Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

onsdag 18 november 2009

Säg hej till fru Igelkott

Idag grejade naprapaten lite cirkus på mitt högra barbieben (det som borde gängas loss och bytas ut...)

Två nålar i häcken, några nålar på baksida lår, nålar (plural!) i knävecket, två på vaden, en nål i hälsenan. Med ström. Burr-burr-burrrrrr. Jag kunde inte riktigt koppla av utan tänkte hela tiden på Petters "Alla tjejer skakar rumpa" medan jag diskret försökte torka handsvetten på handduken.

Jag gillar inte nålar.

Idag hade Naprapat-Josefin lite extra tid för mig. Det blev dubbel strömtur för baksida ben. Vändning av kroppen, framvagnsjustering och minst en miljard nålar i mitt högra knä. Aj. Eller... det gör egentligen inte ont, det är bara obehagligt när huden inte är intakt. När någon gör "hål" på den

Jag gillar inte nålar.

När jag ändå låg där var det lika bra att sätta lite nålar på smalbenet och varför inte på fötterna, någonstans vid stortårna... jag vågade inte titta för...
Jag gillar inte nålar.

Jag fick i alla fall vila på en spikmatta samtidigt. Det var första gången jag testade -kul manick det där.

Efter att ha kollat in min stil när jag gör benböj, då jag tokfokuserar på mina lår och knämuskler, sa hon att jag borde gå och kolla om inlägg i skorna. Jag kniper åt med tårna när jag böjer mig. Jag kniper åt med tårna när jag springer också. Det ger mig blånaglar (läs: inga naglar).

Jag kände hur timmen hos Jossan väckte liv i mitt döda högerben och ömmande knä. Plötsligt fungerade blodcirkulationen och senorna kändes inte lika korta och tajta.

Jag gillar nålar som gör underverk.

Kanske är det så att jag ska justera mig med fotinlägg eftersom hela högerbenet vobblar. När jag springer fort är jag duktigare på att ha rätt teknik och bra hållning, när jag springer långsamt "tappar" jag höften. Vanligt har jag hört. Ortopedtekniker vid Odenplan blev tipset.

Kör du med inlägg?

14 kommentarer:

Träningsglädje sa...

aj. det gjorde ont att läsa det där. särskilt nålar i hälsenan och nålar i smalbenet. aj aj. men vet ju att det inte gör så ont... jag har också lekt med nålar. fast jag hade dem på axeln och det låter inte lika mycket aj där.

jag har fått inlägg gjorda från specialisten på runners store men jag har aldrig sprungit med dem. gick med dem någon dag men de var väldigt osköna...

(dyra som fan var det också, kunde köpt mig nya skor istället...)

staffan sa...

Mia:

Nu vet du det hur det är att få nålar i skinkan av Jossan det känns men gör underverk. Trodde du körde med inlägg sedan gammalt hmmm. Kniper med tårna vid benböj hmmmm. Helt klart kan det vara värt om du behöver inlägg. Jag har kört med Solna Ortoped ligger precis vid Rosunda stadion.

Om jag kör med inlägg säg så här:Är skåne backigt....

Kram Staffan

MarathonMia sa...

Sara: Visst är inläggen dyra! Jag ska i alla fall låte en ortopedtekniker kolla så får vi se hur nödvändigt det är. Jag antar att jag ändrat löpsteg det senaste året sen jag började på IFL.

Staffan: Jag har fått nålar i skinkan av Jossan de senaste 4 åren... Hon hälsar by the way att om din fot är svullen ska du genast boka tid hos henne...

gullfot sa...

Om du (åtminstone på sikt) vill komma bort från inläggen så har jag jättebra övningar du kan titta på. Joanne Elphinston är gurun på området, du kanske har stött på någon av hennes böcker. Det tar tid och det är lite småtrist med den sortens övningar (stabilitet och balansering av muskelgrupper, att aktivera rätt muskler) men jag tror att om man långsiktigt arbetar på en hållbar kropp så är det värt insatsen. Kram på dig nåldynan.

gullfot sa...

