Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

tisdag 24 mars 2009

Nä nu jäklar!

Dags att sluta vela och sätta planerna i verket!

Tiden bara flyger iväg. Allt det jag målat upp i skallen för några månader sedan har liksom bara runnit ut i sanden. Jag vill gärna leva mina drömmar på en gång, välja glädje och lycka på direkten. Men jag gillar även mål. Mål som man jobbar mot. Mål som kan vara en dröm.

Mitt mål att klå brorsan på Stockholm Marathon är ett...ett Mål, inte direkt en dröm - för jag älskar ju honom och vill att han ska leva sina drömmar också. Här handlar det mer om prestige, jag är ju Storasyster tillika Besserwisser och SKA helt enkelt vinna. JAG SKA VINNA!
Dansar en snutt för min fanclub med stirrig blick och stela ben på andra varvet vid Söder Mälsarstrand på maran förra året.

Eftersom jag på något underligt sätt trott att det räckte med att anmäla mig till Team Stockholm Marathon, träffa Anders Szalkai live för att bli en snabbare löpare - så är det nog dags att börja träna därefter också. Jag har ju följs Master Szalkais program noggrant förut, nu har jag hoppat omkring mellan Militärträning, dans, Ultralopp, löpning hit och dit - utan varken mening eller mål. Eller jo - MÅL har jag. Att klå brorsan. Och nu är Marathonprogramet inne på sin 17:e vecka. Vad hände liksom? Nu blir det totalfokus - jag kör 3 veckor i taget och har tänkt mig följande upplägg:

Resten av veckan
Idag: Backintervaller IF Linnéa
Onsdag: 10 km lätt löpning på lunchen
Torsdag: 10 km löpning på lunchen
Fredag: Vila
Lördag: 6-8 lugna km före frukost
Söndag: Premiärmilen + uppvärmning och längre nedvarvning

Vecka 14
Måndag: NMT Cross
Tisdag: IF Linnéa - Backlöpning 10-12 km
Onsdag: Vila
Torsdag: IF Linnéa lätt distans 9-10 km
Fredag: NMT Styrka
Lördag: Vila (BodyJam)
Söndag: Riktigt långt långpass enligt Sz (tillåt UltraMia le) 27 km

Vecka 15
Måndag: Vila
Tisdag: IF Linnéa: Långa intervaller
Onsdag: NMT Kondition
Torsdag: IF Linnéa: Tröskelpass - 10 km under 47 min
Fredag: Vila
Lördag: NMT Cross inkl 10 km löpning
Söndag: Rekordlångt pass enligt Sz 28 km

Frågor på det? Tips? Synpunkter?
****************************************************


14 kommentarer:

Andréa sa...

Klart du ska vinna! Och det kommer du göra oavsett om du följer planen eller inte. (usch, det där tröskelpasset skulle jag inte vilja vara med på.. får mjölksyra bara jag tänker på det :) )

Brorsans fan club sa...

Ha ha ha! Det är bra Mia, träna på!

Masse sa...

Härmed upplåter jag gästbloggsplats för brorsan på maxochnisse.se.

Jag vill jättegärna höra hans åsikter i frågan...

Men jag hejar fortfarande på Mia i kampen...

Zebban sa...

Jag tycker programmet ser bra ut. Intervaller, tempopass, backe samt långpass. Vad gäller långpass så är de ju faktiskt ganska långa för vanliga marathonlöpare. Har man ambitionen att springa längre lopp så känns distanerna lite mjäkiga dock ;)

Vad planerar du att göra på de båda lunchpassen den här veckan?

K3n sa...

Härligt med lite fokus!
Det behövs nog för att klå brorsan.
Distansen har du ju inga problem med. Nu är det bara att bygga upp snabbheten.
Så nu blir det ingen maskning på intervallerna ;)

Tildo sa...

Jag hejar på Masse!

Anonym sa...

Mitt lilla tips blir att springa en hel del i din tänkta marathon-fart. Aldrig fel att vänja kroppen vid det tempot. Hoppas du slår din brorsa!

