Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

tisdag 9 december 2008

Vad vill jag?

Jag vill ju både och! Inte antingen eller.

Jag har hamnat i ett organiserat träsk. Missförstå mig rätt - jag gillar organiserade saker. Men när det kommer till löpning eller träning behöver jag både och.

Nordic Military Training ger omväxling, där får jag både och. Att det är tidiga mornar gör att kvällsaktiviteter inte blir lidande. Trött är jag däremot. Mycket trött. I kropp och huvud. Och det är organiserat till 3 dgr i veckan. Jag vägrar missa dessa pass.

Sen har vi IF Linnéaträningarna. Jag får ont i hjärtat av att hoppa över eller missa dessa. Träningarna boostar min själ, förgyller min tillvaro och värmer i hjärtat. Men jag kan inte ta det så lugnt som jag borde. Det är tidsbundet och organiserat till 2 dgr i veckan.

TeamStockholmMarathon (TSM). Gillar att springa och sporras av andra. Gillar föreläsningar och att lära mig nya saker. Gillar att lyssna till tips och gemensamt träna för att nå ett mål. TSM är organiserat och tidsbundet till 1 dag i veckan.

Jag saknar mina sporadiska löpturer runt Kungsholmen. Jag saknar att shejka loss med LillaDuktig på SATS. Jag saknar att välja mellan core, BodyPump och spinning. Jag saknar att få skicka ett mess till Nike och fråga om vi ska ta en joggingtur före frukost, eller ett långpass med Funrun och Helena. Jag saknar att inte föreslå tusingar på Stadion med Catti och Karin. Tiden och orken finns inte. Jag har inget utrymme för spontanitet.

Antingen får veckan se till att få fler dagar, eller så får jag välja att köra vartannat Army-bootcamp så jag kan köra egenkomponerade Mia-bootcamp varannan 6-veckorsperiod. Vill jag ens springa marathon? Vad vill jag egentligen? Det här är inte likt mig.

**************************************

29 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas att din häck har blivit bättre och att du hittar balansen mellan spontanitet och uppstyrning.

Karin sa...

Mia-gullet. Var sak har sin tid, i nuläget finns annat som upptar din tid. Vi har alla ups och downs, särskilt i träningen och målsättningen med den. Svaret kommer, jag lovar! Håll ut så länge!! (vi kör alternativträning på lördag från 16 va?! ;) )

Anonym sa...

Sweetie, lyssna på kroppen så kommer svaret. Kram Tone

gullfot sa...

Jag tror på periodisering. Varva hårdstrukturerade perioder med mer spontana. På så vis kan man vara tokstrukturerad när det gäller (och verkligen dra nyttan av just det), och hur spontan som helst när det tid för en sådan period, för att verkligen kunna köra helt "på känsla".

Man måste ju inte ha allt jämt samtidigt nu. Bättre då att njuta ordentligt av det man har för stunden och förmår :-)

For what it's worth...

farsan sa...

"Vill jag ens springa maraton"!?

Du är förvirrad! Du VILL springa långt och länge! Det är därför du gör allt det andra.

Du måste hitta tillbaka till de längre passen på helgerna. Då kommer lugnet, du börjar prioritera rätt och allt faller på plats igen.

Anonym sa...

Mia! Jag har samma problem. Eller ja, just nu är jag ju sjuk och har andra problem. Men när jag blir frisk kommer jag att ha samma problem igen.

Tänker att om du inte väljer att fortsätta på NMT eller om du väljer bort camp så kan vi köra spontana och egenkomponerade militärpass tillsammans! Man kommer ju att sakna det om man slutar, så är det ju...

Magda Gad sa...

hm... höll på att säga: Välkommen till min verklighet! men det jag egentligen ville säga var att jag fattar problemet och att jag tror att man a) måste sätta upp en tydlig målsättning b) träna därefter

jag pallar gå till dagliga organiserade träningar enbart därför att jag vill bli en bra boxare. hade jag inte det som målbild skulle jag aldrig klara mängden obligatorisk träning, det skulle helt enkelt inte vara värt alla uppoffringar.

vill du bli tuff och stark, ha kul och vara social eller sätta nya tidsrekord på maran? det ÄR svårt (och kan även vara kontraproduktivt) att satsa på allt det - samtidigt.

