Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

onsdag 22 oktober 2008

När det inte är så jävla roligt längre

Då är det dags för förnyelse - dags att variera.

Jag sprang dubbla pass igår. Luchpasset med Sussie var ett välbehövligt återhämtningspass på 5,6 km i 6:18-tempo. Återhämtning för hjärnan - det är mycket som snurrar därinne just nu. Fick en hel del tips och en intressant diskussion om proteinpulver, husmanskost och vitaminer :-)

Kvällens träning med IF Linnéa blev ca 12 kilometer i 5:15-tempo. Jag var seg, blek och trött efteråt. Enda behållningen var polarna.

Löpningen var inte kul. Inte i något av passen. Löpningen sög helt enkelt. Hittade inte glädjen eller rytmen. Jag vet att det är dags för viloperiod och en uppbyggnadsfas... men...

Samtidigt har jag separationsångest från långpassen och funderar på att peta in 15-17 kilometerspass 1-2 ggr i månaden fram till jul.

Jag har ju Tjejvasan i februari att träna till. Sen är det Vansbrosim och Vätternrundan. Sedan kommer Stockholm Marathon som grädde på moset.

För att hitta tillbaka till träningsglädjen och samtidigt styrka mig i kommande utmaningar funderar jag på följande upplägg:

Spinning: 1-2 ggr/v: Vänja häcken.
Core: 1-2 ggr/v: i kombination med annan träning
BodyJam: 1 ggr/v: Glädje
Bodypump: 1-2 ggr/v + extra övningar överkropp; rygg och triceps.
Löpning: 1-2 ggr/v: mest för underhåll + att jag älskar att vara utomhus. Kanske anmäla mig till TSM?

Några tips och idéer? Kommentarer?

17 kommentarer:

Masse sa...

Klart du ska med i TSM...

Puma sa...

träna det som är kul ett tag, då kommer glädjen av sig själv! :-) sedan kan du börja träna taktiskt!

MarathonMia sa...

Masse: mmmm såklart...

Puma: rätt tänkt, men hinner jag? Eller förresten - vad har jag bråttom till?

Anonym sa...

Sweetie! Klart att du ska anmäla dig till TSM, vi behöver dig där! Och så behöver du ju inte bekymra dig om långpassen, + att du får sällskap.

Kraaaaaaaaam Tone

PS. Slarvig tidrapportering handlade det om idag, inte värre än så;-)

Nix sa...

Hinner du låta bli att hitta glädjen igen?

Spring ett pass som du gillar - på en runda du gillar. Låt kroppen bestämma tempot tills du hittat tillbaka igen.

Tro mig, det dröjer inte länge innan du hittar det, men tills dess: ta det lite varligt. Du låter litegrann i som första steget av överträning.

MarathonMia sa...

Tone: Skönt där! och visst blir det nog TSM.. *väntar-på-lönen-ler*

Nix: Överträning. Tillåt mig skratta. Jag har ju bara sprungit 207 mil i år...

Och jag brukar ju alltid vara glad, men det är nog bra att få vara lite "icke-glad" ibland också.

Nix sa...

Jag sparar min resväska...

MarathonMia sa...

heh

Jossan sa...

Mia, varför inte ta löparuppehåll på en vecka eller två, så kanske suget och glädjen kommer tillbaka!

Anna (Orka mera) sa...

Det händer förmodligen ingenting om du låter löpningen vila lite. Det är långt till det är dags att prestera igen. Träna för glädjen ett tag - dansa loss, spinna rumpan blå och bara njut. Så kommer löparlusten krypande, var så säker. Variation är bästa receptet för att hålla motivationen uppe. Massor av pepp! Kram

Catti sa...

Kanske anmäla till TSM? Klart du ska, du bara måste det. Sen röstar jag för att du byter ut ett spinning pass mot ett cykelpass utomhus tillsammans med mig :-)

MarathonMia sa...

Jossan: Låter vettigt... men löpningen är ju liksom en del av mig nu... fast det är ju glädjen också - får väl lyssna på goda råd och vila ett tag.

Anna: Just det - alla träningssaker jag ville träna när jag inte hann på grund av för mycket löpning.. sätter mig och kollar gymets schema...

Catti: första passet kan du väl lära mig pumpa cykeln? ;-)

Catti sa...

allt för dig min vän :-)

Clarence sa...

Vad då "kanske"?! Du behövs på TSM-passen som glädjespridare... Om du inte är där saknas en pusselbit i TSM-pusslet.

Karin,Catti,Niklas,Masse,Pertti, Arne,Allan och cirka 600 andra endorfinknarkare.

Vad väntar du på?

Benet sa...

Du har varit i kanonform länge nu. Det är nog dags att ta den där välbehövliga vilan nu. Den är ett måste för att kunna komma i ännu bättre form nästa år (om det nu är det som är målet).

Så, som många andra skrivit, känn ingen ångest inför att inte träna lika hårt som tidigare. Ägna dig åt de träningsformer du verkligen mår bra av. Som är riktigt roliga! I rimliga mängder, så kommer det att bli hur bra som helst.

En liten notering: Om man lägger ihop alla dina föreslagna pass så blir det som mest 9 pass/vecka. Det låter lite mycket för att vara en viloperiod... :-)

MarathonMia sa...

Catti: Föreslå en dag så letar jag fram pumpen!

Clarence: Anmäld och betald! - kan ju inte låta de löpande endorfinknarkarna kuta omkring utan att ha en överstimulerad medelålders fnittermaja att irritera sig över..vore trist värre.

Benet: När folk pratar Vintervila - menar de inte Vinterkräksjukan då. Den vill jag INTE ha. 9 pass sa du....? det låter mycket.

Benet sa...

Nä för fan,
VKS (egen förkortning för att få det att låta mindre läskigt) är allt annat än vila. Det är hard work dygnet runt. Usch ja, det slipper vi gärna.

Japp, nio pass låter onekligen mycket. Kanske skulle byta ut några mot en spa-dag, en biokväll eller en bokstund i soffan? :)