Läs gärna sidan 70 och 71 här som beskriver precis det du pratar om (kniper tårna, tappar höften), och orsakerna till det:

Excerpt Stability, Sport and Performance Movement, "listening foot"

Ingmarie sa...

Utan inlägg kan jag knappt GÅ! Ulf på Anatomic (samma som Staffan tror jag) är den som hjälpt mig och han ger inte upp förrän det är bra.Rekommenderar honom varmt! (www.anatomic.se)

Anonym sa...

Hittills har jag inte kört med inlägg. Och inte heller sprungit på snart fem veckor på grund av hälsenan....
Så nu har jag inlägg. Gjorda av Ulf på Anatomic - enligt tips från Ingmarie såklart! Sprungit med dem har jag förstås inte gjort, men väl gått. Obekvämt som attan till en början, men nu börjar de kännas som hemma. Och jag är välkommen tillaka hur många gånger som helst för att korrigera dem om nåt inte känns ok.

Nålar vid stortån - hu - ur ska jag kunna sova nu?

Carina sa...

Hej nålis!!
Nålar är en sak men när de kopplar på ström och börjar rotera dem, då är det f-n inte kul... Men gör ju en massa nytta, så det är bara att stå ut.

Helena sa...

Det kan du hoppa upp och sätta dig på att jag gör! Alltså, kör med inlägg ;) Det "botade" mitt löparknä (jaja jag har haft känning av det senare men inte alls som innan)

Men den stora frågan nu är, om man duktigt nog lär sig posea, behöver man verkligen inläggen då??? Kram på dig superMia!

MarathonMia sa...

Gullfot: Toppen! Vilken superbra länk. Jag kollar och suger åt mig informationen. Vill ju helst vara så "naturlig" som möjligt (om det nu går med tanke på de onaturliga utmaningarna jag utsätter mig för...?)

Ingmarie: Jag tar emot tipset - jag ska se om det verkligen är nödvändigt - men jag är redo att utvärdera.

Bureborn: Sånt gillar jag - att kunna komma tillbaka och korrigera, det är verkligen inte kul att betala så mycket pengar om det inte hjälper i slutändan.

Carina: Smärtan går ju över. Andas in - andas ut - det här gör gott...

Helena: Pose-tekniken är väl menad att inte köra en massa fejk och uppbyggnad - väljer man att köra pose helt ut är det nog toppen. Nu har jag ju bara smygkolla på pose och inte deltagit i någon mini clinic - inte lästa något heller... men helt klart en av möjligheterna i framtiden. Det fungerar ju för Torkel, Gunnar och Fredrika! Grymma förebilder!

gullfot sa...

Om löpteknik (oavsett pose eller inte, pose är bara en pedagogisk metod): generellt är det väl bra att köra med så lite hjälpmedel som möjligt. En del behöver verkligen inlägg, andra kan klara sig utan med hjälp av rätt balanserad kropp och rätt teknik.

Men sedan är även inläggens nytta begränsad, över vissa distanser räcker det inte med att kompensera för brister med inlägg, där måste man ha gjort något åt den underliggande anledningen, som t.ex. muskulära svagheter och icke-optimal teknik. Och kanske, kanske behöver man inlägg ändå.

Jag tycker inte det är svart eller vitt, om inläggen gör att man faktiskt kan träna, så skall man givetvis använda inlägg. Men kan man träna sig bort från dem, så ska man givetvis göra det. Inte för att det är naturligt (finns inget självändamål i det om ni frågar mig), utan för att göra kroppen så stark och uthållig som möjligt.

MarathonMia sa...

Tack Gullfot. Jag vet ju att jag ska träna höfter lite mer + styrka i baksida lår. Jag tror på en stark kropp snarare än hjälpmedel. Men om kroppen är så stark som den kan vara - ja då är jag villig att köra med hjälp.

gullfot sa...

Word! :-)

Micke sa...

Får man fråga vad din naprapat heter i efternamn? Börjar det måhända på L och slutar på L också?