Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

söndag 22 juni 2008

...Bara himlen ser på...

Jag gillar Erik Gadd så mycket att jag faktiskt betalat för hans senaste album!

Jag gillar inte att göra saker halvdant. Ska jag träna ska jag göra det ordentligt. Om jag ska festa vill jag gärna göra det ordentligt. Att kombinera dessa två ting är mindre bra. Särskilt när jag aldrig lär mig av mina misstag...vaknar bakis eller har sån träningsvärk så jag inte kommer ur sängen. Det sistnämnda är dock att föredra - för då kan man dricka vin ändå. Är det tvärtom så att jag har cementkeps går det inte direkt att köra grym träning. Okej - spykänslan kan infinna sig - men isånna fall av fel orsak. Och effekten är... inte som jag vill.

Således bokade jag snabbt in en halvmara med Karin på Midsommardagen. BARA FÖR ATT HÅLLA MIG RELATIVT LUGN på midsommarafton. Och jag tror faktiskt att jag blivit vuxen för det funkade! Jag hade en urmysig midsommar med sill, potatis, öl, jordgubbstårta, grillat, potatissallad och vin. Men lagom.

På lördagen födde Karin en massa barn på förmiddagen så vi träffades vid Centralen först klockan 15:50. Tiden är viktig... för 15:49 blev det mörkt, prick 15:50 öppnade sig himlen. Regnet vräkte riktigt ner. Vi blev blöta och kalla på en gång. I fyra kilometer sprang vi med öppen himmel. Inte en kotte såg oss (förutom en och annan turist som sökte skydd under ett och annat tak) - bara himlen såg på.

Vi skrattade oss igenom de första 20 minutrarna och undrade hur knasiga vi egentligen såg ut. Jag antar att det är vädret/val av dag/val av tid som skiljer löparen från lunkaren eller motionären. Regnet drog bort och den blå himlen blottade sig. Vi sprang Stockholm Marathonsträckan men bara ett varv. Det var grymt att kuta med Karin - framförallt för att hon är nyinflyttad i stan och hittar på Djurgården. Jag har inga ursäkter...men jag springer alltid vilse därute. Det gick rätt fort i början, 5:05-5:10-tempo, sedan lugnade vi ner oss och lade oss på 5:20-5:30-tempo. Efter 10 km kändes det superjobbigt. Det var första långpasset för mig sedan maran, och Djurgården är mentalt skittråkigt.

Vi kom ut på Strandvägen, sprang förbi slottet, nu myllrade det av turister - vi fick en och annan förvånande blick slängd på oss. Det var inte många löpare ute (vi såg den engelsktalande 1:30-TSM-tränaren på Djurgården, men sedan ingen). Turister och bakfulla turades om att stå ivägen för oss. Vi saxade och tog oss fram till SöderMälarstrand. Jag kastade en ledsen tanke till min handväska som ligger på botten och saknar mig. Plötsligt hade vi sprungit hela vägen fram till Västerbron. Över Västerbron, genom Rålis, bort mot Stadshuset. Den sista milen kändes som två km. Det var härligt med sällskap och underbart med tanken på att ha sprungit en halvmara dagen efter kvällen före.

Lördag kväll blev det god middag hos oss för Karin och "En gammal Granne" :-) (egentligen en avlägsen kusin från landet!). Mycket rödvin för att balansera de 21,1 kilometrarna i benen. Vi firade att vi kört distansen på 1:54 som är en helt okej träningstid på halvmaran: 5:25/km och en medelpuls på 155 (max 169).

Söndag bjöd på lugn förmiddag och sedan tung Bodypump på eftermiddagen.

Vikter i kg per sida:
Uppvärmning: 3,5
Ben: 8,5
Bröst: 6
Rygg: 6
Triceps: 5
Biceps:4,5
Utfall: kroppsvikt
Axlar: 2,5
Mage: kroppsvikt

Jag låter sista plagget falla... Idag blev det tvätt av gårdagens regnblöta kläder och dagens riktigt svettiga gymkläder. När lönen kommer ska här shoppas mer träningskläder! Eller ett par Asics Trainer...?

18 kommentarer:

Anonym sa...

Måste bara fråga om det här med nyttan/onyttan med utfall för löpare. Minns att jag läst något i din blogg tidigare, men nu hittar jag ej igen det.
Förklara gärna!

Tack för en inspirerande blogg!

Anonym sa...

Eller både träningskläder och skor? Ju mer ju roligare...eller?

Bra jobbat i ösregnet. Finns inget bättre sätt att träna tjurskalligheten än att springa under skit-omständigheter. Man har alltid nytta av det nångång!

Helena sa...

Duktiga ni är!!! Väntar med spänning på korten från i torsdags! Allan föreslog den typen av intervaller varannan torsdag, kan det va nyttigt de;-D?

Dunceor sa...

