Välkommen hit! Här delar jag med mig av träning, utmaningar och pannbensbyggande. I augusti 2010 sprang jag Sveriges längsta terränglopp,
GAX Trans Scania, som mätte 246 km. Nu tränar jag vidare mot fler ultradistanser Comrades i Sydafrika och en Svensk Klassiker. Till min hjälp har jag IF Linnéa Löpning, Nordic Military Training, Coach Ken Hakata och en hel drös bloggjoggare och ultravänner. Parallellt med detta ska jag coacha Moa Herngren att springa Stockholm Marathon 2011 under 4 timmar.

lördag 8 januari 2011

Mat till Evighetsmaskinen

Jösses vad vi vräker i oss mat, godis och dryck här. Inte bara ansträngningen från skidåkningen kräver energi, utan själva kylan i sig. Idag var det -16 grader i spåret.

Tidig frukost med rågflingsgröt, yoghurt, ägg, russin, sylt, bananer, surdegsbröd, grönsaker, leverpastej, ost, skinka, ananas, kaffe, te, juice och apelsiner. Härligt med sällskap från gänget och snack om vem-som-snarkade-högst.

Lunchboost. Chili-con-carne i två tappningar. Den ena är gjord på Innanlår som kokt i 3 timmar med lök, porter, chili och kryddor. Himmelskt god. Himmelskt mör. Använd gjutjärnsgryta och få ännu mer järn - bra boost för tjejer. Egen bloddoping liksom.

Jag och Team NMT/Fischer hade matlaget igår. Vi bjöd på couscous, kycklingfilé och lime/honungsyoghurt till. Givetvis serverades kokt broccoli och en stor grönsallad med tomater till. Yummie! Efter all mat jag fått i mig är jag redo för alla skidutmaningar.

Idag njöt jag för fullt av naturen och min ensamhet i spåret. Jag hade med mig mina drömmar och tankar och kände hur likt ultralöpningen det här med skidåkning är. Inte jobbighetsmässigt men upplevelse-med-naturen-och-sig-själv-mässigt. Jag har en mycket speciell vän som jag "byter ord" med. Idag fick jag "dans". Kroppens harmoniska dans med Gaia. Likt vatten i en bäck över stenar flöt jag fram i spåret. Jag hade inte ont någonstans och tänkte aldrig på om skidorna var rätt vallade eller inte. Jag bara var. Ett-med-skidorna. Ett-med-mig-själv. Och Ett-med-upplevelsen. Berikande. Flytande. I en harmoni flöt jag fram i 6 kilometer av de 11,5. Resterande kilometer ägnade jag åt att bli livrädd för branta nerförsbackar, plocka av mig skidorna och gå, heja på små barn i skogen, skratta åt Ulf's vitsnöiga skägg och planera lunchen i huvudet. Mat ja. Ikväll blir det Meze. Eller smörgåsbord som vi säger på svenska.

När jag kommer hem ska jag äta spenatsoppa - nyttigt, lätt och fantastiskt gott. Dessutom går der supersnabbt att tillaga.


Här får ni recptet på den:

Elins & Mamma Mias spenatsoppa:
1 kg fryst hackad spenat
1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk margarin/smör/olja

2 hönsbuljongtärningar + 3 dl vatten (eller egen buljong)

1 burk kesella eller creme fraiche

salt, vitpeppar och cayennepeppar

Hacka lök och vitlök, bryn i stor kastrull tills löken är mjuk - häll över vatten och buljongtärningar. Tillsätt den frysta spenaten och rör om. Krydda efter smak och rör i kesellan på slutet.

Servera med riven parmesanost och ett kokt ägg. Gott bröd till med proteinrikt pålägg fulländar måltiden. Smaklig måltid!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Mums!
Har du fler nyttiga recept får du gärna dela med dig.
Karin

MarathonMia sa...

Kommer med jämna mellanrum :)

Matilda sa...

Äta bör man annars dör man :)
Såg att du ska göra Klassikern, har du några speciella mål då?

Lycka till och kör hårt!!

camilla sa...

Spenat! Nu blev jag grymt sugen! Det kommer garanterat att tillagas i det Ringströmska hemmet kommande vecka.

Carina sa...

Jag ska precis ta tag i det här med maten, börja äta riktigt bra mat igen... jag är sån slarver med mat... Bra recept!! Spenat är gott!
Tackar!!

MarathonMia sa...

Matilda: Jag har som mål att göra klassikern. Inget tidsmål - kanske på löpdelen sen, vi får se. Överleva är ett bra mål :)

Camilla: underskatta aldrig en spenat!

Carina: mat som är så viktigt... kommer mer recept snart. håll tillgodo.