Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

onsdag 25 juni 2008

Värsta plankan!

eller sämsta?

Jag har en bild av mig själv hur jag ser ut när jag kör plankan. För er polare som läser min blogg och inte vet vad jag snackar om, så är det statisk träning för mage och rygg. Övningen förekommer titt som tätt i Core- och BodyPumpprogram. Den är jobbig och kräver teknik (eller Lilla Duktig’s spinningskor).

Åter till bilden: Jag ser mig själv som spänd, rak och fast. Jag ser så där hurtigt glad ut med rosor på kinderna och ett jävlar anamma strålandes från ögonen. Kroppen är vältränad och slimmad och utstrålar styrka. Ungefär så här:

Nu visade sig verkligheten vara något annat… i spegeln mötte mig följande bild:
Ett knallrött fejs med ofixade gymbryn, ett darrande axelparti (när tröttheten slår in), relativt raka, fasta ben (man ser inte ridbyxelåren från sidan…). En hängrumpa som visade sig vara bra balans åt bägge håll samt en hängmage, som hur mycket jag än försöker hålla in den, så hänger den likt ett buksvin ner mot golvet. Jag såg bilden av den sportigt fräscha tjejen droppa ner i en pöl tillsammans med svetten från min panna.

Jag blev hårt övervakad av min man som inte trodde att jag skulle klara en minut ens. Han såg till att jag var rak och inte fuskade. Men jag grejade faktiskt 2:45 och det precis efter ett kort snabbpass på 6 km och ett BodyPumppass i morse. Inga ursäkter, men det finns förbättringspotential!

Jag siktar nu på att köra plankan ett par gånger i veckan och förbättra min tid. Ett delmål är att klara hälften så länge som Magda hon klarar 8 minuter– även om jag tror att jag aldrig har varit stilla så länge i hela mitt vakna liv…

Kvällens löpning:
Längd: 6 km
Tid: 29:51
Snitt: 4:58 / km
Medelpuls: 159 (171)

13 kommentarer:

Helena sa...

Härligt Mia!! Tänk vad många avslöjande detaljer man ser i spegeln, särskilt när man tränar:-/ Fast några ridbyxlår har då inte jag sett till nånstans på dig;-D
Plankan imorrn då, efter stegen, vad säger du?

Anonym sa...

Bra jobbat. Måste testa själv ikväll...

gullfot sa...

Det tycker jag var DUKTIGT! Ang. magen så blir det ju extra absurt för att musklerna jobbar spänt och håller in, medan dallret liksom hänger ner. Vill man ha temporärt snygg mage får man simma, har jag märkt. Vi kanske skulle haka på Allan vid tillfälle och känna oss smäckra och tjusiga, som kompensation liksom.

Anonym sa...

just det där med att vara stilla tycker jag också verkar svårt, resten är väl en barnlek ;)
(jag fixar nog inte ens 2 min planka i dagsläget)

MarathonMia sa...

Helena: det är för ridbyxelåren hänger ner när jag står upp... tror jag. Jag tar med mig tidtagaruret så kör vi plankan på Zinken! Bra sätt att känna efter riktigt ordentligt hur illa man mår ;-)

Anna: jag fegade nog för att kunna få bättre tid nästa gång... dumt va'!

Fredrika: Just så! Kärnan är ju som den ska vara, men skalet går inte riktigt att justera. Tyvärr avskyr jag allt vad bassänger heter, men att göra plankan i bassäng kan ju inte vara direkt svårt. Då grejar jag nog 10 minuter på ena armen!

Funrun: Tiden rinner iväg snabbt om något kul händer runtomkring. Tyskland-Turkiet var sådär halvunderhållande. Typ 2:45minutersunderhållande.

Karin sa...

Äsch, vad du nedvärderar din kropp :-P Du är skitsnygg, punkt! Starkt jobbat med plankan, vi har samma mål med den, du och jag :-)
Kör järnet ikväll, jag är med dig mentalt och coachar ;-)

Magda Gad sa...

Fan va grym du är Mia! Och vilken grym man du har som ställer upp som peppare och tidtagare! Du kommer klara 4 minuter om du ger dig fan på det. Jag väntar ivrigt på rapporter om vidare försök!

Anonym sa...

man kan kanske sätta på en jävligt schysst låt som är runt den tiden man vill klara av i plankan? Det kanske underlättar?

Fan, det råder plankinflation i bloggvärlden, helt klart.

Anonym sa...

Äsch, jag är övertygad om att du var en skitsnygg planka!
Nu blev jag själv sugen på att utmana plankrekordet, måste bara träna ett par år först. I dagsläget rasar mitt buksvinshäng i backen på fem röda sekunder.

MarathonMia sa...

Karin: Kroppen är helt ok i vanligt ståläge - den har svårt att hålla formen i en planka ;-)

Funrun: Plankinflation med all säkerhet! Om jag skulle ha en bra låt till skulle mina höfter börja vicka och plankan vara förstörd... jag får hitta en lååååång artikel och lägga under trynet istället.

Bureborn: hehe - Det är klart att du ska vara med och sätta plankrekord. Börja med 15 sekunder och jobba dig upp. det går alltid att sätta på sig en stor, bylsig collegetröja och låta magen hänga ner!

Anonym sa...

Kul att få läsa din blogg :) Du måste vara väldigt stark som orkar göra plankan så länge.

Magda Gad sa...

för övrigt har mitt rekord blivit knäckt... det nya är 9:02... puh.

MarathonMia sa...

Elin: Välkommen och tack...

Magda: Det tar du! Vilket innebär att min tid ska upp till 4:31... DET säger jag PUH till. :-)