Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

måndag 2 november 2009

Träning frågetecken

Var går gränsen?

När är det en promenad och när är det en powerwalk? Räcker det med att svettas och få träningsvärk eller behöver man vara ombytt till träningskläder för att det ska räknas som träning?

Anyhow.

Jag dansade som en galning i lördags. Jag svettades som en toka. Jag har fortfarande träningsvärk i vadern och rumpan. Räknas det som träning fast jag hade partystassen på mig?

Again.

Var går gränsen? Vad räknar du som träning?

**************************

16 kommentarer:

Fredde sa...

Jag brukar aldrig räkna min pendligscykling 2.5mil om dagen som träning. Träning är för mig när jag bestämt mig för att träna och har ett mål med varje pass.
Sen kanske annat egentligen är träning men det är bara bonus.

Josefine sa...

Om dansen sammanfaller med alkoholintag kan man nog inte räkna det som träning... ;-)
Annars håller jag med föregående talare, det krävs ett mål, och kanske även att man är ombytt till träningskläder.

Träningsglädje sa...

jag svettas ibland när jag bär hemma toktunga matpåsar i alldeles för mycket kläder men räknar det inte som träning. däremot räknar jag en powerwalk i träningskläder som träning. en löptur till bussen i klackarna - nä. men en snabbpromenad på ynka 3km - ja. det har nog mest med inställningen att göra. är det träningsfokus, ja då är träningskläderna på även om yoga resulterar i lägre puls än en shoppingrunda på stan. but that's just my opinion. :)

Masse sa...

För mig är träningskläder samma sak som partykläder. Jag hävdar fortfarande att Nike borde lansera en kollektion slipsar i funktionsmaterial.

MarathonMia sa...

Fredde: När det gäller cykling har jag strikta regler: transportcykling i civila kläder = ingen träning. Alltså är jag alltid ombytt när jag cyklar och ger järnet :)

Josefine: Tranbärsjuice. Och rödvin till middagen några timmar tidigare... så= ingen träning alltså.

Snygg-Puman: Min svägerska sa alltid "All gratis motion är bra motion" alltså är det bonus med tunga kassar. Håller lite med om fokus där... men jag har i alla fall grym träningasvärk... bonusträningsvärk!

Therese sa...

...och så har vi ju det omvända problemet: Räknas allt som träning bara för att man råkar ha bytt om till träningskläder? Även en skogsvandring på typ 8 kilometer som råkar ta fem timmar? :)

askan sa...

Vardagsmotion och kort transport går bort för min del. Egentligen tar det ju bara energi som sabbar det viktiga passen...

Evileyena sa...

För mig är det syftet som avgör om det är träning eller inte. Till exempel så går jag 30 minuter varje morgon för att få igång kroppen och förhoppningsvis bränna lite fett(typ), det räknar jag som träning (dvs. reggar det på funbeat). Om jag däremot promenerar eller cyklar i syfte att ta mig från A till B räknar jag inte det som träning. Sådetså.

MarathonMia sa...

Masse: Du hann emellan - det är ju allmänt känt att just slipsen blir svettig ;) och du har så rätt - är det träning är det party!

Therese; Du menar som de föräldrar som följer med sina barn på deras fotbollsmatcher och har träningsoveraller på sig... då är de aktiva föräldrar som rör på sig (läs: står stilla och hejar). Hmm svår matematik det där.

Askan: Jag förstår hur du tänker. Bättre att byta om och kasta på sig cykelhjälmen och ta cykelturen som ett träningspass. Eller lägga dansen nattetid så man inte offrar träningstid. Me like.

Måndagsbarn: Du menar att man kan använda cykeln som transportmedel utan att träna? Jag är nog inne på samma linje som du. Men nu känns det som det var eeeevigheter sen jag tränade. Typ i fredags. Trots träningsvärk.

Micke sa...

Inställning gör det till träning, när man bestämt sig för att det är träning så är det.

Problemet blir ju xc-cykling och snowboard/skidor som man gör för att det är kul. Det är rätt jobbigt också.

gullfot sa...

Jag är så pass tråkig att jag skiljer på träning, motion och party&skoj. Sedan spelar det ingen roll hur stor träningseffekt t.ex. dansen har. Träning har ett specifikt mål, varje pass ett specifikt syfte. Om jag inte vet specifikt vad jag vill ha ut av ett visst pass så kan jag lika gärna lägga ner det. Man kan ge sig ut och jogga en runda utan att det är träning. Så är det i min värld. Jag är hård. Träning för mig är dödsallvarligt, och begås med vetenskaplig precision ;-)

MarathonMia sa...

Micke: 8 timmar på laggen är grym träning, fast det känns som man inte tränar för det är skoj.

Gullis: Det är därför du är så cool!

Ingmarie Nilsson sa...

Träning MÅSTE innehålla träningskläder annars gills det inte enl. mig. Däremot blir det inte per automatik träning bara för att man har de där kläderna på utan man måste svettas och få upp pulsen med. Det ska vara nödvändigt med en dusch efter alltså.När man tagit av sig TRÄNINGSkläderna. Inte partystrassen. ;-)

Fredde sa...

Jag är givetvis ombytt när jag cyklar till jobbet. Men det känns ändå inte som träning även om jag ibland snittar 30 km/h.

Carina sa...

Jag är när jag är ombytt och har ett mål med träningen. Att bara svettas räcker inte för att jag ska logga det som träning. Inte heller om jag får träningsvärk. Jag är mer på Fredrikas linje!!

Anonym sa...

Jag håller snarast med om att det är skillnad på motion och träning. Jag promenerar likt en föregående talare 35-40 minuter på morgonen och oftast även kvällen och jag ser det definitivt som motion. Träning kan jag hålla med om behöver ett mer specifikt syfte, däremot känns kläderna som ett fånigt argument. Exempel: jag har storhandlat två tunga matkassar. Jag bestämmer mig för att jag vill bära dessa kassar under en promenad hem för att lägga på extra tyngd på promenaden och träna armarna. Jag lyfter dessa under promenadens gång och använder dem som tyngder. Jag är däremot inte ombytt till träningskläder. När jag kommer hem är jag svettig och behöver duscha. Är detta då inte träning trots syfte och ansträngning bara för att jag inte har mina träningskläder på?