Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

torsdag 9 oktober 2008

Räknas cykelskor till skor?

Det går ju inte att använda dem som vanliga skor...
Jag frågade LillaDuktig på chatten hur jag skulle komma igång med spinningen. Hon hade det självklara svaret "Träna med mig". Givetvis. Men då måste jag ju ha ett par spinningskor. Eller cykelskor. Jag älskar att shoppa skor. Men jag har sko-köp-stopp.

Frågor jag önskar svar på:

1. Är cykelskor och spinningskor samma sak?

2. Är spinning/cykelskor klassat som skor?

3. Vad ska jag tänka på när jag köper spinning/cykelskor?

20 kommentarer:

Masse sa...

1. Ingen aning

2. Nej, det är träningsutrustning

3. Att de passar?

Anonym sa...

När det blir tal om prylar, då tittar grabbarna fram. Inlägget "Är det fult att skryta" häromdan kommenterades bara av 14 entusiastiska flickor.

Dunceor sa...

Skostopp? Tsss, aldrig hört talas om något löjligare.

gullfot sa...

1. Spinningskor är säkert någon form av inomhus/tjejanpassad variant på cykelskor.

2. Nej, eftersom du inte kan spinna i vanliga skor. Precis som Masse säger är det utrustning.

3. SPD-cleats, så klart! :-)

Ang. Jumpers notering om avsaknad av mansfolk i skryttråden så kanske det helt enkelt handlar om att rädslan att bli stämplad som "dryg skrytapa" främst odlas bland kvinnor, faktiskt tycker jag det är ett ganska starkt (och förlamande) inslag i kvinnokulturen. Som tur är dock inte bland löparkvinnor :-)

Anonym sa...

Jag spinner. Utan vare sig spinningskor eller cykelskor. De ser förexten misstänkt lika ut...
Jag får visserligen ont under trampdynorna och blodstopp i tårna. Men det går.

Men svaret är så klart - ne-ej det är inte skor!

Anonym sa...

Fredrika har säkert rätt angående "skryttråden". Jag tänkte mest "So what" när jag läste inlägget. Har nog aldrig känt av något skrytproblem. Om det är ett bra eller dåligt har jag aldrig funderat över.

Spinning har jag aldrig provat. Cyklade gjorde jag i sandaler eller träskor på den tiden cykeln var hel.

Så vad gör jag här?

Puma sa...

1. Cykelskor och spinningskor är samma sak. Clipsen som funkar till (majoriteten av) spinningcyklarna funkar på vanliga cyklar och tvärt om. :-)

2. Nej det är inga skor. Du går ju inte i dem!!! Då kan det inte vara skor. Det är grejer man har på fötterna när man cyklar för att cykla/spinna effektivare. :)

3. Ja det finns mycket. Hur hårda skor vill du ha t.ex.? Spinningskor finns i mjuk variant (inte så stabilt men förmodligen bekvämare) och hårdare varianter (blir mer stabilt, men är mer obekvämt till en början!). Någon expert kan förmodligen skriva mer om detta... jag bytte nyligen ut mina mjuka skor (förmodligen är de billigaste sorterna oftast de mjukaste) mot ett par hårdare. Säljaren visade först ett par terrängskor men det visade sig att dessa var av den mjuka sorten jag inte ville ha. Men jag vet inte om alla terrängskor är mjuka. Och jag vet inte varför man ska ha mjuka skor när man cyklar i terräng. Jag köpte ett par hårdare (så att underdelen inte blir gungigt när man står utan att den istället är styv) med kardborrebandsknäppning. Första gången jag använde dem gjorde fötterna så jäkla ont. Det var som om de svullnade upp i skorna! Men nu är de supersköna...

Good luck!

