan mark, 2 - 45 grader, 3 - strax under 90 grader.
burpees kör vi oxå, fast med upphopp och slag i luften, och växelvis med fällkniv.
tvivlar inte på att bruno är en instruktör i min smak :-)

Anonym sa...

Burpee. Snacka om falsk marknadsföring. Låter litet, gulligt och ulligt. :-)

MarathonMia sa...

Magdalena: Just det -armhävningarna, det var bara att komma igen imorse...

Magda: Det måste ju finnas NÅGON teknik som gör att man kan hålla den där magövningen lika länge som plankan... ska se till att förbättra mig avsevärt! Vi körde också burpees med upphopp när jag tränade boxersise fast med rikig boxare (inte att förväxla med aerobicutbildade boxersiseinstruktörer...) men då körde vi typ 5 st, och det gick att "fuska" lite om man var trött (ingen militär som bara räknade de som gjordes korrekt). Jobbigt är det - men skönt efteråt. Me like.

Bureborn: Speciellt när instruktören säger det med fransk brytning - då trodde jag det var något gulligt, ulligt också... Nu vet jag bättre.

Karin sa...

Ojojoj, du kommer att bli ostoppbar 2009. Stark, smidig och med ett pannben av titan. Jag är så imponerad av din vilja och förmåga att anta utmaningar, vännen. DU är en sann förebild :-)

Magda Gad sa...

hm... ja kanske, eller så beror det på i vilka muskler man är stark. plankan tar ju mer på armar,axlar medan den här omvända varianten tar mer på nacke. träna nacke och benlyft är nog en bra idé om man vill bli bra på den!

MarathonMia sa...

Karin: Gulliga du. behövs lite boost i november-rusket.

Magda: Hua! Hur kvinnligt är det med tjurnacke?

Magda Gad sa...

hur kvinnligt är det att boxas? ;-)