Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

tisdag 2 juni 2009

De finska bajskorvsmännen...

...och deras förmåga att hamna framför just mig!

När jag sprang marathon 2005 och kom ut på Djurgården andra varvet hann jag inte få så tråkigt som alla snackat om innan. Jag hade nämligen fullt sjå med att parera bajskorvsmannen (BKM)från Finland. Det var en lång, ganska mager man med ljusgrått hår och lite skägg, långa, smala, seniga ben. Urtvättade 80-tals cykelbyxor utan någon som helst stretchfunktion kvar. Sladdriga kalsonger under. Och i dem en bajskorv. Han hamnade framför mig rätt tidigt på Djurgården, jag sprang då något snabbare till vänster. Men eftersom den prinskorvsstora tingesten i de lösa brallorna rörde sig fram och tillbaka till höger och vänster och faktiskt inte direkt luktade hallon så beslöt jag mig för att sakta ner och lägga mig till höger. Så gjorde även BKM. Jag ökade och sprang förbi till vänster, efter några hundra meter hade jag samma utsikt igen. Jag zickzackade mig fram, parerade lite, körde danssteg - men hur jag än försökte så hade jag de blå urtvättade cykelbrallorna med den vippande korven mitt framför ögonen.

När vi närmade oss vätskestationen såg jag att det stod en rad BajaMajor uppradade utan någon kö. "Aaah, tänkte jag, nu kommer BKM hoppa in och släppa ut den lille rackaren!" Men döm om min förvåning när han bara passerar skithusstationen utan att ens ägna de blå holkarna en blick. Jag förundrades över hur han orkade springa med den där i byxan hela vägen. Eller så kanske han tömde den senare - men framför mig vippade den i alla fall i 3 km.

Nu i lördags hände det igen. Precis när jag kommer ut på Djurgården på andra varvet och har som trevligast i min lilla tankevärld börjar läsa texterna på folks tröjor. Försöker tyda den finska texten med en milljard konsonanter, kommer ihåg händelsen med BKM och fnittrar lite. Automatiskt flyttar sig ögonen från den röda tröjan ner mot de svarta, riktigt tajta löpartajtsen... "Åh nej! Bajskorvsmannen2!" Det är inte sant. Den här har blandat hårt och ... usch kan inte med att skriva ut det, men det har färgat av sig lite ner på låret och vaden. Den hårda lilla prinskorvsgrejen har däremot fastnat på högra låret precis vid en söm, där ligger den fint. Den här mannen luktar bara mint från liniment och honom kan jag springa ifrån, ser honom bara en gång till och slipper 3km Bajskorvsman denna gång.

Men varför framför mig? Är det någon som försöker säga mig något? Är det här straffet för att jag aldrig behövt nödlanda på träning eller lopp? Och hur kommer det sig att det varit finnar båda två. Teorier tas tacksamt emot?

19 kommentarer:

Stretch sa...

Verkar vara skrämmande vanligt med dessa BKM under långlopp. Har dock en kompis som för ett antal år sedan sprang strax bakom en kvinna (BKK) som lättade på trycket, hon valde att plocka upp "den" med handen och kasta iväg "den".... swisch... några dm från kompisens ansikte.

Annars har vi ju klassikern från Gbg-varvet 2008.
*Varning för känsliga*
http://img175.imageshack.us/img175/6619/kdsc0352ve5.jpg

MarathonMia sa...

Jag vet - men han var ju snabb och hade pallplatsvittring - DET hade inte mina finska BKM:er på Djurgården.

Schysst schwung av damen- undrar om det var inövat? :D

Fredde sa...

Hahaha, det är helt fantastiskt!

Masse sa...

I klass med Runes Güntherbanan...

Magdalena sa...

Hjälp! Jag kan inte sluta skratta!

Anna (Orka mera) sa...

