Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

måndag 1 december 2008

Bra med genomblödning dagen efter...

Igår lyssnade jag på Szalkais föreläsning om sitt marathonträningsprogram.

Det Master Szalkai säger - det gäller. "Om du tillexempel kör ett morgonpass efter intervaller så är det bra för genomblödningen". Jag tror på Master. Jag tar tipsen på allvar. Och efter morgonens pass med Nordic Military Training tror jag banne mig att jag har inre blödningar överallt!
Min chockade kropp har fått leka apa, träd, gyttjebrottats och burit Sandy. I boxningslikt manér körde vi uppvärmning med uttagen stans (placering av fötterna) fram och tillbaka, lyfta knäna. Långsamt vaknade kroppen till liv. Löpning till den härligt geggiga ängen gjordes skuggboxandes. Vi fick välja sparringpartner för dagen och jag teamade upp med Sandy. Det var dagens största utmaning! Hon är så fruktansvärt muskulös och har inte en enda valk att klämma benen runt när man ska upp på ryggen, klättra runt henne eller brotta ner henne. Hon är som en Tina Turner med galet hård kropp.

Vi fick använda varandra som redskap att klättra över, dra oss igenom och bli pånyttfödda. Vi gjorde kullerbyttor över varandras ryggar och försökte undvika rumpplask i det kalla vattnet som låg brunt och sörjigt vid vår äng. "Nu vet ni hur kallt vattnet är!" hojtade instruktrör Håkan "Då är det bara att ge järnet!" Och visst gjorde vi det.

Upp med garden, toucha huvud, axlar eller knän på motståndaren! Ner i ny övning, upp med garden, upphopp, lek apa och träd, tillbaka till touchboxning. Upp med polarn på ryggen - benböj. Upp med polarn runt midjan - situps.

Jag kämpade och slet, Sandy var en stark och seg mot(med)ståndare. Sen bar det iväg till älsklingsbacken. Där skulle vi på signal jogga långsamt uppför, vid nästa signal maxa farten för att vid toppen stanna och köra 5 armhävningar med klapp. Så här höll det på och jag var totalfokuserad på att köra så många och så bra som möjligt. Detta avslutades med lite statisk jägarvila (utan vägg) och snabb löpning tillbaka till ängen (träsket). Här började touchboxningen om.

Som grädde på moset satte vi oss på huk och hoppade upp och ned (aj mina brinnande vader!) och skuggboxades. Kul, jobbigt och tokkämpigt. "Uppställning i två kolonner på vägen!".

Jag var genomblöt, totalt dränkt. Hade helt fel kläder och de vägde säkert 10 kg mer än när jag startade. Jag pustade ut lite och tänkte att nu är det nästan över, nu ska vi hem, det är bara den där 450 meter långa uppförsbacken kvar - samla kraft. Då får vi reda på hur vi ska ta oss upp för backen - med burpees! Istället för att göra upphopp ska vi göra ett grodhopp fram. Eftersom mina vader var fullkomligt döda blev mina grodhopp lite kortar. Skam den som ger sig. Till slut vrålade jag "Jag vill! Jag kan! Jag orkar!!" Och med hjälp av starke Bruno (min idol) så grejade jag de två sista. Det var riktigt skönt att krama musten ur den arma kroppen och den sista lilla energi som fanns kvar gick åt att köra armhävningsintervller på Östermalms IP.

74 minuter ren skär muskelträning. 74 minuter jävlar anamma. 74 minuter sen slut i rutan. Banne mig - jag darrade som en läderlapp på slutet - I did it!
Imorgon fyller bästisen år så jag tänker ta en extra vilodag och rehaba baksida lår genom att svulla lite marängtårta! Kanske jag plockar ett och annat klokpoäng på det också.

***************************************

25 kommentarer:

Anonym sa...

herregud. Jag ligger matt på golvet av att läsa om dina morgonäventyr. Själv har jag öppnat ett nytt sparkonto på banken. Mikket äventyrligt.

gullfot sa...

Läderlappen! Jippie!! Way to go Mia!!!!

Löpning & Livet sa...

Haha, det där emd läderlapp var kul :)

Som sagt, du kommer bli sjukt vältränad! (Det tar emot lite att säga det, men er army låter snäppet värre än min :))

Unknown sa...

Mia: Den här gången tror jag att både du och jag slet extra så vi fick den där sköna verken. Du vet när kroppen bara känns så där underbar.

En annan fick tag på en herre som var 15cm längre och 16kg tyngre. Det var jobbigt att bära och brottas pust och stön men skam den som ger sig.

