Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

tisdag 30 mars 2010

Inför TEC 100 miles: Del 2. Maten

Just nu är jag nördigt insnöad på att fylla på mina depåer. Jag riktigt projicerar, med tankens kraft, över näringsämnen från min mat in i mina celler.

Kolhydrater, protein och lite grönt - lite broccoli, tomat och pumpafrön på det här så... Foto: privat

För mig gäller det att ladda med rätt saker så att kroppen fungerar samtidigt som jag vet att jag får alla vitaminer, mineraler, kolhydrater och proteiner. Jag äter Omega 3 kapslar och en järn-och-C-vitaminbrus varje morgon.


Vitaminboost med hemgjorda fruktsmoothies: Vad sägs om apelsin, kiwi, mango, banan och ingefära? Foto: privat

Egentligen skulle jag hålla käft om att jag ska springa lopp - för det går åt rätt mycket energi åt att berätta varför jag inte vill äta godis, skräpmat och tårtor så nära inpå loppet som folk vill pracka på mig. Alla runt omkring har åsikter om vad jag borde äta - och tro mig, ingenting som föreslås innehåller vettiga näringsämnen (läs godis, tårta och fast food). Ett förslag jag fick var att äta en hel brieost-tårta som varit i ugnen. Säkert jättegott - men min mage skulle nog protestera i dagarna tre om jag gjorde det. Alla kalorier är ju inte lika - jag lovar att jag ska svulla i Snickers, skräpmat och annat jox under och efter loppet. Men inte nu - nu är jag F.O.K.U.S.E.R.A.D och tänker inte utsätta min kropp för något den inte är van vid.

Hur ser måltiderna ut och vad tänker jag på?

Frukost: Havregrynsgröt, banan och soyamjölk + 1 ägg. (efter NMT tar jag en leverpastejsmacka).

Mellanmål: Apeslsin, äpple eller grapefrukt

Lunch: Mycket grönsaker, pumpafrön, broccoli och kolhydrater i form av antingen bulgur, couscous eller potatis. Proteinkällan blir ofta tonfisk, kyckling eller lax.

Mellanmål vid träning: två knäckemackor med mosad avokado - yummie!

Middag: Mycket lik lunchen. Ibland matiga omeletter - eller min favoritmiddag: Blodpudding, råriven vitkål och färskpressad apelsinjuice. (För att inte bli av med jobbet har jag ALDRIG detta som matlåda).

Jag kommer att ladda med lite extra proteiner och fetter sista veckan. Tur att det är påsk så jag får äta många ägg. Citronolivoljan kommer att ringlas friskt över min mat, och oliver blir en bra fettkälla tillsammans med nötter och avokado. Makrill och lax får nog besöka middagsbordet både en och två gånger.

Så ser måltiderna ut - men vad är det jag tänker på? Det svarar jag på i nästa del av uppladdningen inför TEC - det Mentala.

6 kommentarer:

Pauline sa...

Skippa äggen för hönornas skull!

Ägget har setts som en symbol för liv och att äta ägg under påsken är en stark tradition. Enligt statistik från organisationen Svenska ägg beräknas svenskarna äta ofantliga 6 miljoner ägg i timmen under påskaftonskvällen! Idag påminner äggen från hönorna i den intensiva livsmedelsindustrin inte om liv. Tvärtom, äggindustrin är till bredden fylld av lidande och död. För varje höna i äggindustrin kläcktes det också en tuppkyckling, men eftersom tupparna inte lägger ägg är de olönsamma och dödas direkt. Kycklingarna (både hönorna och tupparna) kläcks i maskiner och får aldrig träffa mamman. Majoriteten av hönorna i äggindustrin lever i en för dem helt onaturlig miljö, inomhus i trånga burar eller i alldels för stora grupper. De har inte möjlighet att bete sig naturligt vilket leder till stress och lidande. Avel och ljusprogram har påverkat ”värphönan” så att hon lägger hela 300 ägg om året. Djungelhönorna i Sydostasien, från vilka värphönorna härstammar, lägger bara runt 30 ägg per år. Äggledarinflammation och benskörhet är vanliga lidanden hos hönorna och effekter av en den enorma äggproduktionen och miljön de lever i..

Kika in på: www.djurensratt.se för djurvänliga recept!

Glad Påsk önskar Pauline; Medlem i Djurens Rätt!

mina sa...

Maten på bilden ser grymt god ut! Du kanske borde starta en matblogg med tanke på all god mat du äter och alla kakor du bakar :)

Sofie RW sa...

Intressant att läsa om din uppladdning!

Och dendär laxen tror jag att jag känner igen :)

MarathonMia sa...

Pauline: Tack för att du delar med dig för det du tror på. Jag köper ekologiska ägg från Frigående höns. Jag är inte beredd att ge upp mina ägg - men respekterar din ståndpunkt.

mina: Laxen har inte jag gjort :) Det var uppladdning på väg till Trollhättans 12-timmars - men en typisk Mia-middag.

Sofie: jajamensan - tänker tillbaka och drömmer... *ler*

RosaMilton sa...

När jag läser om dina förberedelser är det lite som jag förberett mig inför förlossningen av mina två sista barn! Avstått från socker, förberett mig mentalt och blivit rejält ifrågasett. När jag längtade efter att frossa i godis och bakverk tänkte jag tvärtom mot de flesta. Jag ska göra det efteråt, när jag ammar! Detta var en lång parentes men jag tror du laddar högeffektivt!

Anna sa...

Jag är så imponerad! Jag måste bara säga det! Och att djurens rätt kommenterar ditt äggätande är också imponerande.

Kör hårt! :)