Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

torsdag 19 november 2009

Motivera Mera

Jag får rätt många mail, nästan alla jobbrelaterade...Men idag fick jag tillsammans med en lunchförfrågan från en polare... "Jag har tappat ut-å-springa-motivationen, vad ska jag göra?"

Ofta är det ju så att det som är roligt gör man. Det som är rutin bara sker. Vi kan väl alla känna igen oss i svårigheten att komma tillbaka efter träningsuppehåll och sjukdom. Tränar man inte på 3 veckor känns det lättare att missa en dag till. Detgörliksominget. Visst kan man längta tillbaka till känslan när det känns rätt och härligt. Men ack vilken hög tröskel eller uppförsbacke det kan vara! Jag var inte sen med att skjuta vilt från höften med alla "Hitta-motivationen-tips"

1. Kom till IF Linnéa (otippad va)
2. Planera in 2-3 pass i veckan (planerade saker genomförs. punkt)
3. Glöm spontanitet och sporadiska pass när det regnar, är mörkt och november - bara GÖR det som är schemalagt. (spontanrundorna kommer igen med träningsglädjen)
4. En färgglad toppluva eller nya coola skor ger löplusten tillbaka. (Amen!)
5. Läs senaste numret av Runners World
6. Häng med en rolig polare på ett långpass
7. Anmäl dig till en tävling!

Sen tar det ju 3-4 löprundor att komma tillbaka till skojet och 2-3 veckor att komma tillbaka till rutinerna. Plötsligt känns det ju roligt och "lätt" igen. Lätt att snöra på sig skorna i alla fall.

Nu i efterhand kom jag på fler bra saker man får ut av att gå ut och springa: Bättre flås, friskare hy (inte efter 16 mil kanske...), starkare kropp, naturupplevelser, frisk luft, tid att tänka, tid att njuta, tid för sig själv. DET om något borde väl vara motivationshöjande!

Eller som kloka Cilla sa "Jag tror inte på att invänta motivationen, den kommer när jag är ute och springer!"

Har du några motivationstips?

12 kommentarer:

Magdalena sa...

Kloka råd. Håller med dig och Cilla: Just do it! Det svåraste ffa så här års är att ta sig utanför dörren sen är det bara o´spring!

Ingmarie sa...

Bra inlägg! Jag brukar ta fram en karta och leta fram nya vägar. Det finns alltid nya ställen att upptäcka hemmavid. Ibland räcker det t.o.m att "byta varv". Plötsligt är rundan som ny! :-)Jättebra när man är på nya ställen för då får man sightseeing på köpet!

Daniel sa...

Låta någon annan lägga in en spellista i iPoden. Alltid spännande när man inte vet vilken musik som kommer, om man nu gillar springa till musik ;)

Jossan sa...

Mitt motivationstips: Läs Mias blogg!
Jag blir alltid så sugen och motiverad att träna efter att ha varit inne och läst om din träning, dina utmaningar och all den uppmuntran och enegi som formlgen strålar ut fån din blogg!!!

I övrigt håller jag med om Mias tips, dom är jättebra. Framförallt att komma till Linnéaträningarna, det om nåt är motiverande!

Cilla sa...

Är det jag som är sådär klok, eller känner du fler cillor?! Men jag håller med (mig själv?); bara gör! Man kan i alla fall klä om... sen när man väl har tajtsen på sig kan man lika gärna springa en runda! :-)

På tal om Linnéa hade jag tänkt gästträna med er idag! Sen kvaddade jag båda knäna på löprundan i tisdags så det besöket får vänta lite till. Ses så småningom!

(Ett annat litet tips; när man är ute och springer kan man ju inte samtidigt ta itu med disken/räkningarna/jobbiga telefonsamtal... - bra va?!!) :-D

MarathonMia sa...

Magdalena: Eller hur - Bara att göra!!

Ingmarie: Jag har också tänkt upptäcka nya vägar och marker, men jag springer alltid vilse ;) - DET ser jag iofs som en bonus eftersom jag får se mer :)

Daniel: DEN är klockren! En kompis till mig gjorde det för 2 år sedan när jag sprang alla mina långpass själv, jag ville inte springa hem för jag var så nyfiken på nästa låt! Jag har kvar den i iPoden och blir glad varenda gång jag sätter fart på den. Tack Lilla Duktig (bloggare)!!

Jossan: Vad gullig du är - tack! Jag brukar ju bli inspirerad av andras bloggar också förstås :)

Cilla: jajamensan - det är du i egen hög person. Det var orden du fällde i Ulricehamn... eller snarare i en skog i närheten av Ulricehamn :). Springa ifrån åtaganden och måsten känns ju alltid busigt -hurra hurra hurra

askan sa...

Ibland kommer ju motivationen som en gåva från klar himmel, men oftast är det nåt man måste förtjäna tycker jag. Jag brukar bli grymt motiverad om jag blandar mig med andra idrottare. Antingen gemensamma pass, en tävling men också genom att gå och titta på en tävling.

Jojje sa...

Pose Method sägs minska knäbelastningen med 50%. Vad tror du om detta?
http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6156133.ab

MarathonMia sa...

Askan: Jag med - jag blir alltid störtsugen på att träna när jag är med andra träningsnördar eller på tävlingar :) vill uträtta stordåd.

Jojje: Det är helt sant - jag köper konceptet. Markus Stålbom kör mini clinics på den tekniken men jag har inte haft möjlighet att gå. Vi har testat det på träning en gång och jag försöker förändra stilen successivt. Lite svårt att tänka på Dra Upp foten när jag springer i kuperad terräng bara...

Micke sa...

Eftersom alla är så seriösa så ska jag ta ett lite mer "ofint" tips. Ställa sig framför spegeln, klämma lite på magen, tänka på hur snygg man kan vara nästa sommar = ut och spring. =)

Funkar det med.

Eller tänka på hur man faktiskt kommer att orka åka skidor hela dagarna och inte vara helt slut redan efter två åk.
Fungerar även för andra roliga icke träningsrelaterade aktiviteter som icke dess mindre är fysiskt krävande.

Eller jag ska minsann visa den där jävla x.

Ibland får man plocka fram sina lite mer basala instinkter (inte rätt uttryck men kommer inte på rätt just nu) och släppa hela, "jag tränar för att må bra, bla bla bla bla" bara man kommer ut.

Träningsglädje sa...

mitt tips? läsa din blogg. sjukt inspirerande... eller snarare, friskt inspirerande (blir mer bokstavligt rätt liksom)

Karin sa...

Just nu funkar två metoder för mig, brukar titta in på youtube el det klipp du lade upp för ett tag sedan på David Goggins, gör mig bara så sugen att dra ut o springa. Samt stå naken och hoppa framför en helkroppsspegel o känna att "nä det här duger inte" och dra på tightsen och ut o springa som en duracellkanin:)