Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

tisdag 10 mars 2009

Min officiella Ultradebut

På lördag är det dags, på lördag gäller det.

Det var mest på skoj jag anmälde mig till Skövde 6-timmars. Eftersom jag spräckt maratondistansen 3 gånger redan tänkte jag att det vore kul med en officiell tid, eller längd på en ultra. Tanken var att jag skulle ta med mig lite utklädningskläder och underhålla löparna som ska springa runt, runt på en bana som är 1200 meter. Med på äventyret är givetvis Funrun och Ultraschmultra-Fredrika. Funrun räds inga avstånd, hon räds ingen förlorad träning, hon är stentuff. Fredrika är huvudansvarig för vår Ultrasektion i IF Linnéa, så jag har hela tiden trott att hon ska tävla som i TÄVLA på lördag. Och jag skulle som sagt underhålla och partaja på banan. Sen ska ju Zebbe med, som springer längre och lite snabbare.

Men är det något man kan vara säker på så är det att allt är i ständig förändring.
Nu basunerar Ultra-Fredrika ut att hon ska partaja på banan med punk och rock i hörlurarna, samtidigt som mina små tävlingshorn börjat växa ut. Hornen matchar inte med hula-hula-kjolen jag tänkt ta med mig. Jag har lagt ner tankarna på party-löpar-kläder och roliga mössor och går istället igenom Mary Larssons tips. Och så tipsen från Emelie förstås – hon som är 25 år, grym ultralöpare och redan en del av det Svenska Ultralandslaget. Cool. Riktigt cool – dessutom är hon ett energiknippe och trevlig. Hon är också på plats i Skövde – tar 6-timmars som träning med sällskap.

Så här står jag då några dagar före start och har en plan. Jag vet hur jag ska lägga upp loppet, jag vill tävla mot mig själv – följa min plan. Det är bara en sak som saknas – teman till samtliga varv jag ska springa. Jag måste ha minst 35 varv för att få börja räkna tid och distans.

Teman som figurerat för olika varv är: prata skor, springa fort, springa långsamt, köra löpskolning, prata ultra, prata löparprylar, prata puls, prata relationer, springa som en tupp, prata Stockholm Marathon, prata Berlin marathon, prata IF Linnéa, spana in löparrumpor, kolla in vader, se om folk pronerar, sjunga ett varv, le ett helt varv, heja på alla jag springer om :), räkna träden längs banan, diskutera vattnets betydelse för sjöfarten, springa energisnålt som Karin, flaxa med armarna som Szalkai, ta ett varv med Funrun, ett med Fredrika, ett med Zebbe, ett med Emelie, hitta nya vänner, trötta ut någon som ser för pigg ut, göra någon trött glad...

Har ni tips på teman jag kan ta med mig till Skövde på lördag?

32 kommentarer:

Fredrika sa...

Baby, jag tror du har missförstått å det grövsta vad party är i min värld. Inte för inte har jag drivit klubb med mottot "garanterat underhållningsfritt", seriöst alltså. Vi snackar hardcore här. Du kommer aldrig att ha sett mig så giftig i ett löparspår förut.

Teman du ska ta med dig? Jag föreslår ett enda: jag är MIA, jag är BÄST, jag REGERAR BANAN och jag skall TOKSKRÄLLA!!!

Såklart :D

MarathonMia sa...

haha Gumman! Du tycker att springa i skogen en fredagkväll är party. Du kan dansa. Eller är det så att det är på lördag du kommer visa hur din envishet med Mr Maffe har gett resultat...? Du kommer rocka dig igenom Skövde - och JA - jag ska skrälla - eller skråla...

MarathonMia sa...

Förresten - med det där mottot i banan... gissa hur dryg jag är efter 45 varv!?

Magdalena sa...

Lyssna på CD bok? Brukar vara typ 5-7 timmar!

Evelina sa...

Jag tycker att du ska byta dialekt varje varv. Gå ut hårt med värmländska och öka med östgötska!

Anna (Orka mera) sa...

Kan du inte ta ett varv på händerna också? Eller blir man diskad då?

Sara sa...

