Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

tisdag 20 maj 2008

Med pirr i benen

Likt en kaktus låg jag där och såg rolig ut!

Måndagen bjöd på Naprapatbesök. När jag började min maraton”satsning” hade jag problem med ländryggen. Jag har med jämna mellanrum besökt min nappis för att justera mig och kunna löpa smärtfritt. Med tiden har ländryggen blivit bra, krämporna förflyttat sig till sätesmuskler och hamstring. Men nu har det inte varit någon fara där heller på ett tag. Det har krupit neråt hela tiden, och ni kan ju gissa nästa anhalt. Javisst – benhinnorna. Var ska detta sluta – att jag kutar maran med klumpfot?

Jag fick ont i benhinnorna efter mitt snabbpass förra tisdagen. Därefter har det känts varje gång jag sprungit, i alla fall de första 8 kilometrarna. No good. För att undvika Coach Allans haltande gång, nämnde jag för nappisen att jag har en ömmande benhinna på vänster ben.

Tjohooo – hennes lycka! Hon gillar ju akupunktur. Och jag hatar nålar. Men jag kände för att utmana mig själv. Hellre bli bra här och nu, än att lida senare. Hon satte 4-5 nålar på vaden, vid benhinnornas ytterkant och vid hälsenan. Sedan kopplade hon på maskin till nålarna vid benhinnorna. Detta gav en effekt som måste återges.

Hon hade hittat en triggerpunkt på höger ben och när hon satte igång apparaten blev det liksom pirr-pirr-fjong. Pirret gick ned på framsida fot genom hela benhinnan – vid själva fjonget krampade sig foten och tårna drogs ihop. Foten rörde sig i sidled och levde loppan av sig själv. Jag kunde inte med tankens kraft få den att ligga still. Det började bubbla i mig av skratt. Dagen till ära hade jag nämligen svarta bomullsstrumpor – vilka hade luddat av sig på fötterna. Där ligger jag halvnäck med en handduk över bakdelen, med luddiga fötter som krumbuktar sig åt alla håll och kanter, med nålar som gör att mina smalben ser ut som kaktusar. Jag var faktiskt tvungen att kolla så att det inte fanns en dold kamera någonstans. Det gjorde det som tur var inte.

Efter någon minut hör jag mig själv säga ”Jossan, jag tror att du måste flytta på nålen på vänsterbenet för den tar inte lika bra”. Jag som är så rädd för nålar ber frivilligt om ännu fler stick! Egentligen borde jag ha fått ett bokmärke för att jag var så duktig, men det uteblev.

Idag känns det bara som träningsvärk i vaden. Jag ska värma upp ordentligt innan kvällens träning med IF Linnéa, då jag tänker ge järnet!

22 kommentarer:

Anonym sa...

Å hjälp vad läskigt. Nålar är ju jättescary :O

Hoppas det hjälper mot dina benhinnor och att du slipper klumpfota dig fram i sthlm :)

Dunceor sa...

Jag har aldrig testat akupunktur men jag är lite intresserad av vad det kan ge. Jag får fråga min naprapat om hon håller på med sånt. Min nålskräck är obefintlig i alla fall =)

MarathonMia sa...

Anna- Jag kände mig som en 10-åring som ska få sin mässlingspruta... liten och darrande.

Dunceor: Lustigt nog frågade hon om jag hade ont i knävecket...

Karin sa...

Jag älskar akupunktur och tycker verkigen att det hjälper (har botat don't-mention-the-war-knät men hjälp av akupunktur och stretch). Skönt att det gav effekt och modigt av dig att vilja ha mer stick!
Jag får jaga dig ikväll, idag kom kraschen ;-)

MarathonMia sa...

Karin: Ingenting vi inte ordnar med lite pepp!

Karin sa...

Haha, nej :-) Jag tror iallafall att jag får jaga, men det ska bli kul det med! :-D

MarathonMia sa...

Jag vill träna nuuuuuu. Fast först lunch. Hemlagad i låda. Bra löparmat - inget emulgeringsmedel ;-)

Karin sa...

Jag med!!! Helst nyss! Jag ska också äta hemlagad lunch, bra löparmat. Håller på dig. Eventuella avundsjuka kollegor kan gå och äta transfetter och emulgeringsmedel på restaurang ;)

MarathonMia sa...

Hehe - hade bara lunchsällskap av Göran som sprungit på lunchen och hade med sig hemlagad löparmat. Sen pratade vi maratonuppladdning hela lunchen! :-)

Karin sa...

:-) Vad underbart, mer sådana kollegor åt (marathon)folket!

MarathonMia sa...

Eller hur! Fast nästa vecka kommer han att vara grymt grinig... ;-) och höra minsta nysning... precis som 18000 andra som ska kuta maran och vill undvika förkylning.

Jag undviker förkylning med glädje.

Karin sa...

Jag ska vara snäll, vänlig och ogrinig hela nästa vecka ;-) (jag ljuger så jag nästan tror mig själv, haha).
Alla förkylningar, övervintrade kräksjukor och andra otyg ska undvikas. Till varje pris! ;-)

MarathonMia sa...

Vi kunde väl åtminstone få såna där munskydd som asiaterna har - med Stockholm Marathonloggan på!

Karin sa...

Hahahaha :-) Jaaa! Ska jag sno några landstingsmunskydd och ta med nästa tisdag kanske?! ;)

MarathonMia sa...

...och sånna där rymddräkter som Allan kutar omkring i - vilken syn! Jag är tillräckligt halvgalen för att ställa upp!

Karin sa...

Men jag vet inte vart vi har de där rymddräkterna... Ska utforska ;-) Vi får göra planer ikväll, hahaha

MarathonMia sa...

Ser fram emot det - nu skulle vi behöva overallarna - i regnet.

Karin sa...

Äh, nu är det uppehåll igen! Inte ska det regna på löparkärleksdagen? ;-)

Anonym sa...

*skrattar*
Tack för en roande beskrivning av ackupunkturupplevelsen. Ser dina skuttande tassar framför mig!
Väntar ivrigt på rapport om nålsticken avhjälpte benhinnorna på "riktigt". I så fall borde jag kanske testa.

MarathonMia sa...

Bureborn: Känner ingenting. Jag tror att man ska ta tag i benhinnorna innan det hinner bli benhinneinflamation. Ring nappis och kolla i alla fall - det skadar inte.

Jag kan inte rekommendera det samma vecka som maran dock. Det tar 2-3 dagar att återhämta sig om man inte är van vid naprapatbehandlingar.

Dunceor sa...

Vad sa hon om ont i knävecket då? Jag ska till min naprapat på fredag och jag ska ställa lite mer raka frågor om knävecket för hon ignorera dem mest förra gången och typ nicka och höll med när jag tog upp meniskproblem. Det ska bli skönt med lite mörbultning av benen så man är fräscha och fin till maran =)

MarathonMia sa...

Jag missade att fråga om knävecket - blev fundersam eftersom din inte verkade ha en aning om att man kan ha ont där. Jag föreslår att du ringer en annan naprapat och frågar vad den kan vara (du behöver ju inte byta nappis för det - men det utökar ju kunskapsytan lite).