Magda Gad sa...

fundera över om du bara vill ha dem inomhus eller om du även kommer vilja cykla utomhus i framtiden.

ska du ha dem utomhus måste du veta vilken typ av cykling: MTB eller racer.

ska du kunna ha dem till spinning + MTB ska de ha en sula som du kan gå/springa i eftersom man inte alltid sitter på cykeln när man är i skogen

ska du kunna ha dem till spinning + racer ska de vara lätta och ventilerade och du behöver inte kunna gå/springa i dem

ska du enbart ha dem inomhus tycker jag ventilationen är viktigast, samt att sulan är behandlad så de inte börjar lukta

det sista och i ditt fall viktigast är att de är snygga :-)

MarathonMia sa...

Skönt att vi redde ut det här! Det är klart att det är träningsutrustning och inte skor!

Masse: haha – det hade ju varit mitt svar I normala fall, men den här gången tänker jag inte låta mig bli lurad av någon försäljare och göra hemläxan!

Jumper: Mitt inlägg om skryt är tvetydigt och har dubbelt budskap – dessutom innehåller det känslor. Jag förväntar mig inte att grabbar ska förstå sånt 

Dunceor: Precis lika dumt som godisförbud alltså?

Fredrika: grrrr (tjej-å-kille-skillnad igen) ”Varsågod att prova de nätta, rosa spinningskorna för inomhusbruk!” Kul reflektion kring Skrytinlägget 

Bureborn: Ajajaj – jag får grymt ont i hålfoten av att spinna i mina gymskor. Därför kör jag med ett par gamla aerobicsskor från 1996 – trendigt värre!

Jumper igen: Vad du gör här? Du kanske tror att jag har sansat mig och blivit ytlig igen – och ser man på…här är jag igen.

Puma: Får man ont under fötterna av hårdare skor – eller är det tvärtom?
Jag läste även ditt spinningskoinlägg från förra året. Tackar för tips, ska ta med mig.

Magda: Egentligen skulle jag vilja ha allt och göra allt. Men jag tänker börja såhär: Målet är 2 spinningpass i veckan. Min utomhuscykel är en Nishiki hybrid så den är mer racer (önskedröm) än MTB. Jag ska cykla Vättern Runt med den. Så MTB går bort i den första satsningen – inget spring-över-stock-å-sten med skorna. Och visst får de vara snygga. Skitsnygga.

Magda Gad sa...

Men då så. Då är det ju solklart. Då ska du köpa ett par CYKELskor som är optimala för träning med din Nishiki och för Vätternrundan. Dessa går utmärkt att använda inomhus, men köper du rena inomhusskor gäller inte vice versa.

För långkörning är vikten viktigast, precis som med löpning blir det lättare att ta sig fram med så lite vikt att släpa på som möjligt.

Skillnaden är dock att du inte halkar fram i cykelskor på samma sätt som löparskor, så cykelskorna ska sitta tajtare.

Hård ska den vara för att hårdheten ger bättre kraftöverföring i trampet.

Tajt och hård alltså. Men som inte skaver någonstans. Där har du dina skor...

SPINNINGskor är ofta mjukare, tyngre och lättare att gå i, eftersom cykling på stället ställer färre krav än faktisk cykling.

Och slutligen: Specialized är snygga :-)

Magda Gad sa...

Här ser du själv skillnaden mellan spinning/allround, mtb, racer och road (landsväg):

http://www.cykloteket.se/ProductList.aspx?ProductCategoryID=67

Lilla Duktig sa...

Herregud!

Jag trodde inte att jag behövde nya spinningskor, men ack så fel jag hade. Nu behöver jag ju investera i ett par. PRONTO!

MarathonMia sa...

Å tack Magda för länk och tips - jag får ankrumpa bara av att dregla över skorna...förlåt - jag menar träningsutrustningen.

LillaDuktig: Gå på shopping tillsammans?

Dunceor sa...

Mia: Ja godisförbud är lika löjligt. Man ska inte neka sig själv livets goda saker (vilket jag förvisso inte räknar godis till, chips däremot!).

Anonym sa...