Jag hoppas på att du bandar in allt det du säger. Det lär nog bli en bestseller bok!
Efter tävlingen så kommer du över till Göteborg så ska vi plåstra om din lilla mun. Troligtvis så kommer du ha kraftig skavsår efter allt prat:-).

Lilla Duktig sa...

Ärligt så tycker jag att du ska byta huvudbonad varje varv. Det var en bra idé.

Jag har två cowboyhattar, en tropikhatt och ett gäng mössor och kepsar om du behöver...

Sofy sa...

Sista varvet baklänges?!

MarathonMia sa...

Magdalena: Jag tänkte på det först - men saktar inte det ner farten?

Evelina: Haha - och så fastnar jag i Örebrooooo-gnäll ;)

Anna: Hm - jag kan bara gå typ 2-3 steg på händerna (och våga inte utmana mig nu - för då kanske jag nappar...) men skottkärra vore väl något?

Sara: Min mun är mitt vapen - jag kommer förmodligen prata sönder de startande - du föreslår egentligen munkavle :)?

LillaDuktig - den är riktigt bra - hur får jag funktionärerna att hålla reda på 45 huvudbonader? Jag antar att de får dra ner på antalet korvar vid varvningen så mina hattar/mössor/bandanas/hjälmar får plats!

Sofy: Klockrent - efter nästan 6 timmar och kanske 40 varv så kan man ju banan innan och utan - det siktar jag på!

Sara sa...

Det finns inte någon eller något som skulle kunna stoppa dig från att prata:-)!

Magdalena sa...

Mia: om det är en bra bok (typ Damernas detektivbyrå-serien) så kommer du sjunka in i den att du knappt kommer märka att du deltar i en tävling och benen kommer bara gå av sig själva!
Förresten: cool resa. Ni sprang rätt så mycket varje dag - var det många (kanske du?) som upplevde Runners High?

MarathonMia sa...

Sara: *visslar och himlar lite med ögonen*

Magdalena: jag ska testa bok under träning först, vågar inte chansa nu... men det blir nog fler ultralopp... typ 12-timmars, och då kan man behöva underhållning.

Jag har bara upplevt Runners High typ 3 gånger - alltid när jag sprungit ensam. Men visst blir man halvhög på endorfiner och känner sig så himla glad, upprymd och nöjd av att ha klarat 5 mil. Jag vara mest intresserad av att lyssna på andra människors historier.

funrun sa...

jag börjar bli allvarligt nervös inför lördagen. det KOMMER att bli blod, svett och tårar (eller iaf dårar).
Jäklar vad kul vi ska ha! =)

Får man dricka vin efteråt måntro? Eller är det morotsjuice som gäller?

K3n sa...

Kan du inte i sann NMT anda grodhoppa ett varv också?
:)

Anonym sa...

Jag tycker att du ska dedikera åtminstone ett varv till mig - din älskling;-)

Tone

jumper sa...

Varför är det bara tanter som kommenterar här?

Mitt tips: Total nollställning. Ställ dig på startlinjen med tom hjärna och oförstående blick. Först då blir du öppen för det vidunderliga.

MarathonMia sa...

Funrun: Trodde aldrig du skulle fråga - kan man göra Skövde utan vin - eller ska vi ta champagne - jag packar ner några pavor tillsammans med sportdrycken!

Ken: Oj - de hade jag förträngt helt och hållet... de lockar ju föga, får jag ta dem om jag hinner?

Tone: Självklart hjärtat! Vill du att jag hoppar indianhopp i passgång och vickar på rumpan :)

Jumper: Du menar att jag ska vara lite blåst blondin...precis som vanligt :) Är inte Skövde vidunderligt i sig?

Magdalena sa...

Jumper: tanter??? Är man ultralöpare under 40 som bl a Mia är man väl inte tant heller? ;o)

Karin sa...

Jag tycker faktiskt att du ska ta ett varv till att komma på alla märkliga bortförklaringar vi har hört för att det inte gått bra på träning... ;-) Ett varv kan du fundera över Allans grymma vader. Kan du inte köra ett varv skips, ett varv indianhopp (till Tone!) och ett varv höga knän också?