Gud vad läskigt! Tur att jag sluppit BKM hittills. Och jag som tycker det känns obehagligt att ha mina geler i bakfickan, det känns liksom lite som att ha bajsat på sig. Men tänk att ha en RIKTIG därbak.... hemska tanke!

Dunceor sa...

Alltså man måste ju känna det, vad är det för fel på folk!?

Löpning & Livet sa...

Hahaha, jag dör! :D

Stackare.. :) ja, HUR kan man bara låssas som ingenting och springa vidare?! (om man inte är påväg att komma topp tio eller nåt då)

Jag hade ett tag (en finsk tror jag) man som hade vita och blå byxor där det var lite misstänkta bruna fläckar här och där. nån korv såg jag dock inte som tur var. och det sjukaste är att det var precis på väg över gärdet och en liten bit ut på djurgården!! Är det där de inte kan hålla sig längre? haha :)

Anonym sa...

Fy f-n...
Jag kände doften - eller stanken snarare - vid ett par tillfällen under loppet men valde att inte försöka se var det kom ifrån. Var liksom bara säker på att det inte var från mig.
Vad jag såg var det ju aldrig kö till bajamajorna så varför kan de inte ge sig själva den tiden att gå in där? Jag menar, de är ju inte direkt med i täten?
Varför dina båda varit finnar har jag dock ingen teori om, kanske nåt med den där sisun?

Micke sa...

Märkligt det där, har man en sjujävla tid på gång i ett viktigt lopp så kan jag förstå att vissa bara kör på (väldigt tvekis till om jag skulle kunna göra det) men som motionär? Totalt oförståeligt.

Orkade inte googla fram bättre artikel än det här men jag kom att tänka på det när jag läste ditt inlägg.

http://www.sportviminns.se/enqvistare.asp

Katarina M-I sa...

Hur kan man bajsa och springa samtidigt??? OK, jag kan förstå att man kan få akuta magbesvär. Men korv måste man väl ändå KLÄMMA ut? Eller?

Helt ofattbart.
Helt ofattbart.
EJ GREPPBART.

Mia, må du aldrig sluta springa och framför allt aldrig sluta skriva om det.

Anonym sa...

Usch!
Jag har bara äckliga bkm på hornhinnan nu.
Bort Bort Bort

Nytt inlägg ASAP tack. Gärna ett antal marathonbilder!

Lisette sa...

Hahaha! Jag tror jag dör.
Tror inte att det är konstigt att stöta på BKM, men huuu så äckligt det är varje gång man inser att man har en sån framför sig.

Snorkkis sa...

Huuu, vad sliskigt. Jag var orolig innan loppet att jag skulle råka ut för ngt liknande, men tyckte faktiskt att maran nu var mera rumsren än t.ex. Stockholm halvmara förra året.

Måtte du vara skonad från dessa finnar :) i fortsättningen!

MarathonMia sa...

Alla: Inte blev vi klokare av det här - men det är ju något att fundera på - hoppas att ni håller koll ute på Gärdet/Djurgåden nästa år ;)

gullfot sa...

Jag håller med cykelmygga här. Alltså, Göteborgsgrabben hade ju inte mycket till val, exploderar det så exploderar det, och det kan ju (gudarna förbjude) hända även om man inte satsar topp 5. Men en korv?! Den måste man ju ändå göra något aktivt åt, då hinner man ju trots allt sätta sig på huk och dra ner brallorna. Till och med Paula Radcliffe tog ju tiden på sig att huka.

Jag tycker det är okej att råka bajsa på sig under lopp och springa vidare för det är inte så mycket man kan göra åt saken när det väl hänt. Men jag tycker *inte* det är okej att klämma fram en slang och sedan bara låta den ligga där. Då utsätter man ju medvetet andra i sin omgivning för lidande. Inte okej!

Micke sa...

Fredrika: Hur ställer du dig till Enqvistaren?

Zebban sa...

hahahahahahahahahahahahahahahahahah... storknar av skratt!

Emma sa...

HAha. Din stackare. Fy fan vad äckligt!