Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

onsdag 24 februari 2010

"Om det är kallare än -10 grader imorgon så tränar jag inte"

...sa jag till sonen igår kväll. Vaknade 04:50 och tassade upp i köket. -10,7. Kröp ner i sängen igen och dåsade till. Drömde om barmark och tusingar...

Hörde 20 minuter senare hur Alex tyst tassar upp för att inte störa mig. "Fan, vad grym son jag har" tänkte jag och hoppade raskt ur sängen. "Jag ångrar mig - jag hänger med!". Efter snabbfrukost och påbylsande tog vi Rally-Mazdan till Östermalms IP.

Brandman Jörgen undrade vilka som kände sig starka och ville köra Intensiv. Alex var den enda som räckte upp handen av oss 12 som var där. "Okej - då är det Alex som lägger nivån för dagens träning" skojade Jörgen. Hehe.

Foto: Evelina Bomark. Taget i januari.

Kylan var torr och det snöade fantastiskt, stora flingor när vi sprang iväg mot hästhagen bakom ÖIP. Djupsnölöpning blev första träningsmomentet - Alex som valt Intensiv fick agera plog och plöja väg för oss i den knähöga snön. Trots detta är han liksom först, och snabbast. Här körde vi lite hinderbana vid hästhindren: gå balansgång, krypa under, hoppa över, krypa under hoppa över. Mer djupsnölöpning. Pulsen uppe - dags för smala armhävningar. Sedan vidare mot Uggleviken.

Alex fick springa i snövallen bredvid medan vi andra sprang på plogade gångvägar. Han körde med höga knän och mjölksyran formligen sprutade ur öronen på honom och bildade istappar från mössan. Han såg grymt stark ut med pendlande armar i den djupa snön. Stark och målmedveten.

Sen var det dags för backintervaller. 6* 200 meter. Alex skulle springa först. På mjälksyretunga ben och ansträngd kyl-andning låg han först i 5 av 6 intervaller. Jag tog tillfället i akt att springa på snabbare utför och öva in mer sån löpning. Ropade åt snabba Jojje "Sätt i tårna i stället för hälen så går det ännu snabbare". Det var som att släppa handbromsen. Han formligen flög nerför. Mer löpning åt folket tyckte Jörgen och gav oss korta intervaller i djupsnö. Spring till ryggsäcken och kör 10 armhävningar - spring tillbaka och skicka iväg polarn. Kör 10 upphopp under vilan/väntan. 8 gånger. Åtta gånger. Jag riktigt kände hur jag tränade lårmuskler och löpstyrka.

Löp-och-förflyttningsövningarna avslutades med apgång, harhopp och springa med i-mitt-fall Jojje på ryggen. Jägarmarsch tillbaka till Östermalm.

Dissade duschen på IP och tog mig till gymet vid jobbet och avslutade morgonens pass med 100 situps och en bastu.

Minus tio grader. Vilket skämt. Det var ju hur skönt som helst att träna ute. 75 minuter njutning. Ren, skär Träningsglädje!

11 kommentarer:

Jojje sa...

Du är otrolig som orkar peppa & ge tips mitt i värsta hårdkörningen! Tack, det hjälpte verkligen.

Fitnesscoachen sa...

Det var nog ingen utom du själv som trodde att du på allvar tänkte banga lite galen morgonträning. ;)

MarathonMia sa...

Jojje: Hårdkörning? Det var ingen som sa att vi skulle ta i.... ;)

Fitnesscoachen: Min lilla djävul på axeln tar sig friheter...

RosaMilton sa...

Det låter helt fantastiskt... Synd att man bor så in i bängen långt ut i förorten och måste lämna på dagis... Men en vacker dag... :)

Petra sa...

Wow, du är GRYMMISCH! Fantastiskt bra jobbat i kylan och snön. Jag slickar såren efter gårdagens banlöpning. Urrrk :)

Johanna T sa...

fick runners idag, fan vad häftigt :o). Nu ska jag iväg och springa med kvarnsveden och skryta om att jag har tränat med en som är med i runners :o)
Tack för all inspiration, och för tipsen om lite snabbare pass i veckorna. //kram

MarathonMia sa...

RosaMilton: Lördagar 10-12... prova-på-pass gratis...

Petra:hehe läste om dina insatser! Du får komma och testa lite NMT också :D

Johanna T: Skryt på du! Då ska jag skryta om att jag har festat med dig! Kram

Åsa sa...

Shiit va träningssugen jag blir när jag läser dit inlägg. Tummen upp för träningsglädje!

Åsa sa...

Shiit va träningssugen jag blir när jag läser ditt inlägg. Tummen upp för träningsglädje!

Miranda sa...

Shitt jag måste dyka upp på det här nu. Eller kan vi inte anordna ett NMT pass själva?!!

Anna (Orka mera) sa...

Galet crazy liksom. Fast det verkar alldeles alldeles underbart! Bra jobbat i snön!