Under alla varv ska du höra att jag vrålar "Go, Mia, go!" från Estocolmo. Du är grym, Funrun är grym, Fredrika är grym och jag bugar mig för er :-)

funrun sa...

jag kom just på att vi kan bilda en trio - FFF, Fasan, Fredrika och funrun!

Vin it is then! =)

MarathonMia sa...

Magdalena: Tanter är ju gulliga - så länge vi ser tuffa ut så rinner tant-kommentarerna av... *visslar*

Karin: Ja vad bra - lägger till i listan...

Funrun: Vilken trio! Får vi kalla oss Fantastic Free (när jag var 6 år och skulle lära mig räkna på engelska lät det Wan, Tou, Free, Fåår)

jumper sa...

Så länge energiknippet Tildo kallar sig "tant" kan alla bära titeln med stolthet.

Jo Skövde är en vidunderlig stad. Synd bara att den ligger så långt bort. Hade själv annars gärna hängt på i sex timmar runt parken. Det fiffiga med tidslopp är ju att alla klarar dem. Till skillnad från Stockholm Marathon behöver man ju inte springa 42 kilometer under tiden. Om vädret är bra kanske jag tar ett eget 6-timmars hemma i V-tuna. Just nu snöar det. Ni kommer tydligen att få 5-10 härliga plusgrader på lördag. Lycka till!

Men skippa champagnen! Det går att kräkas ändå.

MarathonMia sa...

Tack för tips Jumper - då blir det vinåterhämtning ;)

Håller tummarna för att din PULS-träning i snön blir ljuvlig.

Fredrika sa...

Dryg? Av någon anledning tror jag inte det ligger för dig, faktiskt. Det är ju förmera oss vi ska :-)

Inte för jag begriper mig på Skövdes klassindelning som ligger ute på jogg.se, men jag kan ju då redan på förhand gratulera dig Mia till en snudd på garanterad seger i K35. Själv måste jag vara sportslig och ge Torill Fonn-Hartikainen en rättvis match i K40. Om det är någon som vill satsa på en högoddsare så...

Förresten, det är mer än bara F:en som förbinder oss, jag har ju Maria som tredjenamn. På lördag tjejer flyger vi - Fantastic Free blir perfekt!

Zebban sa...

Ja jösses va kul det ska bli att spendera tid med er alla! :D

MarathonMia sa...

shit -då blir vi ju 2:a som sämst i våra klasser - jag visste väl att ålder lönar sig. Men Emelie kan väl inte tillhöra Seniorer - eller står Sen för något annat?

MarathonMia sa...

Zebban: DITO!

Fredrika sa...

Jo, det är senior man är när man inte längre är ungdom men heller inte veteran. Vilket man blir med 35.

Maria Forsell blir ingen match för dig. (Förlåt Maria om du läser detta men Mia är farlig.) Jag har bara lite otur att vara jämngammal med just Torill :-)

Zebban: varför är du uppskriven i motionsklass när Mia och jag springer i tävlingsklassen?

MarathonMia sa...

shit - jag är veteran innan jag ens börjat. Och självklart är ju Emelie Senior mitt åt - missade själva veterandelen. Eller kanske ignorerade den.

Jag gjorde lite research på Maria F men hittade inga längre distanser än halvmaraton - i alla fall inga noteringar. Vi kommer som sagt sämst 2:a :)

Zebban i motion - vad är det för nåt!

Fredrika sa...

45795 m gjorde Maria i Skövde i fjol. Hon springer en del mara också, men inte på dina tider. Med tanke på din energi sista milen på både H-J och ÅSL ser jag inga problem för dig i Skövde. Det enda är att Åsa Hällstorp möjligen också är K35:a, hon skall visst springa även om jag inte sett henne i startlistorna. Visserligen gjorde hon också bara 46340 m i fjol, och antagligen med barnvagn och hon är definitivt god för mera. Fast när jag tänker efter tror jag hon är yngre.

Gäller att vara född rätt år ;-)

MarathonMia sa...

Fredrika: Det är så härligt med dina små "bara" som slinker in före distansen... bara 46340... hahaha