Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

lördag 16 maj 2009

Det där med tusingar...

Där satt den. Äntligen.

Förra året i början på säsongen hade jag turen att få köra en träningsrunda med en rutinerad löpare från Hässelby SK, Ulrika som gjort maran på 2:45 eller däromkring. Hon gav mig en massa tips, bland annat att jag kontinuerligt ska köra tusingar. Gärna i 4-minuterstempo.

Jag kommer ihåg första gången jag tog mig till ett löpband och skulle köra tusingar. Jag var extremt fokuserad och värmde upp... ökade farten på bandet och satte av i den första. Som skulle visa sig bli en halv. En femhundring. Jag kunde inte springa i 4-minuterstempo. Jag testade igen veckan efter, och fick ihop en 500-ing till. Det var ju inte direkt vad jag räknat med. Alltså testade jag att sänka farten och åtminstone köra 1000 meter. Det funkade. Jag körde på närmare 4:30. Men en tusing är ingen intervall. Jag kämpade i flera veckor och fick till slut till 2, sedan fler. Stadigt har mina (inte kontinuerliga) tusingar genomförts och blivit lite snabbare. Var nere på 4:15-4:20 över Årstabron.

För någon månad sedan gjorde jag ett laktattest där jag fick springa i olika farter. Jag grejade en kilometer i 4 minuterstempo och fick tipset: Kör kontinuerligt tusingar. Laktattest-Christer tipsade om "Kör färre i snabbare tempo, kör 4*1000 i 4-minuterstempo". Jag var skeptisk. Jag hade hört det förut. Jag hade testat och jag hade... om inte misslyckats, så i alla fall fått revidera min tid. Mer sporadiskt än kontinuerligt har jag utfört tusingar det senaste året...

...men så var det dags för Stadion igår.
foto: Malin Hamberg

Jag och Evelina joggade från Kungsholmen igår och mötte upp Malin utanför järngrindarna. Vi värmde upp lite till och satte sedan av. Jag försökte hålla en jämn fart och inte titta på klockan alls. Ett varv, upp med hakan - fram med höften. Driv i steget. Upp med blicken. Två varv, upp med blicken, arbeta med armarna, slappna av i axlarna. Ett halvt varv kvar, behåll farten - öka om jag måste... "pling". Klockan stannade på 3:57. Wow. Jag brukar öppna snabbt och sedan springa långsammare och långsammare. Eftersom jag bara skulle köra 4 stycken satte jag efter lite ståvila fart på den andra. Jämnt steg, samma uppläg. "Pling" 3:55. Två kvar. Två ynka tusingar. 2*2,5 varv på underbara Stadion. Evelina låg och körde coreövningar på gräsmattan och peppade fram mig i kurvan. Avverkade de sista två i 4:02 och 3:55. Jag kom på efteråt att jag skulle ha kört 200 meters joggvila, men det får bli nästa gång.
4*1000 med en snittfart på 3:57. Medelpuls: 164 (174)

Nöjd? Grymt nöjd. Det tog lite tid att komma hit jag ville med mina tusingar. Men skam den som ger sig! Övning ger färdighet heter det ju. Bevisligen.

Jag firar detta med en vilodag där jag och Evelina åker till Knivsta och hejar på Fredrik, Ana och Tone som ska springa lopp, det går tydligen fler lopp än Göteborgsvarvet i helgen ;)

17 kommentarer:

gullfot sa...

Fy bubblan vad härligt!!

Träning ger resultat. Och känslan när "den" sitter är obeskrivligt. Go Superwoman!

Carina sa...

Så otroligt skönt att läsa ditt inlägg. Jag vet själv när jag har försökt att köra tusingar. Jag har ofta hamnat exakt i din situation med att bara orka 400-500 meter sen vara helt slut. Tänk att du oxå har varit där, ännu mer imponerande då att du är där du är idag. Vilken fighter!!!! OCH det inger lite hopp i en annan snigel... Kanske, kanske att man kan blir lite snabbare och uthålligare.

Snorkkis sa...

