Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

torsdag 23 oktober 2008

Definiera vila

...för en som har myror i brallan.

Jag är en ganska aktiv person. Jag gillar att röra på mig, tycker inte särskilt mycket om att sitta stilla. Jag städar hellre köket än att titta på TV. Jag har ett skrivbordsjobb men sitter sällan, utan har bordet höjt och står upp. Jag har svårt att stressa upp mig – i alla fall på ett negativ sätt. Jag gillar när det händer saker och att ha mycket att göra helt enkelt. Plus att jag älskar utmaningar – jag drivs av utmaningar. Jag kan till och med göra en utmaning av att gå och fylla vattenflaskan på jobbet! Hur rimmar detta med viloperiod?

Nu har jag haft en ganska intensiv träningsperiod från januari. Fokus har legat på löpning (drygt 200 mil), men jag har kunnat peta in BodyPump, lite spinning, Core och dans.

Nu är det dags för den där vilan. Jag trodde/tror att det räcker med att jag tar bort mina långpass på söndagarna för att få vilan. Då går jag ju ner i antalet sprungna kilometer och får vila. Väl??? Men som Benet så snällt påpekade ”9 pass under viloperiod låter mycket”.

Och visst låter det mycket. Men jag har mitt eget sätt att se på det...förstås.

Normal träning tycker jag är 1-2 timmar per dag.
Om jag nu kör 30-45 minuters spinningpass + 30 minuter core så räknas det som ett pass. Puh! Där sparade jag genast 2 pass. Alltså är jag nere i 7. Sen ser jag BodyJam som likvärdig med dans på krog. Vem går hem och registrerar en danskväll på Funbeat? Alltså räknas det som skoj snarare än träning (eftersom jag aldrig går ut och dansar). Då har jag alltså 6 pass i veckan. Om jag skulle köra två pass på samma dag: tex Bodypump och löpning (helt olika typer av träning) så drar jag ner antalet dagar till 4 dagar i veckan.

Och att träna 4 dagar i veckan måste ju anses som vila om jag egentligen hade räknat med att träna 9 dagar i veckan...?

Fråga? Räknas Yoga som träning? Jag såg att jag glömt peta in det i min hektiska viloperiod…

10 kommentarer:

Andréa sa...

Haha :) Lite sådär resonerar jag med :)

Magda Gad: sa...

jag har en annan definition. vila är samma som lugna pass och kallas med ett fint namn för återhämtningsträning :-)

MarathonMia sa...

Åh! Tjejer, ni har då svaret på allt.

Spinning 30 min är således återhämtningspass och en aktiv vila. Smart.

Mayumi sa...

Du får JÄTTEGÄRNA följa med mig och träna yoga varje torsdag lunch ;)
You know where to find me......

Lilla Duktig sa...

jag tränar tre gånger i veckan. skulle jag köra fyra skulle jag möjligen dö. eller i alla fall må illa. vi är så olika du och jag. men så är det ju du som har de snygga benen av oss två...

Linda sa...

Att kunna vila är en dygd..

Anonym sa...

En GANSKA aktiv person?! :-D

Appropå utmaningar. Den ultimata utmaningen i ditt liv måste väl ändå vara att låta bli att träna. Tre dagar. Inte röra en fena.

Fredrika sa...

Varför måste du vila? Så allsidigt som du kör :-)

Vi är GJORDA för att röra på oss. Går inte att ligga och slappa i grottan en dag för att man vilar från bärplockandet...

Karin sa...

Frågan är snarare "räknas yoga som ansträngande träning". Svar: ja, om man är lika osmidig som jag ;) I ditt fall alltså "nej" :-)
Vila väl mellan passen istället och hitta glädjen. Det måste vara kul att röra på sig också :) (ergo: kom och spring med mig på TSM-söndagarna)

MarathonMia sa...

Mayumi: Men då missar jag ju spinningen :-)

LillaDuktig: Moahahaha det är det vackraste jag hört om mina Brolinlår!

Linda: Ack - det låter präktigt.

Bureborn: Vilken utmaning! Jag gjorde det veckan efter Berlin Marathon - det var bisarrt! Den utmaningen ska upp på listan!

Fredrika: Just det! För då är det ju dags att vittja fällorna... och traska över ån för vatten ;-)

Karin: Jag är nog i kylskåpsform nu också... TSM: Anmäld och betald vännen! Ska bli ett sant nöje att följa din ryggtavla och din bestämda röst!