Ha ha! Många formuleringar med dold undertext, för en jumperhjärna att brottas med!

Det här med skryt och självkänsla diskuterads för övrigt här vid frukostbordet i morse och sköterskan/påhejerskan gav Fredrika rätt. Dålig självkänsla är kanske tyvärr vanligare hos flickor. Som bibliotekarie kunde hon också upplysa om det enorma intresset för böcker om självfötroende. Mig brukar hon beskriva som extemt suverän med något slags självklar självkänsla i botten. Att ditt inlägg var värdefullt bevisas av de 14entusiastiska kommentarerna. Mitt lite sneda leende är i det perspektivet ganska ointressant.

Nu har leendet rätat ut sig och går fån öra till öra. Är jag inte en mysig farbror, så säg! :-)

MarathonMia sa...

Dunceor: Chips -urrk vad äckligt. Eller förresten - Fredrika bjöd på salta, tunna potatischips efter Hornstull-Järna - det var gott!

Jumper: En RIKTIG mysfarbror. Tänk att det går att byta ut lite ord i texten så får du en helt annan dimension på innehållet...

Fredrik sa...

Hej! Jag hittade ingen mejladress till dig så jag tänkte kommentera här istället.

Jag är journaliststuderade på Södertörns Högskola och nu håller vi på med att skriva reportage och målet är att skriva ett positivt reportage om motionslöpning. Jag ska ta mitt avstamp i frågeställningen "varför springer så många?" och tänkte fokusera på vanliga motionslöpare, "löparboomen" i sig och utgå mycket ifrån Hässelbyloppet på söndag. Därför skulle det vara kul och givande att prata med någon som springer själva loppet. Jag har haft några löpare på gång men två har blivit sjuka och en skulle inte springa alls.

Jag fastnade för din blogg och tyckte det skulle vara kul att prata med dig. Vi skulle kunna ta en kortare telefonintervju innan loppet och sen skulle det vara kul att träffa dig precis efter loppet. Frågorna jag kommer ställa dig kommer utgå från loppet och din träning.

Det skulle vara jätteroligt om du ville ställa upp. Du kan mejla mig på yamchu@gmail.com eller ringa mig på 0707220895.

Med vänliga hälsningar,
Fredrik Eriksson

Katarina M-I sa...

1.Cykling och spinning har en gemensam nämnare, för att utnyttja kraften från pedalerna behöver du sitta fast. Prova att dra upp pedalen med foten på din vanliga cykel:) Så i praktiken är det samma sko. Att det heter spinninsko kan vara ett försäljningstrick:)
2. välj själv efter ändamålet. I ditt fall hade jag valt att kalla det utrustning. Utan en cykelsko anser jag att man lika gärna kan strunta i att gå på spinning. Har du någonsin sett en tävlingscyklist tävla med vanliga pedaler?? Så ditt köpstopp gäller inte här.
2. Lås inte fast dig vid begreppet "spinning". En begränsade faktor är själva klossen under skon, den måste tyvärr vara spd kompatibel. De flesta lvg pedaler har andra system med en större pedal. SPD använder jag bara på MTB träning/tävling. På lvg har jag en look kloss= större pedal. Hade aldrig velat köra Vätternrundan med en liten spd kloss. När jag väljer skor för spinning vill jag att de ska vara 1. lätta 2. välventilerade- jag svettas mer inomhus, skon måste gå att torka snabbt och enkelt. 3. hyffsat styva. Jag vill att kraften från benen genomförs effektivt genom skon. En mjuk sula kommer ha motsatt verkan. 4. snygg ska den vara såklart:)

Spinning är ett kalasbra alternativ till löpning. Men alla spinningpass är inte bra. Var kritisk- vad är det vi tränar nu? Hade man gjort så här ute?

ha det gott!
/Katarina

MarathonMia sa...

Åh - tack för alla tips. Har jag gett mig in i ännu en djungel?

Katarina M-I sa...

Welcome to the jungle:)