Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

tisdag 23 februari 2010

En hemlig backe!

Idag visade Fredrika oss (vi hade förbundna ögon och fick signera ett Non-disclosure) Den-Hemliga-Backen!

Fredrika under helt annan backträning tidigare i vinter.

Coolaste Funrun har hittat en backe som är ca 1300 meter, Enkommatrekilometer. Den skulle vi Ultratränande IF Linnéaiter springa upp för. Sedan vända och öva utförslöpning. Sedan ta oss an backen igen. I 30 minuter.

Jag och Tene satte av i den första intervallen och höll god fart, vi letade oss upp, upp, upp och vände direkt ner. Här lät vi benen pinna på i skön fart. Nere vilade jag i 10 sekunder (hade inte behövt - men jag skulle slänga skräp) och satte av i den andra intervallen. Första intervallen upp och ner gick på 13:01, den andra på 12:40. Eftersom vi bara skulle köra i 30 minuter satte jag av i en halva. Snittfarten för mina backintervaller landade på 5:04. Steget och andningen kändes lätta. Jag laddade med ett perfekt mellanmål vid 15:30 (träning 18:30) då jag åt en rågkuse med mosad avokado, ett kokt ägg och ett äpple.

Teknik i nerförsbacke
Visualeisera dig som en backhoppare. Se till att kroppen är rak och luta den framåt. Spänn magen. Sätt ner foten med hela fotsulan eller på framfoten (INTE hälen) och var noga med att foten sätts i precis under höften, inte framför. Tänk sedan att du lyfter upp foten snarare än sätter ner den. Det gick bra att öva denna nedförslöpning i halva backen, sedan började jag tänka på annat. Fort går det och fötterna är nästan aldrig i marken. Tekniken lärde jag mig av utförslöpardrottningen Paltén.

14 kommentarer:

Ingmarie sa...

Grymt! Men nog kan ni avslöja var backen är???? Eller kan man få äran att bli medbjuden på roligheten? :-) Ska minsann spionera annars..;-)

gullfot sa...

Mia du var grym idag, du är tokstark ju! Vad är en dryg kilometer backe liksom... typ.

mary sa...

coolt! Jag försökte springa där ofta när jag bodde vid telefonplan, men då orkade jag inte. Var där för ngn vecka sen och då flög jag upp! =) Synd att det är lite tråkiga omgivningar bara, men den fyller ju sin funktion!

PS: Jag måste nog gå den där backhopparkursen!

mina sa...

Grymt härligt pass låter det som. Att springa på utför med god teknik har vi övat mycket på i IK-jogg. Det är en grymt häftig känsla när allt stämmer. Det känns ju verkligen som att flyga.

Nu inspirerade du mig. det blir kanske backe ikväll...

mary sa...

ps: jag avdramatiserar hemlighetshypen... den ligger vid Liljeholmen, Sjöviksbacken (eller -vägen) tror jag man kan söka på på eniro för att hitta.

Dunceor sa...

Alltså något jag märkte på SUM var hur himla dålig teknik jag har i nerförsbackar. Efter halva loppet så förbannade jag alla nerförsbackar för jag dunsade i så hårt så det nästan gjorde ont i benen.
Jag behöver verkligen springa mer nerförsbackar för att få den rätta tekniken där.
Grymt att ha hittat en sån schysst backe!

Carina sa...

Aha, nu vet jag var den är trots att jag inte var med igår (tack FB;-). Mitt löpförbud hindrade mig igår, men nästa gång är jag nog med på lite backlöp!

Ser ut som en bra backe, får bli lite träning där efter Portugal.

MarathonMia sa...

Ingmarie: Klart du får hänga med! Vi bokar in något framöver - fungerar kvällstid för det är upplyst.

Fredrika: Tack. Träning ger färdighet - Jag äääälskade backen, precis lagom återhämtning på mitten. Suger även i mig all din kunskap efteråt för extra inspirationsboost.

Maria:Tack för att du delade med dig av backen! Jag led inte alls av omgivningarna - det var liksom lättare att fokusera på uppgiften och så hände något hela tiden: sväng, ny del, sväng, hus, Fantastiskt!

Mina: Ja! Kör backe - det är så grymt bra träning!

Maria igen: Åt fanders med mitt non-disclosure-agreement alltså...

Dunceor: Det går rätt snabbt att lära sig utförslöpning. Det är inte superlätt på SUM eftersom det ibland är obanad terräng och det inte går obehindrat att sätta ner fötterna. Men öva upp dig i en bra backe hemmavid - hojta till när du är i stockholm så kan vi köra tillsammans!

Carina; åååååh - Portugal... dregglar och är avis.

gullfot sa...

Nu när Maria officiellt lyft hemligstämplingen kan jag ju meddela att en karta finns här: Morrys backe" :-)

Dunceor sa...

Problemet är att jag är endast i Sthlm nuförtiden när jag ska springa lopp ;) Är i Sthlm 9-11 april för TEC och sen blir nästa gång för Sthlm marathon.
Man kanske borde besöka Sthlm oftare...

Ingmarie sa...

Jiha! Jag ska dit och "tjuvträna"..;-)

MarathonMia sa...

Gullfot: Strukturerad och håller ordning på oss som vanligt! ;)

Dunceor: Okej - om jag kommer till Skåne då... men då kan jag ju inte ta med mig backen...

Ingmarie: Gör det! Den behöver besegras!

Anonym sa...

Aha, det är så man springer nedför. Supertack för tipsen! Kanske klarar man sig dessutom med mindre träningsvärk om man inte dunsar i så förbaskat. Känns ju som att slå sönder låren.

Gustaf sa...

Här fick vi inte bara tips om en ("hemlig") megabacke utan även om hur man springer nedför sådana samt - inte minst - tipsade Fredrika indirekt om sajten www.gpsies.com som redan blivit en personlig favorit och som enligt min mening innehåller i princip allt man kan tänka sig i form av finurliga lösningar och därmed är överlägsen den uppsjö av alternatva tjänster som finns.

Sorry för marathon-meningen ovan, även om den kanske passar bra just här :)