Det var någon som påstod att de rea DS Trainer på Stadium för 799kr, värt att kolla upp!

Anonym sa...

Nehej, jag tror inte alls att du blivit vuxen - jag tror att du blivit en sann löparnörd! ;-)

Halvmaran på 1:54 på träning, inklusive regn och turistkryss, det är snyggt jobbat det! Guuuu, va´ ni är bra!

MarathonMia sa...

Anonym: Nyttan med att träna utfall är att stärka musklerna. Starkare muskler - snabbare löpning -mindre skador. Tyvärr har jag varit halvdålig på att få kontinuitet i att träna styrka i kombination med löpningen så onyttan blir då grym träningsvärk. Ang tidigare inlägg kanske du menar det här? http://marathonmia.blogspot.com/2008/03/hftiga-intervaller-p-vg-till-jobbet.html

Anna: Jajustdet. Min devis är ju faktiskt Både-Och. :-)

Helena: Korten kommer på Facebook. Nyttigt? Jag vågar inte ifrågasätta, jag bara kör. Kan ju vara kul att kolla på sin Garmin om man förbättrat sig sen... ;-)

Dunceor: Ska genast kolla på Stadium! Men jag antar att det är den gamla modellen - jag vill ha de nya röda...

Bureborn: Turistkryss - kan jag kalla det Fartlek? Eller är det en ny typ av extremt korta cirkelintervaller? :-)

Magda Gad sa...

Skönt med balans :)

Själv kom jag in 2 minuter INNAN det började spöregna, snacka om att ha vädergudarna på sin sida. För denna gång ;)

Dunceor sa...

Mia: om man kollar Stadium på nätet så stämmer det att de kostar 799kr nu, dock så ser jag bara årets kvinnliga modell (de orange): http://www.stadium.se/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/Stadium-SwedenB2C-Site/sv_SE/-/SEK/cc_ViewCategory-ShowProductListRedirected;pgid=GB2wliw0awdSR0EZ5ytQYQrQ00008IPz39US

Så vitt jag vet så är de orange årets kvinnliga modell i Europa.

MarathonMia sa...

Magda: Någon ska ju ha tur med vädret :-)

Dunceor: De släpper nya, röda i juli... såg det på den lilla obetydliga mässan till Sthlm maraton. Men jag kanske behöver 2 par? I olika färger...

Dunceor sa...

Ah ok då hänger jag med =)
Du kan ju börja med ett par för 799 kr och är de kanon kan du investera i ett par till? =)
Konstigt dock att de bara säljer ut kvinnliga varianten av DS Trainer, nästan så man skulle testa dem och se om de funkar. Jag behöver snart nya DS Trainers.

Magda Gad sa...

nu undrar fröken Gad hur det går med plankan...

Karin sa...

Nu födde ju inte JAG en massa barn, jag bara hejade på när andra gjorde det, men ändå *fnissar*
Det var en grym runda, en grym Mia och ditt sällskap var toppen! Ledsen om jag låg och drog, det var helt omedvetet. Såklart du ska ha ett par Trainer! Och lite andra löparkläder... Ska vi gå på en shoppingrunda kanske? ;-)

MarathonMia sa...

Dunceor: det går inte att ha för många par skor... har fattat att du också är skotokig.

Fröken Gad: Senaste gången någon kallade mig planka var när jag gick i 3:an... :-)

Karin: Det är klart att du ska dra - du är ju inte Kanin/Duracell/PH-Karin för ingenting. JAPP - shoppingrunda godtagen!

Karin sa...

Shit vad ni är grymma! Ett lugnt träningspass på 5:25 fart? Respect! =) Vi ses imorgon kväll då? Då blir det väl backträning i flock igen, spännande!

MarathonMia sa...

buhuuuu - jag kan inte vara med imorgon. Jag har försökt på alla sätt men jag sitter i möte till 18, och ska vara på en restaruang kl. 19... hur jag än försöker pussla så hinner jag inte. Du får köra åt mig med :-)

Magda Gad sa...

då är det dags!

MarathonMia sa...

okej, okej, okej... jag är bara så fruktansvärt orolig att jag ska vara skitkass... vilket jag i vanliga fall inte brukar lägga vikt vid utan köra på för fullt... Jag är dessutom så där töntigt ärlig och skulle inte ens våga fejka en bättre tid bara för att glänsa en liten stund...

Men plankan kommer. Så fort jag har nyktrat till.

Anonym sa...

Tack för svar!
Jag kanske har blandat ihop det där med utfallen. Fick för mig att jag läst i något inlägg att utfall är onödiga (tom dåliga) för löpare... ?
Men det kan mycket väl vara jag som fått det om bakfoten..

Att stärka hela muskelpaketet, inkl de muskelgrupper som aktiveras av utfall, känns ju rent instinktivt nyttigt.