Inspirerande inlägg om intervaller/ tusingar. Precis vad jag behöver!

Anonym sa...

Det var som tusan!!!
/kalle

NiklasN sa...

Visst är det en skön känsla att komma ur skuggan in i solen på upploppet, "se hur publiken reser sig" och veta att man skall göra samma resa sju gånger till den kvällen... steget blir lätt lite längre...

Men riktigt bra fart!

Magdalena sa...

YES! Du är så målmedveten och tränar hårt så nu kom belöningen! Impad!

Clarre sa...

Snyggt/snabbt sprunget!

MarathonMia sa...

Fredrika: Långsiktiga projekt måste ju bearbetas långsiktigt - något jag lärt mig från dig. Känslan när det väl sitter är obeskrivbart.

Carina: Kul att kunna bidra med lite inspiration. Du kommer med all säkerhet att bli snabbare och uthålligare, det är ju det varierad träning går ut på. Sänk ambitionerna på tid och genomför tusingen istället - då kryper tiderna ner också.

Snorkis: Skönt att kunna vara till hjälp. Värmer i löparhjärtat

Kalle: Din lilla vitsare :)

NiklasN: Snacka om att öva på upploppet! Tar jag sista kilometern på maran i 3:55-fart då lovar jag dig att... eller nej, jag ska inte lova för mycket - en av mina svagheter ;)

Magdalena: Jaaaaa - och det känns så underbart!

Clarre: Det kändes snyggt, tills jag såg bilderna... ;)

jumper sa...

Ja, den farten var väl inte så pjåkig (Ska testa någon gång och se hur länge jag orkar springa i 4 min/km. Ett varv kanske?). Saknar dock uppgift om vilan mellan tusingarna.

Jossan sa...

Heja Mia vad bra du är, kanontider på tusingarna ju!

jumper sa...

Jo, jag klarade 400 meter (1:34), men mycket längre hade jag inte pallat. (Försöker få lite perspektiv på ungdomarnas fart. Själv minns jag inget).

Zebban sa...

Det här måste jag testa, dvs 1000-ingar på Stadion. Jag har aldrig sprungit på bana. Härligt jobbat och grymma tider! Hur vilade du mellan?

Dunceor sa...

Jag har problemet att min fart-känsla är ett skämt. Jag skulle springa tusingar i onsdags. Den första gick på 3:40 och sen när jag kommit 500m på andra så bröt jag (dock inte mest för det var jobbigt, utan mest för avsaknad av motivation) men de 500m hade gått i 3:35 tempo. Planen var 4:00 tempo vilket säger hur kass jag är på fartkänsla. Men tusingar ger enormt mycket och man borde köra dem väldigt kontinuerligt.

Bra kämpat och trevligt att få 'storyn' bakom =)

MarathonMia sa...

Jumper: Klart du ska testa. Det ska egentligen vara 200 meters joggvila emellan, men jag tog 1-2 minuters ståvila.

Jossan: :) Heja mig!

Jumper:Ja där satt den! ;)

Zebban: Det är en viss känsla att springa på bana, särskilt Stadion - känns grymt häftigt. Jag vilade tills pulsen gått ner till 118-120 slag, borde vara 1-2 minuter. Egentligen ska man jogga 200 meter långsamt för att transportera vort eventuell mjölksyra

MarathonMia sa...

Dunceor: Men hur fick du den känslan? Att tappa motivationen när det går bättre än förväntat? Berätta.

Dunceor sa...

Grejen var ju den att jag visste jag aldrig skulle orka 6 st i den farten och jag tycker man ska springa dem i någerlunda samma fart. Så istället för ge upp efter 4st så gav jag upp direkt så jag kunde skylla på att jag inte ens försökte istället för misslyckas.
Det har varit lite dåligt med motivation på senaste men idag kom den tillbaka ORDENTLIGT efter ett riktigt bra pass.

Marre sa...

Vilken härlig känsla! Jag håller tummarna för att du kan hålla denna känsla i mindre än två veckor till. Och det är jag helt övertygad om att du kan. Brorsan - släng dig i väggen!