Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

torsdag 1 maj 2008

20 kilometer på 1:43.

Jag kan knappt tro att det är sant. Jag tittar på min Garmin, dubbelkollar i träningsprogrammet och den inladdade rundan. Tittar ut, ser mig i spegeln. Tillbaka till träningsresultatet.

Fokus i dag var att inte hamna i min Comfort Zone och springa i 5:25-tempo. Jag började med att springa ner mot Stadshuset och vidare längs Karlbergskanalen. De första 3 kilometrarna gick på 4:49, 5:06, 4:59. Benen kändes lite sega, men det kan nog bero på tempot snarare än den lilla träningsvärken jag dragit på mig från gårdagens morgonpump. Jag brukar ta slut rätt fort när jag öppnar snabbt, så jag saktade ner på tempot lite. I alla fall trodde jag det.

Likt en blixt, iklädd kyckling-gul tröja, sprang jag sicksack mellan turister, cyklister och hederligt promenadfolk. Jag kände mig stark. När jag sprungit ca 6 kilometer och var dryga minuten snabbare än vanligt satte jag in autopiloten. Jag lovade mig själv där och då. Pressa, pressa, pressa...Mia, du dör inte...pressa. Jag hittade balans mellan andning, seghet i benen och rytmen till musiken. Vid Västerbron tog jag tillfällig semester och lät kropp och knopp njuta av ett långsamt steg upp över bron, där det gick i 'rasande fart' i tisdags. Svängde av mot Tantolunden för att springa Söder runt.

Här var fokusen total, inte tappa fart och hamna i lunk. Undvik att sakta ner på grund av alla gående.

Kilometer efter kilometer behöll jag fokus. När jag sprungit 15 kilometer började jag känna mig lätt illamående. Det är ju denna känsla jag strävat efter! Att veta att jag pressar mig. När jag kommit genom Gamla Stan, upp mot Stadshuset visade min Garmin 17,5 kilometer. Jag fortsatte längs Norr Mälarstrand en kilometer och vände tillbaka. Jag var tvungen att springa uppe vid trottoaren vid husen i stället för nere vid vattnet för att inte springa på Vårgående hundägare och barnvagnsmarodörer.

När 20 kilometer pep till i klockan stannade jag. Klockan viadade 1:43. Jag var helt slut i benen och trött i huvudet. Orkade inte ens göra en snabb överslagsräkning och kolla snittiden. Orkade inte ens knappa fram det på klockan utan tänkte att det får bli en liten överraskning i datorn.

Här sitter jag alltså nu och njuter av 20 kilometer avverkade i 5:08-tempo. Medelpulsen låg på 161 (max 171). Jag känner mig grymt nöjd för att jag kunde hålla sånt fokus (trots två långsamma kilometer mitt i, varav den ena över Västerbron).

När jag blir stor ska jag lära mig att få fina kartbilder över löprundan. Det går säkert med min Garmin. Förresten efterlyser jag en Garminutbildning, vill lära mig allat...har hintat på annan blogg. Någon som känner sig manad?

5 kommentarer:

Puma sa...

Kul att vi sprang samma runda!! Tycker den funkar rätt så bra, om man bortser från folkstormarna då såklart.

Vilken tid springer ni intervaller?? Om jag hinner ska jag försöka ta mig dit, men jag har ju en boot camp att överleva också! :-) Kommer inte ihåg när den slutar bara... men om ni kör era på kvällen hinner jag (om jag inte redan dött på campen dock)!

MarathonMia sa...

hehe. Inte dör du av en boot camp - du grejar det galant! Vi pratade om 17-tiden men det är inte bokat, kan bli något senare.

Karin sa...

Grymt, Mia, grymt!!! Kom nu inte dragandes med att JAG är snabb! Du kan, du vågar och du vill :-)
Sedan är det klart att det inte är skönt att pressa sig alla gånger, men där har du beskedet. KR kommer att gå på under 1:50, ingen tvekan om den saken!
Och Puma: det är jag som ställer till det med att jobba... Men preliminärt 17 vid Krillan, vore jättekul om du kom! :-)

Maria sa...

Hej där!

Kartrundor, synkar du inte den med Goggle earth? Där kan du ju plocka både det ena och det andra, roligt som fa...:o)

Själv sparar jag mig till lödrag för att mina förb...blåsor ska "dö ut" ;o)

fa..vad snabb du är, men du har ju långa ben :o)

//Maria

medeldist sa...

Här kan du ladda upp data från GF305 och få fina kartor:

http://www.motionbased.com/

Bra sprunget btw! :)