Magda Gad sa...

det blir som när jag hade min lilla motivationskris i somras och paddlade, sprang, cyklade, simmade, boxades och körde styrka... allt var kul med sammantaget blev det bara en enda stor soppa av alltihopa.

Puma sa...

kill your darlings.

men det är svårt!

Anonym sa...

Ett dilemma jag inte avundas dig. Och ett nagelbitande sånt. Men ibland bara måste man välja bort också det som är roligt... :-(
Du kloka människa bär såklart svaret inom dig! Ta en långpromenad (om du inte rumpan trilskades skulle jag förstås skriva långpass.)och känn efter vad du VERKLIGEN vill. För det vet du alldels säkert. Egentligen.

MarathonMia sa...

Ellinor: Jag som varit balansens mästarinna - vart tog det vägen? Häcken är bättre - tackar!

Karin: heh *spinning?*

Tone: Jag brukar ju göra tvärtom och säga åt min kropp vad den ska göra... think outside the box?

Fredrika: Klart du har rätt. Jag har hamnat i ett dilemma där jag vill ha allt på en gång. All träning är kul och lockar - men Var Sak Har Sin Tid. Dags att blicka lite innåt.

Evelina: Såklart vi kan variera och köra lite egna bootcamp! Häng med oss i IF Linnéa - vi har nog en förväntansfull terrängsektion som hakar på (2-3 st!). Se till att bli frisk nu så du inte missar mer NMT!

Magda: Förstår vad du menar. Men frågan är VAD vill jag bli bra på? Hade jag haft som mål att bli bra på löpning hade jag BARA satsat på det - men jag känner att jag är så mycket mer än en löpare. Tyvärr är balansen lite skev nu. Organiserad träning och rutin - kaos och o-organiserat privatliv - jag kanske får börja från två ändar och arbeta mig inåt - där måste ju svaret finnas...

Puma: I'll kill it. Men de återuppstår. Det är kanske det som är tjusningen?

Bureborn: Tack för tips. Voltaren har fixat rumpan - kan tänka mig en skön lunk i mörkret i min ensamhet ikväll. Jag och mina tankar.

Magda Gad sa...

låter som det bara finns ett recept: mental träning. den som söker skall finna.

Anonym sa...

Vad har du som mål egentligen?
Förutom att slå mig på plankan?
Om du vill bli starkare/smutsigare är det väl NMT som gäller.
Snabbare så är det väl Linnéa
Om du vill lära dig att springa i grupp och hålla till höger är det TSM.
Om du vill ha allmänt kul träning verkar SATS och spontan rundor vara det som är bäst:)

Jag prioriterar snabbare jag..
För att förvirra ännu mer:
Vart är längdskidorna Mia?

MarathonMia sa...

Magda: halvvägs där. Hamnar i små dalar där pannlampans strålar inte räcker. Dags att testa nya batterier och alternativa vägar.

Ken: Jag förvirrad? Jag vill bli skitig. Jag vill bli snabb. Jag vill bli bra på att hålla till höger. Jag vill allt på en gång - som en liten unge. Jag sätter mig på tvären...och längd(skidorna) lyser med sin frånvaro.

MarathonMia sa...

Jogga 99: Glömde svara dig. Det kan ligga något i att jag saknar långpassen - men de kommer ju nu med Marathonträningen... klart jag VILL. Dum vore jag väl annars.

Unknown sa...

Mia: Jag tog mig i kragen och körde ett hyfsat lång pass ca:22 km. Första långpasset nja halv långa passet på ett bra tag. Precis som du säger har tiden inte funnits där eller så har inte motivation vart där. Mera om passet finner du på FB(IF Linnea sektion)

Som det ser ut idag kommer jag troligen fortsätta med NMT 2009. Hänger på vad som händer i livet privat bla bla bla you know:))

Jag tror på att man kan kombinera allt de där som du nämner, men man behöver inte göra det samtidigt eller?

Bättra att under en period fokusera på några av de aktiviteterna som du har för att efter ett tag switcha över till TSM eller SATS och då avvakta med NMT.