Maria sa...

Hej Mia!
Lulla runt? Undrar hur bra du skulle bli om du inte "lullade runt" som du så fint kallar det. jag tycker du har en enorm fart, fokus och regält med träning i din vardag som träning. Och att slå brollan (vet dock inget om honom) är ju ett roligt inslag och självklart något att sträva efter och maran lär du la klara på si så där 2,30 med din mångdträning.

Lycka till i fortsättningen!
Maria som verkligen lullar runt ;o)

Maria sa...

Hej Mia!
Lulla runt? Undrar hur bra du skulle bli om du inte "lullade runt" som du så fint kallar det. jag tycker du har en enorm fart, fokus och regält med träning i din vardag som träning. Och att slå brollan (vet dock inget om honom) är ju ett roligt inslag och självklart något att sträva efter och maran lär du la klara på si så där 2,30 med din mångdträning.

Lycka till i fortsättningen!
Maria som verkligen lullar runt ;o)

staffan sa...

Mia: Det jag saknar in din planering är mål för resp pass. Du kanske inte behöver veta exakt tiderna men du bör ha en hum om tiderna. På långpassen exempel bör du minimum ligga på beräknad km/tid som mara tiden? Lite svårare på NMT pass men kör alltid spy passet och ha som mål att alltid ta rygg på mig :=)

MVH en Staffan som vilar från NMT imorgon

Dunceor sa...

Jag tycker det ser bra ut. Kanske lite tempoökningar på runt milen i tänkt marathon-fart på något längre långpass också.

Det kommer nog inte bli några problem tror jag, grymt stark när det gäller =)

MarathonMia sa...

Andréa: håller med om tröskelpasset, men det är värt ett försök.

Brorsans fan club: Försöker du stressa mig till överträning ;)?

Masse: Min bror läser nog inte ens min blogg :) men jag kan hinta lite fint om veckoinlägg på NixochMasse.se - det är ju trots allt den ultimata sidan för ordbaisseri och machokillar :)

Sebban: Man låter lite kaxig när man säger att 28k är kort... jag vet. Men de ska ju hålla något högre tempo än ultra så det är jobbigt ändå - men sträckan känner jag ingen rädsla inför. Lunchpassen går i Ursvik eller på Järvafältet - tar gärna sällskap.

Ken: Jag lovar att inte maska på intervallerna. Fokus gäller.

Tildo: Det gör jag med - fast mest på lördag då!

Medeldist: Tanken är att mina 10-12 kilometerspass ska ligga i marathonfart - ska jag springa längre i den farten?

Maria: jo - haha - allt är relativt. Men jag känner ibland att jag lullar runt hellre än att köra "spypass". Jag tror att man behöver variation för att bli bättre och lägga in lite tuffare pass. Lycka till med din egen träning! :)

Staffan: Jag har mål för respektive pass, men har inte skrivit ut dem. Dessutom är det viktigt att känna efter hur dagsformen är eftersom jag sprungit rätt mycket nu - vill inte bli skadad. Din rygg ser jag ju jämt... :)

Dunceor: Jag ska köra lite tempoökningar på milen - lägger genast in i tankebanan. Jag tänkte köra maratonfart på en halvmara innan - räcker det?

Dunceor sa...

Jag körde innan Växjö ett "snabbdistans"-pass på runt ~4:40-4:50 i 15km helgen innan (med 2km uppjogg och 2km nerjogg). Det tyckte jag var en grym uppladdning inför Växjö och är helt klart rekommenderat.

Vad är målet för Sthlm då? Jag tänker attackera 3:30 på allvar denna gången och satsar på hålla jämnt 5:00-tempo rakt igen. Detta är under förutsättning att det inte blir tokvarmt igen.

MarathonMia sa...

Dunceor: Jag siktar på 3:45 på Stockholm Marathon. Drömmen vore 3:39 - men målet är -KLÅ BRORSAN. Tiderna kan jag sätta nån annan gång :)