Tur att man kan vila under slö löpningen annars hade det varit ännu värre.....

Ha en underbar dag Mia

/S

Ps. kläderna är totalt genomblöta precis allt kunde lika gärna ha badat med käderna på.

MarathonMia sa...

Funrun: Jag nästan dog av att skriva dem...

Fredrika: Kärt barn har många namn: Fasan, SuperWoman, Läderlappen - Me Like.

Andréa: Vi kanske får bli utbytesstudenter och testa varandras pass!?

Staffan: Underbart. Blött. Tung, tyngre, tyngst. Typiskt dig att kalla den snabba löpningen för vila (hörde nog hur du mobbade oss för att vi flåsade ;.))

Ha en toppendag du med!

MarathonMia sa...

föresten FUNRUN: Ett sparkonto för pengar till alla dina lopp och äventyr?

Jossan sa...

oj det låter som en väldigt tuff träning det Mia. Vad duktig du är!!

MarathonMia sa...

Jossan: Meningen med tuff träning är att man ska gå tuff därifrån... jag undrar hur många camp jag behöver anmäla mig till innan det händer :-)

Magda Gad sa...

mia: låter precis lika underbart som vanligt! tänk vad stark du kommer bli till nästa löpsäsong! tjohoooo!

funrun: även om det är en bra start så räcker det inte att börja spara till min framtida bostad i ditt kök. du måste oxå börja skissa på hur den ska se ut. var ska sängen stå, var ska jag förvara mina böcker, osv.

MarathonMia sa...

Magda: Du får snöra ihop dig med Funrun och bli siamestvilling. Låt henne bära böcker, fixa kycklingfilér, servera en näve nötter...knyta dina boxninghandskar, köra benböj i boxstans....

Anonym sa...

Ingen planka...

MarathonMia sa...

Ojdå - jag nämnde bara träningen - inte vilan...

Anonym sa...

mia och magda - hahaha, fint att ni planerar för mig!!! Helt underbart! Mia: siamesiska tvillingar - mouahahaha... Vilken syn att vara ihopsnörd med MagdaGad!!! Mi Gadd!!! Magda; du kan få bo under köksbordet med tillgång till storörad katt och kylskåp inom 2 meters håll. Du behöver förresten inte ta med några faktaböcker, vi har ju likadana såna. Trådlöst nät finns att tillgå och jag kan tvätta dina svettiga träningskläder. Låter ju kalas! Eller hur! =)

Magda Gad sa...

funrun: det där med att någon skulle tvätta mina träningskläder är fan det bästa erbjudandet jag fått sedan 1975

Anonym sa...

Den där läderlappen låter brutal...

MarathonMia sa...

Linda: Något ska väl mina stora fladdrande öron bli kallade...

karin sa...

Det är så kul att läsa dina inlägg, sitter här och fnittrar åt dina kommentarer. Keep going!!
Kram kram
karin

Karin sa...

Någonting säger mig att Master Anders inte syftar på NMT som genomblödningspass. Han är för tunn för sådant ;)
Fasan (nu igen!) vad du är stark, jag är så rackarns imponerad (men inte förvånad) av din urkraft. Go, Mia!

Magdalena sa...

Mia: du är redan en tuffing så träningen har gett resultat!

Catti sa...

Tror du är den enda som kan beskriva ett sådant här mördarpass och få en att känna,,,,jag vill-vill-vill också vara med.

EnergiboosterMian, du är grym.

Ha en härlig vilo och marängtårtedag tillsammans med bästisen :-D.

MarathonMia sa...

Karin: Gulligt -tack!

Karin (Duracell): Hehe - jag får väl ta med mig lite Armyträning till Monte Gordeo och se hur länge han håller!

Magdalena: Tuffing ja... allt är ju relativt - man väljer ju hur man vill se saker - Klart jag är en tuffing.

Catti: Vila. vila. vila. Ska bli! Tack gumman! Saknade dig i söndags - körde du med 6-timmars ;-)

MarathonMia sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Det lät jäkligt tufft.. Men känslan efteråt är inte att leka med! ;) Då var du nöjd kan jag tro... Hehe

Anonym sa...

Hej hej! Det låter tufft!! Men gud, vad stark kommer du att bli. Du kommer att se resultaten nästa år!!
Du är så himla duktig!

* kram *

MarathonMia sa...

Malin: Så sant så sant - Jag älskar känslan efteråt!

Coyntha: Stark som en björn är tanken!