Att göra allt du nämner under samma vecka är i princip omöjligt kroppen säger troligen ifrån efter ett tag. Ska du sen jobba och ha ett privat liv med allt vad det innebär då blir det svårt tror jag i all fall.

Vi kommer säkert diskutera detta vidare i helgen lagom tankade med GIN(och lite tonic) och annan god dryck. Då kan vi berätta för de andra hur tuffa och så mycket starkare vi numera har blivet med NMT inte sant:))

The sky is the limit NMT Rules....

/S

Helena sa...

Mia du slår huvudet på spiken!! Inte för att jag är i närheten av din träningsmängd, men, precis som du saknar jag spontanpassen! Nä det får bli ändring på det, ska bara fixa knät först;) Och du har ju verkligen annat att koncentrera dig på, säger som många andra, håll ut så kommer svaret :D kram på dig!!!

Anonym sa...

NU tänker du så där inrutat och schemalagt igen...

Utanför rutan finns ju en proffskarriär, Evy var ju i "vår ålder" när hon kom loss ordentligt! Alltså, in med tack-o-hej-lappen, kort not till Friidrottsförbundet att alla långa guld i London är beställda, kan de vara så vänliga att boka Sergels Torg för hyllningskonserten och så har du helt plötsligt tid för spontantitet igen...

Anonym sa...

Mia, tagga ner och försök bara att njuta av det du gör just nu. Låt bli att planera en tid, blir lite crazy:-)

Du måste ge dig själv tid och tillåtelse att bara vara.

Love U/ Svägerskan

Anonym sa...

Mia,

Gör det du tycker är roligast.
Själv skippar jag intervaller å annan elak träning för tillfället.. :-)
Däremot det spontana långpasset på söndagsmorgonen och springa dit näsan pekar hoppar man gärna inte över.

Sofy sa...

Tror som Puman. Kill your darlings. Om jag var du skulle jag skippa tsm till att börja med. Du kan redan massor, du får redan gruppkänslan både på armyn och på linneaträningen. Du får då i alla fall en dag till alternativ spontanträning eller kanske till VILA?

Kram från S
(hur har det gått med försäljningen??!!)

Anonym sa...

Tydligen så ville du springa igår...:)När det stog vila i ditt chema...svårt det där med vila...

Anonym sa...

Skippa gyttjebrottningen!

MarathonMia sa...

Staffan: Armyn är ju så fantastiskt rolig, vi får se hur det privata landet ligger efter årsskiftet. Det blir nog en hel del diskussioner över drinkarna på lördag!

Helena: Fixa knät! Fixa, fixa! Min spontanrunda igår var mumma för själen. Mer sånt.

Svägerskan: Med blod, svett och tårar kommer man långt - tack för att du tog emot tårarna.

Jerry: klokt. Jag hoppar 10*intensiva intervaller... och kör på känsla.

Sofy: Lägenhenheten såld på första försöket. Avvaktar lite med tsm och kommer tillbaka efter årsskiftet. Just nu har jag inte ro att vila... får bli aktiv vila av något slag.

KEn: Det där var ju inte springa - det var ju att fixa till statistiken på jogg.se... *visslar*

Hel och Ren: Välkommen! Var det du som brottade ner mig i måndags?

Lilla Duktig sa...

Om du slutar blogga så kommer du få en massa ledig tid. Men det får du inte. Lova.

Sofy sa...

Fint! Bra där!

MarathonMia sa...

LillaDuktig: Om jag inte får åka till Miami... tänker jag inte göra annat än blogga här hemma. Sådetså.

Sofy: Superskönt.

Löpning & Livet sa...

Känner lite igen mig.. jag vill också vara bra på allt samtidigt.. men tyvärr kan man nog inte det så det är nog bara att försöka prioritera de grejjer som känns allra roligast och viktigast.. och sen kan man ju alltid byta :)

Men jag tror absolut att armyn är ett superba komplement till löpningen, så fortsätt med den, det gör jag! :)

MarathonMia sa...

Andréa: du har så rätt - det går ju alltid att byta - ingenting är hugget i sten! och armyn ger grym allmänträning.